CBS: Саудитски милиардери са спасявали Тръмп в най-отчаяните му периоди

Много критични погледи се насочват към връзките на президента с кралството покрай случая с Кашоги

Тръмп Мелания Арабия
Източник: EPA/БГНЕС

Коментар на CBS News
 
Той е запазвал хотелски стаи и зали за тях, продал е цял един етаж в една от сградите си на тях, и, в най-отчаяните моменти в кариерата си, милиардер от страната е закупил неговата яхта и нюйоркския хотел "Плаза" с изглед към "Сентръл Парк".
 
Връзките на президента Доналд Тръмп със Саудитска Арабия са дълбоки и отдавнашни, и той често се хвали със своите бизнес отношения с кралството. "Аз обичам саудитците", каза Тръмп, когато обяви своята президентска кандидатура в "Тръмп Тауър" през 2015 г. "Много от тях са в тази сграда".
 
 
Сега върху тези връзки се насочват много критични погледи, а президентът е призован да подходи  много много по-твърдо към правителството на кралството след изчезването и вероятното убийство на един от най-големите си критици - журналиста и активиста Джамал Кашоги. "Саудитците наливат пари към него", заяви бившият федерален шеф по етичните въпроси Уолтър Шауб.
 
Първото официално посещение на Доналд Тръмп в чужбина като президент бе именно в Саудитска Арабия миналата година, където той не спря да обсипва с комплименти новия млад властник и да се хвали със сключения договор за 110 милиарда долара за продажба на оръжия на кралството.
 
 
Но тези тесни връзки са в опасност заради засиления натиск към президента да разкрие дали Кашоги е бил убит, а тялото му - разчленено, след влизането му в саудитското консулство в Турция, както твърдят турски официални лица без да представят доказателства.
 
Твърди се, че Тръмп не иска да провали изгоден оръжеен договор със Саудитска Арабия, като той изтъкна, че Кашоги не е американски гражданин, а само живеещ в страната. От кралството обявиха за "безпочвени" предположенията, че Кашоги е убит.
 
Връзките на президента със саудитски милиардери и принцове могат да се открият далеч във времето и изглежда, че днес са станали още по-здрави.
 
През 1991 г., докато Тръмп се олюлява от банкрут и търси кеш със зъби и нокти, той продава своята яхта Princess на саудитския милиардер принц Алвалидбин-Талал за 20 милиона долара, което е с 1/3 по-малко от покупната й цена. 4 г. по-късно принцът отново му се притече на помощ, като се присъедини към други инвеститори в договор за 325 милиона долара за хотела "Плаза" на Тръмп, който му носел постоянни загуби.
 
През 2001 г. Тръмп продава целия 45-и етаж на "Тръмп Уърлд Тауър" в Ню Йорк за 12 милиона - най-голямата покупка в сградата досега, според сайта "Стрийтийзи". Купувачът? Кралство Саудитска Арабия.
 
Малко след като обяви президентската си кандидатура Тръмп започна да полага основите за нов бизнес с кралството. Той регистрира 8 компании със свързани със Саудитска Арабия имена, като THC Jeddah Hotel Advisor DT Jeddah Technical Services, според финансов доклад на федералното правителство. Както е известно Джеда (Jeddah) е един от големите градове в кралството.
 
"Саудитска Арабия - аз се разбирам с всички тях. Те купуват от мен апартаменти. Те харчат 40 милиона, 50 милиона долара", заяви Тръмп пред тълпа в Алабана на  21 август 2015 г., в същия ден,  в който регистрира 4 от тези компании. "Трябва ли да ги мразя? Аз много ги харесвам".
 
След като Тръмп даде клетва и стана рпезидент, саудитското правителство и лобиращи за него групировки станаха щедри клиенти в хотелите му. PR компания, работеща за кралството, похарчи почти 270 000 долара за престой и катеринг в неговия хотел във Вашингтон близо до Овалния кабинет през март миналата година, според информация на Департамента по правосъдието.
 
Говорител на фирмата заяви пред "Уолстрийт Джърнал", че плащанията към хотела на  Тръмп са част от лобистка кампания, подкрепяна от Саудитска Арабия, насочена срещу законопроект, който позволява на американци да съдят чужди правителства за отговорността им за терористичните атаки на 11 септември 2001 г.
 
Саудитското правителство бе също така привилегирован гост в хотел "Тръмп Интернешънъл" в Ню  Йорк в началото на годината, според "Вашингтон Пост".
 
Вестникът се позова на вътрешно писмо от генералния мениджър на хотела, който пише, че визита "в последната минута" през март на група от Саудитска Арабия, съпровождаща принц Мохамед бин Салман, вдигнала с 13% заетостта на стаите през първите 3 месеца от годината след 2 г. на спад.
 
Саудитска Арабия е помагала и за едно от ключовите обещания на Тръмп, както и на приятелите на президента. Миналата година кралството обяви плановете си да инвестира 20 милиарда долара в частен инфраструктурен американски фонд, управляван от Blackstone Group, инвеститорска фирма начело със Стивън Шварцман.
 
Акциите на Blackstone скочиха при новината. По-рано тази година Тръмп  разкри федерален план за 200 милиарда долара за летищата, пътищата, магистралите и пристанищата.  Шварцман, който отпразнува своя 70-ти рожден ден в президентския курорт "Мар а Лаго" във Флорида, го съпровождаше при неговото посещение в Саудитска Арабия.
 

 

09:40 | 17 Януари 2019 г.

Франс Прес: Путин в Сърбия - търсене на престиж за...

09:40 | 17 Януари 2019 г.
Коментар на Йован Матич и Катарина Субашич за Франс прес Освен с тениски, чаши и плакати с лика му, Сърбия ще посрещне руския президе...
20:32 | 16 Януари 2019 г.

БСП, ДПС и ГЕРБ в дебат за Ф-16 в студиото на "Ден...

20:32 | 16 Януари 2019 г.
Никак не е обикновена сделката, която трябва да бъде приключена. Става въпрос за 2 милиона лева за национала сигурност. Днес беше поредна...
11:09 | 16 Януари 2019 г.

NZZ: Русия - великан "на глинени крака", но все по...

11:09 | 16 Януари 2019 г.
Коментар на Андреас Рюеш, "Нойе Цюрхер Цайтунг“ (Швейцария) Русия отслабва, но чувства как расте силата ѝ. През новата год...
21:00 | 15 Януари 2019 г.

Атанас Тасев: Досега държавната енергетика се изто...

21:00 | 15 Януари 2019 г.
В никоя държава на борсата не се търгува 100 процента от енергията. Търгува се по дългосрочни договори. Ако не сте си си направили достат...
20:30 | 15 Януари 2019 г.

Тежки последици и за Великобритания, и за Европа с...

20:30 | 15 Януари 2019 г.
„Пет са възможните сценарии за Брекзит. Единият е твърд Брекзит – без сделка. Втори сценарий – вот на недоверие към Тер...
Емилиян Гебрев
11:04 | 15 Януари 2019 г.

Виж кой говори по БТВ: Емилиян Гебрев - от червени...

11:04 | 15 Януари 2019 г.
БТВ стана днес (волно или неволно) жертва на беглеца от правосъдие Цветан Василев. В най-гледаното време сам в студиото бе поканен оръжей...

гледай на живо

17.01.2019
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на живо