Д-р Ст. Борисов: Парите от новия бюджет стигат, за да няма фалит на застрашените болници (ВИДЕО)

Категорично сме против пререгистрирането на лечебните заведения, заяви главният секретар на БЛС в "Денят на живо"

Стоян Борисов БЛС
Източник: Канал 3

Още по темата
С предвидените средства в повече в бюджета за здравеопазването не смятаме нещо да се промени значително, но ще има стабилизиране на положението, и да се стабилизират някои болници, които вървят към фалит. А те не са малко - както малки общински болници, така и 4-5 областни болници. Предполагаме, че с тези средства ще има едно стабилизиране. Така пресметна в "Денят на живо" направи за 2019 г. главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов за заложените пари в проектобюджета.
 
"Средствата, които се предвиждат - с уговорката, че проектобюджетът не е гласуван и със сигурност цифрите в него ще претърпят промени, здравно-осигурителните плащания за 2019 г. ще се увеличат спрямо плащанията за 2018 г. с 455 млн. лева. Оттук започваме съответните изваждания, за да видим колко реално се увеличава бюджетът", отбеляза д-р Борисов.
 
"Превеждат се едни 51 милиона от тази година, и едни 91 млн. за изплащане на стари наши задължения към лечение на български граждани в чужбина - тези пари се изваждат. Реално за болнична медицинска помощ ще останат около 160 милиона, и се предвижда увеличение за първичната помощ от 17 милиона, за специализираната извънболнична първична помощ - 23 млн., за медико-диагностична помощ плюс 7 милиона и за болничната помощ чисто остават 116 милиона лева", посочи той.
 
"Ние на този етап от средствата, които се заделят в повече от бюджета - някъде към 430-450 милиона лева, смятаме, че с тези средства системата ще е стабилна и ще продължи да работи. Но в никакъв случай това не са достатъчно средства и, разбира се, ние сме наясно, че тези средства няма как да дойдат отведнъж за една година", отчете гл. секретар на БЛС.
 
 
Според него желаният бюджет от 7-8 милиарда лева годишно за здравеопазване може да бъде достигнат след 10 г., но при едно условия. "Ако се запази този темп на растеж на бюджета, както беше миналата и тази година, с едно 350-400 млн. лв. ежегодно да се увеличава бюджетът, тогава след някъде около 10 г. бихме стигнали до така желания бюджет от 7-7,5 милиарда, и дори бих казал 8 милиарда лева годишно. Това зависи от самото икономическо развитие на държавата", отбеляза д-р Борисов.
 
"Парите, които влизат в бюджета за здравеопазване, влизат веднъж от страна на държавата, и веднъж от нашите осигуровки. Но парите, които ги дава държавата, те пак идват от населението на тази държава. За да започне държавата да дава все повече и повече средства, тя няма откъде да намери тези средства, освен да увеличава данъци, такси, акцизи, глоби. А по отношение на парите, които влизат от здравните застраховки, няма друг начин, освен те да се увеличават. Но това са стъпки, които касаят цялата икономика, финансите на страната, работодателите, и няма как това да стане изведнъж", разясни д-р Стоян Борисов.
 
Лекарите са категорично против предложената пререгистрация на болничните заведения, заяви главният секретар на БЛС. "За пререгистрацията категорично не сме съгласни - не виждаме смисъл, необходимост и логика за тази пререгистрация. Тази нова агенция, за която също се притесняваме, че ще поеме тази функция, ако имат съмнения за определено лечебно заведение, от тази агенция да отидат и да проверят, и при нарушения - да отнемат определени функции и дори да затворят това лечебно заведение.
 
Но дайте сега да пререгистрираме наново, което е свързано с труд, с разход, със средства - при нова регистрация се плащат такси, нашите експерти са изчислили, че в извънболнична помощ има най-малко 14 000 такива кабинети. Така че тук сме категорично против тази пререгистрация", натърти д-р Борисов.
 
Лекарите са готови на първо време да откажат да подпишат рамковия договор. "Ние на първо място, ако не сме съгласни, може да не подпишем този рамков договор. А после да се прецени дали ще има някаква по-твърда реакция. На този етап още не сме обсъдили нещата, още не сме имали събор, още не сме решили дали да подпишем рамковия договор. Едва след това може да се вземат решения за такива мерки", прогнозира той евентуални лекарски протести.
 
"Искам да кажа, че искаме и настояваме да бъдат повишени цени, а не обем. Има една тънкост, която се прави почти ежегодно - увеличават ни умишлено обемите, и те, и ние знаем, че няма как да се реализират заложените показатели, и така парите са блокирани и се връщат.
 
Ние не искаме парите да се местят от едно перо в друго - те най-често се преместват в парите за лекарствени средства. Където цифрата там достигна над 1,1 милиарда, и върви нагоре, и се стига до една цифра от 30-35% от бюджета на здравната каса, който отива за лекарствени средства. Тук е необходимо да се направи един сериозен контрол", препоръча д-р Борисов.
 
Цялото интервю на д-р Стоян Борисов в "Денят на живо" - във видеото:

Етикети: Денят на живо
18:22 | 23 Март 2019 г.

Димитър Манолов: За да излекуваме класната стая, т...

18:22 | 23 Март 2019 г.
Реформата, която непременно трябва да се направи за пенсионното осигуряване, е за възстановяване на нивата отпреди години. Докато пенсион...
17:57 | 23 Март 2019 г.

Защо съдят за щети майка, загубила дъщеря си в кат...

17:57 | 23 Март 2019 г.
30-годишната Сълзина Петрова, бременна във втория месец, сяда зад волана на 26 август 2015 г. след края на поредния работен ден. На един ...
17:41 | 23 Март 2019 г.

Венци Мицов: В този идеологически качамак "Глас на...

17:41 | 23 Март 2019 г.
Ще се явим самостоятелно на избори, към кого да се присъединим в този идеологически качамак? У нас проблемът, е че нито левите са леви, н...
17:27 | 23 Март 2019 г.

Красимир Каракачанов: Скандалът е неприятен, ще по...

17:27 | 23 Март 2019 г.
Мисля, че няма логика да се разклати коалицията, но определено скандалът е неприятен факт, който ще повлияе върху резултатите на ГЕРБ, те...
юбо Огнянов: Цачева си тръгна, ще продължи ли да свети синята лампа?
14:34 | 23 Март 2019 г.

Любо Огнянов: Цачева си тръгна, ще продължи ли да ...

14:34 | 23 Март 2019 г.
Правосъдният министър Цецка Цачева подаде оставка и напуска правителството след среща с премиера Б...
21:07 | 22 Март 2019 г.

Бареков подаде ръка към Атака и ВМРО за обединение

21:07 | 22 Март 2019 г.
Николай Бареков, член на Изпълнителното бюро на Групата на Европейските консерватори и реформисти, подаде ръка за обединение към "Ат...

гледай на живо

23.03.2019
 • в момента
  Новини
 • 19:45
  Парламентът на фокус
 • 20:00
  Новини
 • 20:15
  Имате думата