Проф. Алтънков: Резултатите от изборите в САЩ са успех за Тръмп - и то личен (ВИДЕО)

Демократите ще му направят живота труден, смята журналистът Огнян Дъскарев

Никола Алтънков
Източник: Канал 3

Резултатите от изборите за Конгреса в САЩ. Демократите спечелиха Долната камара, а републиканците Сената. Темата в предаването „Денят на живо” по Канал 3 обсъждаха журналистът Огнян Дъскарев и историкът от Калифорнийския университет проф. Никола Алтънков.

„Това, което се случи е частична победа на Тръмп. И то лична. Преди това в Сената ситуацията бе 51 на 49 процента. Сега ще бъде 54 на 46. И това е победа за него. В последните години на частични избори управляващите губят частичните избори. Сега обаче републиканците печелят Сената, което е победа”, обяви проф. Алтънков.

„Сега Тръмп няма да успее да реализира своите идеи, защото Долната камара ще ги блокира. Сред тях са стената с Мексико и отхвърлянето на здравния закон на Обама. Според мен демократите ще започнат да правят комисии, които да го разследват за каквото и да е.

Но доколкото виждам през изминалите две години Долната камара, докато бе в ръцете на десницата издаде няколко такива наредби за получаване на документи, приети от левицата. Но така и не ги получи. Затова си мисля, че и сега така ще се случи.

Тръмп си направи най-важните закони. Основната му цел бе данъчната реформа и я направи”, обясни Дъскарев.

„Аз разчитам на Тръмп да се проявява като прагматик, какъвто мисля, че е и не очаквам такъв драматичен сценарий, какъвто всички очакват. Мисля, че той ще работи с Конгреса”, прогнозира Алтънков и поясни, че не е и в интерес на демократите да се инициира процедура за импийчмънт, защото всичко това може да се върне като бумеранг.

„Защото след две години има избори и така той ще основе своята кампания върху това, че „аз исках това да направя, но тия негодници не ме оставиха да го направя”, допълни той.

„За импийчмънт и дума не може да става. Но мисля, че могат да му направят живота много труден. Затова и във вътрешнополитическия живот на Америка няма да има нищо интересно през следващите две години. Заради това Тръмп ще се обърне към външната политика. Така бе и с Обама”, поясни Дъскарев.

„Аз мисля, че отношенията между САЩ и Европа не са толкова лоши. Бяха и по-лоши. В момента има една пауза и тишина. И защо да има търкания, те са естествени съюзници. Но Тръмп обяви, че ще изкара САЩ от споразуменията за ядрените оръжия с Русия, заради което руснаците скочиха като ужилени”, допълни журналистът.

Вижте още интервюта и коментари!

„Той има страхотни успехи. Америка бе пред война със Северна Корея. Напрежението бе  решено благодарение на него. С Иран стана един голям обрат. Но не за дълго – и там ще има подобряване на решенията. С Русия – там имаме стратегически ход. За всеобщо учудване Тръмп се оказва доста успешен във външните отношения. За Европа той бе възприеман като зло, а сега са приятели. Тръмп е в състояние да прави бързи обрати и да изпреварва своите съпеерници. Той прилага своите умения в бизнеса и в политиката, и те са успешни”, изтъкна проф. Алтънков.

„Тръмп много добре разбира, че основният съперник не е Русия, а Китай. Но там ще е много трудно. Ще има нещо като търговска война между Китай и Америка, защото търговският дефицит е гигантски. И това Тръмп няма да го допусне – той е голям прагматик”, каза Дъскарев и поясни, че американският президент няма да изпълни заканата си да изкара САЩ от Световната търговска организация. Според него и там ще затихне ситуацията, но ще остане напрежението с Китай.

„Той е диалогичен, включително и с демократите. Например той се обади на бившия говорител на Конгреса, която е от демократите, и обеща подкрепа от страна на републиканците. Така той казва „аз съм готов да работя с вас”. И така ще стане”, добави проф. Алтънков.

„Демократите откровено мразят Тръмп. Не знам дали той ще им подаде ръка. Те имат интерес да му спират законите. Прогнозирам, че следващите две години ще бъдат спокойни вътрешнополитически. С изключиние на скандалите, които ще са големи”, коментира в заключение Огнян Дъскарев.

 

 

 

 

 

 

 

20:22 | 12 Ноември 2018 г.

Александър Симов: БСП не може да бъде лидерска пар...

20:22 | 12 Ноември 2018 г.
Националния съвет се чакаше доста, въпреки, че от началото беше ясно, че трябва да решим вътрешнопартийните си проблеми. Част от механизм...
Боян Магдалинчев: Изпълнили сме голяма част от препоръките в мониторинговия доклад
21:29 | 11 Ноември 2018 г.

Боян Магдалинчев: Изпълнили сме голяма част от пре...

21:29 | 11 Ноември 2018 г.
Когато искаме да ни защитава закона, трябва да се намесят тези власти, които по Конституция и по закон са упълномощени да правят това нещ...
Халил Летифов: Изборът на г-н Борисов ще събори третото правителство на Борисов
20:56 | 11 Ноември 2018 г.

Халил Летифов: Изборът на г-н Борисов ще събори тр...

20:56 | 11 Ноември 2018 г.
Няколко пъти го повтаряме: упражнението „стани да седна”се изчерпа като поведение, въпросът е  какво става след взиманет...
Атанас Мерджанов от БСП: Най-яркият вътрешнопартиен скандал беше с Йордан Мичев и вестник „Дума”
19:12 | 11 Ноември 2018 г.

Атанас Мерджанов от БСП: Най-яркият вътрешнопартие...

19:12 | 11 Ноември 2018 г.
Пленумът приключи и днес под формата на реплика успях да направя едно дръзко опровержение на всички критики и намеци, че виждате ли тези,...
Явор Нотев: Не е лесно с човек като Валери Симеонов да се поддържа добрия тон
18:28 | 11 Ноември 2018 г.

Явор Нотев: Не е лесно с човек като Валери Симеоно...

18:28 | 11 Ноември 2018 г.
Протестите са средство на демокрацията. Те всъщност са послания, които ние трябва да прочетем и трябва да ги осмислим, тогава когато реша...
Емил Христов: Президентът Румен Радев иска да е Цезар
17:18 | 11 Ноември 2018 г.

Емил Христов: Президентът Румен Радев иска да е Це...

17:18 | 11 Ноември 2018 г.
Не трябваше президентът да прави това обръщение към народа, не му подхожда. Така го беше написал Ива Христов, така ни го прочете президен...

гледай на живо

13.11.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини