Резерви вече няма - задава ли се голямо поскъпване на тока (ВИДЕО)

Теодор Дечев от АИКБ очерта мерките, които биха спомогнали за намаляване на цените на тока

Димитър Манолов, Теодор Дечев
Източник: Канал 3

„От Министерството на енергетиката и от КЕВР обявиха, че са намерили решение на проблема с цената на тока, но за всеки случаи четирите работодателски организации и двата синдиката ще поискаме среща с министър-председателя да поговорим за всички тези неща, макар вече да имаме традиционни срещи по тази тема, което изобщо не е добре”. Това обяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов в предаването „Денят на живо” по Канал 3 във връзка с цената на тока за бизнеса, която значително се повиши на борсата.

„Не е добре, защото ако бяха намерени решения, нямаше да се налагаме да си говорим по тази тема през два-три месеца”, допълни Манолов.

Има ли обаче картел между държавните производители на ток. Според Теодор Дечев от Асоциацията за индустриалния капитал – по-скоро не.

„Могат да се търсят всякакви лоши практики при търговците. Там е заровено кучето”, обяви Дечев, като бе подкрепен в това твърдение и от Манолов.

„Това е и една от мерките, за която настояваме от страна на работодателските организации – търговците да бъдат така любезни и таксата задължение към обществото да бъде плащана и от търговците във всички случаи, когато изнасят електроенергия в страни, които не са членове на ЕС”, допълни Дечев.

„Списъкът с мерки е много дълъг и има доста от тях, които ще бъдат подкрепени с ентусиазъм от синдикатите, други може би не. Но безспорно единият въпрос е заплащането на въпросната такса за страни извън ЕС – подчертавам го много дебело. Следващото – крайно време е т.нар. американски централи да се лишат от своите привилегии”, каза още представителят на АИКБ.

„Следваща мярка е една разумна политика по емисиите, защото въпреки всичко България има неизползвани квоти, които трябва да бъдат използвани за понижаване на себестойността на електроенергията”, каза Дечев, но Манолов поясни, че това всъщност е забранено.

„България обаче произвежда повече чист въздух, отколкото замърсява. Това нещо също следва да се отчете”, поясни лидерът на КТ „Подкрепа” и изрази надежда в следващия Европейската комисия да има подкрепа в насока за решаване на въпроса с американските централи.

Теодор Дечев прибави и още един от най-важните, според него, мерки. А именно да се намали и да изчезне такса „задължение към обществото”.

„Истината е, че ние нямаме кой знае колко полезни ходове за трайно и устойчиво решение на тези проблеми в средата, в която се намираме. Което значи, че за да ни намалеят проблемите, трябва да се намали средата. Голяма част по ремонта на средата, за съжаление, не са наши. Ние седим вътре и се гърчим. Честно казано не знам докъде ще стигнем. Говорейки за парните газове, поляците са ги включили в цената на електроенергията и така са решили въпроса. Ние едва ли можем да си го позволим.

Вижте още интервюта и коментари!

От 2013-а, когато България се взриви заради цени на ток, се наложи политиката да внимаваме и да задържаме. Но когато задържаш цени за нещо, което се произвежда през разходи, в един момент го изпускаш и става страшно”, каза Димитър Манолов.

Той потвърди тезата, че през тази година неизбежно ще има увеличение на цената на електроенергията.

„Ако погледнем как се повишиха всички разходи, участващи в производството на електроенергия, очевидно, че няма накъде, защото вътрешните резерви вече ги няма. Ако стигнем и до тази болезнена тема за цената на въглищата от мини „Марица изток”, те поемат огромна част и и всичко, което се случва нагоре – през тази цена на въглищата, която няма нищо общо с производство”, допълни синдикалистът.

„В един обозрим срок производителите на енергия от малки ВЕИ-та е крайно време да излязат на пазара. Не казваме утре, но някъде юли месец е разумен хоризонт, за да могат да си предоговорят условията. Защото, ако сме честни и обективни, трябва да кажем, че производителите на електроенергия са две категории. Едните са хора, които искат да правят бизнес, а другите са хора, които са усетили, че е много хитро да използваш привилегиите, които бяха направени за това нещо”, поясни Теодор Дечев.           

„Логично е, че ако на борсата се търгуват по-големи количества, цените да са по-ниски. Това е стандартната логика. Какво ще излезе всъщност е трудно да предскажем. Друг е въпросът, че енергийната борса е голяма глупост. Когато между производителя и потребителя наредиш една верига от кухи структури, които са там само за да изкарват някаква печалба, товарейки и отнемайки и от производителя, и от потребителя, не може да получиш нищо друго. Но така се увеличава БВП на държавата и на глава от населението. Но тук има кухи и измислени резултати”, изтъкна Манолов.

Какво още казаха двамата гости за съкращенията в държавната администрация, както и за заплатите в частния сектор – вижте във видеото!

 

19:30 | 16 Февруари 2020 г.

Росен Бъчваров: Наредбата Н-18 е много огнена тема...

19:30 | 16 Февруари 2020 г.
Наредба Н-18 е много дискусионна, много огнена тема, имаше 2 основни въпроса за разрешаване. НАП реши да регулира отношения, които не са ...
19:05 | 16 Февруари 2020 г.

Станислав Владимиров: С 80-90 см се повиши нивото ...

19:05 | 16 Февруари 2020 г.
С добро темпо върви изграждането на съоръжението (Мало Бучино - Перник),  3 км са положени тръби. През последните 2 седмици - м...
18:20 | 16 Февруари 2020 г.

Боян Магдалинчев: Срещу Иван Гешев са онези, които...

18:20 | 16 Февруари 2020 г.
Аз мисля, че против г-н Иван Гешев са онези, което не желаят каквото той предприе. При обсъждането на кандидатурата му аз казах, че подкр...
17:56 | 16 Февруари 2020 г.

Пламен Димитров: Синдикатите не искаме Булекзит, а...

17:56 | 16 Февруари 2020 г.
Очевидно синдикатите няма как да искаме Булекзит, българите, макар и с намаляващо одобрение, казват "да" на ЕС. Но до среда...
17:30 | 16 Февруари 2020 г.

Йорданка Фандъкова: София е с най-висок растеж на ...

17:30 | 16 Февруари 2020 г.
През цялото време имаме много ясни приоритети, които залагаме всяка година и в бюджета на общината, според възможностите на града. През п...
12:09 | 16 Февруари 2020 г.

Беновска отново ще пита в неделя от 5ч. следобед, ...

12:09 | 16 Февруари 2020 г.
Беновска пита в неделя, 16 февруари 2020 г. от 5 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Поли...