Резерви вече няма - задава ли се голямо поскъпване на тока (ВИДЕО)

Теодор Дечев от АИКБ очерта мерките, които биха спомогнали за намаляване на цените на тока

Димитър Манолов, Теодор Дечев
Източник: Канал 3

„От Министерството на енергетиката и от КЕВР обявиха, че са намерили решение на проблема с цената на тока, но за всеки случаи четирите работодателски организации и двата синдиката ще поискаме среща с министър-председателя да поговорим за всички тези неща, макар вече да имаме традиционни срещи по тази тема, което изобщо не е добре”. Това обяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов в предаването „Денят на живо” по Канал 3 във връзка с цената на тока за бизнеса, която значително се повиши на борсата.

„Не е добре, защото ако бяха намерени решения, нямаше да се налагаме да си говорим по тази тема през два-три месеца”, допълни Манолов.

Има ли обаче картел между държавните производители на ток. Според Теодор Дечев от Асоциацията за индустриалния капитал – по-скоро не.

„Могат да се търсят всякакви лоши практики при търговците. Там е заровено кучето”, обяви Дечев, като бе подкрепен в това твърдение и от Манолов.

„Това е и една от мерките, за която настояваме от страна на работодателските организации – търговците да бъдат така любезни и таксата задължение към обществото да бъде плащана и от търговците във всички случаи, когато изнасят електроенергия в страни, които не са членове на ЕС”, допълни Дечев.

„Списъкът с мерки е много дълъг и има доста от тях, които ще бъдат подкрепени с ентусиазъм от синдикатите, други може би не. Но безспорно единият въпрос е заплащането на въпросната такса за страни извън ЕС – подчертавам го много дебело. Следващото – крайно време е т.нар. американски централи да се лишат от своите привилегии”, каза още представителят на АИКБ.

„Следваща мярка е една разумна политика по емисиите, защото въпреки всичко България има неизползвани квоти, които трябва да бъдат използвани за понижаване на себестойността на електроенергията”, каза Дечев, но Манолов поясни, че това всъщност е забранено.

„България обаче произвежда повече чист въздух, отколкото замърсява. Това нещо също следва да се отчете”, поясни лидерът на КТ „Подкрепа” и изрази надежда в следващия Европейската комисия да има подкрепа в насока за решаване на въпроса с американските централи.

Теодор Дечев прибави и още един от най-важните, според него, мерки. А именно да се намали и да изчезне такса „задължение към обществото”.

„Истината е, че ние нямаме кой знае колко полезни ходове за трайно и устойчиво решение на тези проблеми в средата, в която се намираме. Което значи, че за да ни намалеят проблемите, трябва да се намали средата. Голяма част по ремонта на средата, за съжаление, не са наши. Ние седим вътре и се гърчим. Честно казано не знам докъде ще стигнем. Говорейки за парните газове, поляците са ги включили в цената на електроенергията и така са решили въпроса. Ние едва ли можем да си го позволим.

Вижте още интервюта и коментари!

От 2013-а, когато България се взриви заради цени на ток, се наложи политиката да внимаваме и да задържаме. Но когато задържаш цени за нещо, което се произвежда през разходи, в един момент го изпускаш и става страшно”, каза Димитър Манолов.

Той потвърди тезата, че през тази година неизбежно ще има увеличение на цената на електроенергията.

„Ако погледнем как се повишиха всички разходи, участващи в производството на електроенергия, очевидно, че няма накъде, защото вътрешните резерви вече ги няма. Ако стигнем и до тази болезнена тема за цената на въглищата от мини „Марица изток”, те поемат огромна част и и всичко, което се случва нагоре – през тази цена на въглищата, която няма нищо общо с производство”, допълни синдикалистът.

„В един обозрим срок производителите на енергия от малки ВЕИ-та е крайно време да излязат на пазара. Не казваме утре, но някъде юли месец е разумен хоризонт, за да могат да си предоговорят условията. Защото, ако сме честни и обективни, трябва да кажем, че производителите на електроенергия са две категории. Едните са хора, които искат да правят бизнес, а другите са хора, които са усетили, че е много хитро да използваш привилегиите, които бяха направени за това нещо”, поясни Теодор Дечев.           

„Логично е, че ако на борсата се търгуват по-големи количества, цените да са по-ниски. Това е стандартната логика. Какво ще излезе всъщност е трудно да предскажем. Друг е въпросът, че енергийната борса е голяма глупост. Когато между производителя и потребителя наредиш една верига от кухи структури, които са там само за да изкарват някаква печалба, товарейки и отнемайки и от производителя, и от потребителя, не може да получиш нищо друго. Но така се увеличава БВП на държавата и на глава от населението. Но тук има кухи и измислени резултати”, изтъкна Манолов.

Какво още казаха двамата гости за съкращенията в държавната администрация, както и за заплатите в частния сектор – вижте във видеото!

 

10:52 | 22 Октомври 2019 г.

Как Цацаров издигна прокуратурата на международнат...

10:52 | 22 Октомври 2019 г.
Провелата се преди дни визита на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и ръководителите на специалните служби във Ваши...
Наталия Стоянова: Над 830 семейства получиха по-ниски сметки за ток след санирането в кв. \
17:50 | 21 Октомври 2019 г.

Наталия Стоянова: Над 830 семейства получиха по-н...

17:50 | 21 Октомври 2019 г.
"Приоритетите ни са много и засягат различни области. Работим, за да направим живота на хората по-добър", с тези думи започна и...
17:20 | 21 Октомври 2019 г.

Николай Янев: Реформата на здравната ни система е ...

17:20 | 21 Октомври 2019 г.
"Британците са в много трудна ситуация. Има въпрос, който силно политизира обществото. Всяко едно общество би реагирало така. Когато...
11:09 | 21 Октомври 2019 г.

Брекзит е най-голямата идиотщина на Обединеното кр...

11:09 | 21 Октомври 2019 г.
На 88-годишна възраст знаменитият писател на шпионски романи Джон льо Каре (псевдоним на англичанина Дейвид Корнуел), свидетел на построя...
Проф. Пламен Киров: Върви гигантска заблуда за Истанбулската конвенция
10:48 | 21 Октомври 2019 г.

Панов прекали с опита за грубо вмешателство и нати...

10:48 | 21 Октомври 2019 г.
Проф. Киров, коментирайте казуса "Полфриймън", който от седмици е в центъра на общественото внимание?   Ще започна...
Гостите на \
18:48 | 20 Октомври 2019 г.

Михаил Константинов: Като гледам блатото, в което ...

18:48 | 20 Октомври 2019 г.
"100 % честни избори няма. Ще има опити за манипулация. Но за 30 години се научихме да правим доста добри избори. Манипулациите не с...