Eлена Поптодорова: Няма да има военна интервенция във Венецуела, ще настъпят вътрешни събития (ВИДЕО)

Мадуро буквално не може да удържи ситуацията у дома, заяви дипломатът в "Офанзива с Любо Огнянов"

Източник: Канал 3

Ако ме питате дали очаквам да настъпи военен сблъсък във Венецуела - не, няма да има и военна интервенция. Смятам, че няма да има. Чета, зная кой вещае такива прогнози, те са продиктувани от едната, бих я нарекла много крайна гледна точка - това, което Мадуро чрез своите защитници иска да внуши на света. Това заяви пред "Офанзива с Любо Огнянов" дипломатът и политик Елена Поптодорова, бивш посланик на България във Вашингтон.
 
"Това няма да се случи според мен, съвсем други условия сме. По-скоро ще се разчита на този международен натиск, който нараства, и на вътрешната неудържимост - Мадуро буквално не може да удържи ситуацията у дома, така че смятам, че ще настъпят вътрешни събития. Да не забравяме и ролята на съседите, на латиноамериканските държави, която е много ярка поне от 2 години насам", насочи вниманието Елена Поптодорова.
 
 
За сравнението с кризата във Венецуела с т. нар. Карибска криза от времето на Студената война, когато заради Куба САЩ и СССР са на ръба на ядрената война, тя изтъкна: "Истината е, че само по спомени на съвременници зная за онзи период от време, може да се съди само по заключенията какво се е случило. Вярно е, че тогава светът е бил на прага на взрив, но също така е вярно, че светът това го е преодолял, тоест двете сили (САЩ и СССР) са го преодолели", припомни Елена Поптодорова.
 
За кризата в една от най-богатите на природни богатства - петрол, злато, латиноамериканска страна, Елена Поптодорова върна лентата 20 г. назад, когато предшественикът на Мадуро - Уго Чавес, дойде на власт. 
"Беше такъв народен, публичен възторг, защото той обеща (и вярвам, искрено го е правил тогава), една нова държава, една нова Венецуела, една нова икономика върху приходите от петрола, един социализъм едва ли не невиждан засега другаде по света.
 
Като че ли оттогава започна началото на един необратим срив на държавата, най-напред икономически. С желанието си към такъв невиждан социализъм, най-напред с национализацията, със стремеж към социални придобивки, които не могат да издържат икономически, за борба с корупцията. 
 
И каква стана тази борба с корупцията? Оказа се, че неговата дъщеря се оказа с една много-много добра банкова сметка от това, което четох последно - 4 милиарда долара за една хубава млада дама", припомни тя информации, публикувани в американски издания от Маями, за богатството на Мария Габриела, голямата дъщеря на починалия Уго Чавес.
 
Според Елена Поптодорова САЩ логично има своите интереси в района - "да твърдим, че няма интереси, би било неграмотност." "Със сигурност това е усещане за свой регион, но нима други държави нямат същото усещане? Вероятно така става с големите държави, и аз бих искала България да гледа на държавите около себе си, на една-две особено, като на заден двор, но това не е по силите ни", каза дипломатът.
 
"Когато разполагаш с определен капацитет, това е първото изкушение, които идва наум. Вярно е, че нито една от тези държави в Латинска Америка, които бяха предмет на такъв интерес от страна на САЩ, не загуби суверенитет. Там по-скоро целта бе да има приятелски правителства, и това е може би по-рафинираният, по-умният подход. Където не става, очевидно се ползват и други средства - няма да сме наивни в тази посока", анализира тя американската външна политика и методите й в Латинска Америка.
 
"Но бедата с Венецуела, за разлика с Мексико, според мен, е че във Венецуела това е имплозия, експлозия навътре. Трябва да се отпуши", прогнозира тя, като припомни, че "процесът като постепенен, икономически и социален разпад върви още от времето на Чавес, но тази имплозия, за която говоря, тя се случва може би от 2 г."
 
За българската позиция и разнобоя между президента и правителството, дипломатът каза: "Казвам си, че никога нямаше да разговаряме по този въпрос, ако не се бе получил поредния сблъсък между двете институции. Иначе щеше да се вземе едно експертно решение, както се прави в много други случаи, щеше да се изрази позиция "там където трябва". 
 
По думите й въпросът за позицията на Румен Радев "трябва да бъде отправен най-напред към президента, който формулира позицията, и удивителното е, че той побърза да го направи публично, знаейки, че на следващия ден има съвет по сигурността. Значи имало е категорично желание да се открои, да бъде самостоятелен в позиция, която всъщност касае цялата държава, и непременно да бъде алтернативен, и тук използвам евфемизъм", каза Елена Поптодорова. 
 
Тя добави, че от чужбина само "предишният президент на КГБ генерал Решетников похвали президента за позицията, която е заел, от другаде не чухме друга външна похвала".
 
Цялото интервю с Елена Поптодорова в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:
 

17:47 | 24 Януари 2020 г.

Александър Иванов: Правителството ще получи подкре...

17:47 | 24 Януари 2020 г.
Подредбата на силите се видя по време на дебатите за четвъртия вот на недоверие на  кабинета „Борисов 3“, който се прове...
18:07 | 23 Януари 2020 г.

Милка Христова: Това, което се случва с Перник е о...

18:07 | 23 Януари 2020 г.
Това, което се случва с Перник е още една възможност за София да преосмисли своето ВиК и възможните варианти при кризи и аварии. Спешност...
17:41 | 22 Януари 2020 г.

Ренета Инджова: Готова ли е София да окаже помощ н...

17:41 | 22 Януари 2020 г.
Това е скрита картинка, зад която се крие точене на вода, която не се отчита и не се заплаща. В днешната криза няма да откриете някой да ...
20:32 | 21 Януари 2020 г.

В. Иванов от "24 часа": Не законът те спира да уби...

20:32 | 21 Януари 2020 г.
Не знам какво е това чувство, че сега, като вкараме в законите някакви тежки наказания, това ще подейства - Аксел няма да прочете вестник...
18:23 | 21 Януари 2020 г.

Маноил Манев: Стряскащи са 770 непълнолетни с проя...

18:23 | 21 Януари 2020 г.
Ето няколко стряскащи числа и факти, според мен: проявени агресия и насилия от непълнолетни и малолетни деца за 2017 г. - 770 лица. Това ...
17:55 | 20 Януари 2020 г.

Румен Събев: Можех да измъкна медиците от Либия, л...

17:55 | 20 Януари 2020 г.
"Целият свят е потънал в подслушване. Трилиони се хвърлят за това. Не са давали на баща ми да работи на едно място повече от 1 годин...