Ал. Сиди: ВМРО не е нито срещу ГЕРБ, нито е с БСП, когато иска да се спази закона за ЦИК (ВИДЕО)

Коалицията Обединени патриоти не е разтурена на този етап, каза депутатът от ВМРО в "Денят на живо"

Източник: Канал 3

ВМРО има собствена позиция за смяната на състава на ЦИК, това не означава, че сме за БСП и против ГЕРБ. Това, което казахме, е че не виждаме причина да не бъде спазен закона. Това заяви в "Денят на живо" депутатът от ВМРО Александър Сиди за позицията на партията.
 
"Съставът на ЦИК трябва да бъде обновен, като законът не спира същият състав да бъде прегласуван отново. Не разбирам защо ГЕРБ, може би имат своите основания, не виждам защо да не се спази закона", добави Александър Сиди. "Изборният кодекс е на масата и той ще бъде гласуван, така или иначе. Ако ще се правят промени в тази насока, ще дискутираме. Нашата идея бе да премахнем от него текстовете за машинно и електронно гласуване, защото няма техническа възможност за тях", поясни той.
 
 
Александър Сиди смята, че са възможни хибридни атаки срещу изборния процес отвън, каквито опасения изразиха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Да, възможно е да има такива атаки, не само от Русия, но и от друг, който би имал интерес. Това е и една от причините да сме на този етап срещу машинното гласуване, видяхме как може да се сриват сайтове", каза Александър Сиди.
 
По думите му хибридни атаки има всеки ден: "Виждаме ги всеки ден с троловете, с фалшивите новини, тези тролове и фалшиви новини ще се засилват. Кой им плаща? Твърди се, че са близки до БСП", каза депутатът от ВМРО.
 
Той потвърди категоричната подкрепа на казаното от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за подкрепа на неговата концепция за ромите от страна на ГЕРБ. "Това, което ние предложихме като концепция, искаме да бъде обсъдено на широк дебат, да мине през всички министерства. Тексът на концепцията ни не е свещена крава да не търпи промени, но оставането на нещата без промяна е неприемливо за нас. Ако нямаме разбиране от нашите партньори, защо ни е такова партньорство тогава, това каза г-н Каракачанов. Така стана с предложенията ни в Закона за вероизповеданията", припомни Александър Сиди.
 
Според него концепцията на ВМРО се тълкува от някои така, както дяволът чете евангелието. "Хората обожават да четат евангелието като дявола", каза Сиди и даде за пример предложението за абортите. "Никъде не сме казали, че след второто дете ще искаме аборти, никой не говори за задължителни аборти на някого, а говорим, че ако една жена иска да прекрати бременността си, но няма пари, тогава държавата може да я подкрепи. 
 
Някакви хора започнаха да обясняват за фашизъм, но същите тези хора не казаха такива неща, когато прибраха близо един милиард лева за декадата за интегрирането на циганите. 
 
Невписаната част от циганите е най-голямата невписана част от обществото - това е по-скоро една концепция за вкарване в закона на тези невписани групи в обществото", поясни депутатът от ВМРО.
 
По повод декларацията от европарламента да се спазват правата на циганите, Александър Сиди изтъкна: "Най-хубавото на това, което днес са гласували или обсъждали в Страсбург, на тази резолюция, е че е на парламент, който приключи, който свърши. Следващият европейски парламент няма да е такъв и няма да прави такива глупости. Заради тях се стигна до Брекзит. Следва един нов европейски парламент, надявам се гражданите да дадат отпор на тези крайни либерали, на това крайно лицемерие, което Европа показва", убеден е депутатът от ВМРО.
 
На предположението на водещата Мая Костадинова, че моментът, избран от Красимир Каракачанов за изказването му може да има предизборно послание, Александър Сиди опроверга: "Клатенето на правителството по никакъв начин няма да вдигне или намали нашата електорална тежест, не мислим, че това може да бъде тълкувано така. Какво повече да искаме, имаме вицепремиер! 
 
ВМРО е организация на 125 г., не сме заради мандата, да стоим на топло, за разлика от други политически субекти, изгрявали и залязвали, ВМРО стои стабилно и стои в политическия живот. Понасяме удари, това не ни пречи, понасяли сме не само политически удари, хора от ВМРО са загивали. ВМРО ще продължи да съществува във или извън управлението", заяви Сиди.
 
Той коментира и изявлението на Пламен Юруков от СДС за евентуална бъдеща дясна патриотична коалиция с ВМРО. "Аз и друг път съм казвал - аз не водя такива разговори, водят ги нашите лидери. СДС е възможен наш партньор, имали сме доста отдавна отношения, те са дясно-център, не виждам пречка за бъдещо партньорство - казвам го в лично  качество", каза депутатът от ВМРО. И припомни: "На този етап Обединени патриоти като коалиция стои, тя не е разтурена, за да влизаме в други коалиционни отношения".
 
Какво каза още Александър Сиди в "Денят на живо" - във видеото:

21:13 | 07 Декември 2019 г.

Димитър Главчев: От всичко случило се в парламента...

21:13 | 07 Декември 2019 г.
От всичко, което се случи в парламента мисля, че стана ясно, че нямаме никакви договорки нито с БСП, нито с ДПС. Това съобщи Димитър Глав...
19:46 | 07 Декември 2019 г.

Осъдена прокурорка заведе дело срещу майка, загуби...

19:46 | 07 Декември 2019 г.
Прокурор от окръжна прокуратура Добрич заведе дело срещу майка загубила единствената си дъщеря в катастрофа. Историята на Маринка Ди...
19:22 | 07 Декември 2019 г.

Филип Попов, БСП: Подкрепям кандидатурата на Сотир...

19:22 | 07 Декември 2019 г.
Към настоящия момент нямаме решение относно избора на Сотир Цацров за шеф на КПКОНПИ. Това съобщи в предаването Филип Попов- секрета...
18:34 | 07 Декември 2019 г.

Четин Казак: Продължаваме да искаме оставката на В...

18:34 | 07 Декември 2019 г.
На следващото заседание на ДПС ще обсъдим срамните събития, които се разиграха в парламента във връзка с партийните субсидии. Беше отъпка...
17:56 | 07 Декември 2019 г.

Димитър Манолов: Новият социален министър е компет...

17:56 | 07 Декември 2019 г.
Бившият социален министър Бисер Петков беше на дулото на топа още от миналата година, при скандалите които се разиграха с майките на деца...
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
15:00 | 07 Декември 2019 г.

Любо Огнянов: Прокуратурата извън съдебната власт ...

15:00 | 07 Декември 2019 г.
Независим прокурор, който да разследва главния прокурор. Това предложение прие на извънредно заседание кабинетът днес и предизвика истинс...