NZZ: Енергийните проекти на България с Русия тревожат Брюксел

В София поне в правителствените кръгове се опитват да опровергаят опасенията за сближаване с Москва

Бойко Борисов Дмитрий Медведев София 2019
Източник: Канал 3

Коментар на Фолкер Пабст, "Нойе Цюрхер цайтунг" (Цюрих)

В областта на енергетиката България е заинтересована от тясното сътрудничество с Русия. Това предизвиква опасения в Брюксел.

По въпросите на енергетиката България залага на Русия. И макар главата на българското правителство Бойко Борисов във вторник заедно със своя гост Дмитрий Медведев да откри форум по туризма за да оживи вървящия към спад бизнес в България, двудневното посещение на руския премиер напълно вървеше под знака на сътрудничеството в областта на енергетиката. В лицето на Алексей Милер от "Газпром“ и Алексей Лихачов от "Росатом“ премиерът Медведев беше съпровождан от ръководителите на двете основни енергийни компании на Русия.

Медведев иска гаранции

България се опитва да се присъедини към газопровода "Турски поток“, през който в края на гази година руският газ ще тръгне през Черно море до турската част на Тракия, а оттам – макар и временно – нататък към европейските пазари.

Още коментари ще намерите тук

По "Турски поток“ и през балтийския газопровод "Северен поток“ голяма част от руския газ за износ ще бъде доставяна в Европа, заобикаляйки Украйна. Това болезнено ще се стовари върху враждебното към Русия правителство в Киев, което ще загуби приходите от транзитни такси. Пари за транзит сега получава и София, тъй като част от руските доставки на газ за Турция все още минават през България.

Медведев заяви в София, че сътрудничеството е напълно възможно, но го обвърза с гаранции от Брюксел. През 2014 г. България прекрати под натиска на ЕС подготвителните работи по "Южен поток“, още един газопровод през Черно море, който трябваше да съедини руското и българското крайбрежие.

На първо място ставаше дума за това, че "Газпром“ като доставчик на газа и използващ газопровода осигурява и на конкурентите свободен достъп до мрежата. Но извършеното през пролетта на 2014 г. анексиране на Крим от Русия значително засили съпротивата на Брюксел – а и на Вашингтон – срещу този проект.

За по-нататъшното транспортиране на руски газ от "Турски поток“ по маршрута през България, Сърбия, Унгария и Австрия е възможно прокарването на тръби през Гърция и Южна Италия. Само че по всичко личи, че изборът все пак ще падне на балканския вариант. По информация на руския информационен портал РБК вече са постигнати договорености за това, че руската фирма ТМК ще получи поръчката за строителството на българския участък от газопровода.

Тъй като "Газпром“ няма да участва в тези строителни работи, то не възниква проблем в конкурентен план, както беше с "Южен поток“.

Опасенията на Брюксел

Интересът на България към тясно сътрудничество с Русия се прояви и в разговорите за възобновяване на работата по строителството на атомната електроцентрала "Белене“. Строителството на АЕЦ беше спряно през 2012 г. по финансови съображения, в резултат на което София трябваше да заплати на Русия значителна неустойка за нарушаване на договора.

В Брюксел изпитват известни опасения по отношение на подобни планове на България, защото се боят от по-нататъшно сближаване с Москва на традиционно благоразположената към Русия България. Не много преди влизането на България в Европейския съюз руски представител в ЕС на шега нарече България "нашия троянски кон в ЕС“.

В София, поне в правителствените кръгове, се опитват да опровергаят това впечатление. Непосредствено преди визитата на Медведев в страната по покана на премиера Борисов беше генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. От 2004 г. България е член на отбранителния съюз. През януари там беше прието принципно решение за подмяна на стоящите на въоръжение още от съветски времена изтребители МиГ-29 с американски F-16., за да се повиши съвместимостта на въоръженията с партньорите в НАТО. Приятелски настроеният по отношение на Москва президент Румен Радев осъди това решение.

Присъствието на НАТО в Южна Европа е болезнен за Кремъл въпрос. Само че по-голямо значение за хибридната силова политика на Русия в този регион има възможността да оказва директно влияние върху страната, в това число и чрез енергийната политика. Това е от особено значение, защото военното съотношение на силите в Черноморския регион и без това се накланя в полза на Русия. Поради това Борисов и Медведев едва ли са посветили много време на обсъждане на покупката на американски изтребители.

17:33 | 18 Март 2019 г.

Политолози: БСП може да спечели европейските избор...

17:33 | 18 Март 2019 г.
Разделя или обединява Елена Йончева БСП. Върху този въпрос разсъждаваха политолозите Мария Пиргова и Димитър Ганев в предаването на Канал...
Боян Магдалинчев: До тук нещата по мониторинга се развиват положително
18:53 | 17 Март 2019 г.

Боян Магдалинчев: До тук нещата по мониторинга се ...

18:53 | 17 Март 2019 г.
До тук нещата по мониторинга се развиват положително. Във вторник имахме среща с мисията на ЕС по механизма за проверка. Остават още няко...
Пламен Панчев от ”Тракия икономическа зона“: Ние сме най-успешният модел за публично-частно партньорство
18:27 | 17 Март 2019 г.

Пламен Панчев от ”Тракия икономическа зона“: Ние с...

18:27 | 17 Март 2019 г.
Клъстър ”Тракия икономическа зона“ са компаниите, които създават зоната, фирмите които организират, а не инвеститори. Това е ...
Калоян ПарговКалоян Паргов: Изборът на Елена Йончева не е неочакван:
18:14 | 17 Март 2019 г.

Калоян Паргов: Изборът на Елена Йончева не е неоча...

18:14 | 17 Март 2019 г.
Изборът на Елена Йончева не е неочакван, имената дълго време се въртяха в общественото пространство. Важното е, че от утре започваме рабо...
Хасан Адемов: БСП иска да управлява с ОП, затова е тази фиксация върху ДПС
17:43 | 17 Март 2019 г.

Хасан Адемов: БСП иска да управлява с Патриотите, ...

17:43 | 17 Март 2019 г.
Интересно е това, което се случва в БСП, като че се опитват да търсят своята нова идентичност. Левицата прави опит за търсене на подкрепа...
Тома Биков: БСП изпитва дефицит на политически кадри, затова прибягва до гражданска квота
17:16 | 17 Март 2019 г.

Тома Биков: БСП изпитва дефицит на политически кад...

17:16 | 17 Март 2019 г.
Извън литературните метафори,  употребени за г-жа Йончева,  това е работа за БСП ние нямаме притеснение кой ще е водач на парти...

гледай на живо

18.03.2019
 • в момента
  Новини
 • 22:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 23:00
  Новини
 • 23:15
  Патарински LIVE