Караниколов: Важно е да има инвестиции - няма значение чужди или български, големи или малки (ВИДЕО)

Приоритет на правителството е образованието, обяви министърът на икономиката

Емил Караниколов
Източник: Канал 3

"Лично аз не деля инвестициите на чуждестранни и български, на големи и малки. Аз се радвам и на най-малките. Защото те означават доверие в България и увеличаване на доходите". Това заяви в предаването "Беновска пита" по Канал 3 министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Нова телевизия" и закупуването ѝ за мен няма значение дали е закупена от българи или не. За мен е важно да остане обективна.

Всички медии са обективни, въпросът е какъв им е мирогледът".

"Икономическият ръст в България е над средния за ЕС. Аз съм сигурен, че и тази година ще постигнем тези параметри. Безработицата никога не е била на такива нива. Убеден съм, че ще достигне 4-4,5%.", каза Караниколов.

"Мозъци продължават да изтичат, но има сектори като IT-сектора, при които заплатите се изравняват с Европа. Затова обаче основен приоритет ни е наука и образование, за да може да имаме икономика, която ще отговори на абсолютно всичко", заяви Караниколов.

Обясни и че би било трудно да се направят някои специалности по-привлекателни.

"Правителството да направи един труд привлекателен, това е трудно. Но приоритет на правителството е образованието и затова даваме повече пари за образование. А това, което е приоритет на Министерството на икономиката да се създаде необходимата среда", каза Караниколов и описа някои от мерките, които вече са предприети.

Обясни, че се работи за дуално обучение, като обясни, че се оказва, че много малко хора знаят какво е това. А именно един ученик да излезе от училище със занаят.

"Трябва да покажем на родителите и децата как изглеждат тези предприятия. Въпросът е този занаят, тези умения ще ти дадат един среден европейски доход. Не знам дали това ще помогне да престанат българите да напускат България, но това е една крачка напред", заяви министърът.

Той заяви и че приоритет на министерството е развитието на индустриални зони. Обясни, че вече има реални инвестиции за 550 милиона лева, но така или иначе за начало целта е да се обособят такива зони. В тях има и редица преимущества за инвеститорите, като държавата поема немалко начални разходи.

Вижте още интервюта и коментари!

По думите му през следващата година се очаква растеж на БВП от над 3%.

Емил Караниколов коментира и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, както и изказването на шефа на "Газпром" Алексей Милер, че няма намерение да вкарва нови количества газ в страната ни. Бе запитан и дали тази реакция не е била в отговор на действията по Закона за горивата.

"По никакъв начин не мога да свържа двата проекта. Първо България е член на ЕС и НАТО. За да мине всеки проект като "Турски поток", трябва да се съобразим с европейските правила. И българската страна го каза ясно, за да се случи това, трябва да има съгласието на Брюксел.

Колкото до горивата, припомням, че се създаде едно сериозно напрежение и то между самия бизнес. Не считам, че Емил Димитров е направил нещо. Той иска секторът да бъде светъл и ние всички искаме това.

Така или иначе в момента имаме работещ закон. Това, което за последно обсъждахме е, че скоро, може би идната седмица Комисията за защита на конкуренцията трябва да излезе със секторния анализ и чак тогава да мислим дали ще има изменения в Закона за горивата. Това ще е един сериозен анализ. Към момента това, което се направи е да се отсрочи с 6 месеца влизането в силата на наредбата. А секторният анализ ще включи всичко – внос и износ, и мисля, че ще е много ценен за всички. За мен този анализ ще обобщи абсолютно всичко и ще е много важен", каза Караниколов, като изтъкна, че все пак от КЗК зависи кога ще е готов въпросният анализ.

Обяви и че е предложил на малките търговци да представят свой вариант на закона. Бе категоричен, че едва ли всички ще са доволни, но целта е да са колкото се може повече.

"Благодарение на премиера ни да води външна политика, така както и вътрешна, което вече е несъмнено, мисля, че представляваме интерес. България е стълб на стабилност в региона", заяви министърът на икономиката в заключение по повод дали Саудитска Арабия има интерес към България преди визитата му в арабската държава, къдегто ще води делегация от над 50 български компании.

 

17:33 | 18 Март 2019 г.

Политолози: БСП може да спечели европейските избор...

17:33 | 18 Март 2019 г.
Разделя или обединява Елена Йончева БСП. Върху този въпрос разсъждаваха политолозите Мария Пиргова и Димитър Ганев в предаването на Канал...
Боян Магдалинчев: До тук нещата по мониторинга се развиват положително
18:53 | 17 Март 2019 г.

Боян Магдалинчев: До тук нещата по мониторинга се ...

18:53 | 17 Март 2019 г.
До тук нещата по мониторинга се развиват положително. Във вторник имахме среща с мисията на ЕС по механизма за проверка. Остават още няко...
Пламен Панчев от ”Тракия икономическа зона“: Ние сме най-успешният модел за публично-частно партньорство
18:27 | 17 Март 2019 г.

Пламен Панчев от ”Тракия икономическа зона“: Ние с...

18:27 | 17 Март 2019 г.
Клъстър ”Тракия икономическа зона“ са компаниите, които създават зоната, фирмите които организират, а не инвеститори. Това е ...
Калоян ПарговКалоян Паргов: Изборът на Елена Йончева не е неочакван:
18:14 | 17 Март 2019 г.

Калоян Паргов: Изборът на Елена Йончева не е неоча...

18:14 | 17 Март 2019 г.
Изборът на Елена Йончева не е неочакван, имената дълго време се въртяха в общественото пространство. Важното е, че от утре започваме рабо...
Хасан Адемов: БСП иска да управлява с ОП, затова е тази фиксация върху ДПС
17:43 | 17 Март 2019 г.

Хасан Адемов: БСП иска да управлява с Патриотите, ...

17:43 | 17 Март 2019 г.
Интересно е това, което се случва в БСП, като че се опитват да търсят своята нова идентичност. Левицата прави опит за търсене на подкрепа...
Тома Биков: БСП изпитва дефицит на политически кадри, затова прибягва до гражданска квота
17:16 | 17 Март 2019 г.

Тома Биков: БСП изпитва дефицит на политически кад...

17:16 | 17 Март 2019 г.
Извън литературните метафори,  употребени за г-жа Йончева,  това е работа за БСП ние нямаме притеснение кой ще е водач на парти...

гледай на живо

18.03.2019
 • в момента
  Новини
 • 22:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 23:00
  Новини
 • 23:15
  Патарински LIVE