Борисов: Толкова добри неща правим, а цялата гадост, която ни удря, е за нещо битово, елементарно, гадно и ненужно (ВИДЕО)

Много внимателно ще проследя тези сделки, ще говоря пак с Цветанов - решенията са много тежки, каза премиерът

Източник: Фейсбук

Мъчно ми е, че толкова добри неща направихме, и цялата енергия, цялата гадост, която ни удря е за нещо толкова битово, елементарно, гадно и ненужно. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Европейския съвет в Брюксел темата за имотните сделки на Цветан Цветанов, която засенчила великденските надбавки, отпуснати от правителството.
 
"Тъжно ми е, че в ден - вчера дадохме 53 милиона за великденски надбавки, само в рамките на 3 месеца за Коледа и за Великден над 106 милиона за пенсионерите, това потъва, заминава. И, какво да ви кажа, много ми е тъжно и гадно, защото обяснения има. Говорих с Цветанов по телефона, той отива в Америка, в сряда ще се прибере, ще говоря пак с него", каза премиерът. 
 
"Никак не ми е приятно, за тях във всички случаи това е законно. Ще изчакам малко време, доколкото знам са сезирани прокуратурата, КОНПИ. Виждам едни лидери на партии взимаха за по 200 лв. на квадратен метър, други - за по 1200 и са виновни. Все пак трябва да се изправя и пред моите колеги в ГЕРБ, които казват: "При всеки случай ти жертваш, режеш глави и махаш, докато нашите политически опоненти застават вкупом и казват "Ние подкрепяме виновния".
 
Така че ако щете дори единият взел или му дали от КТБ един милион, на другия му откраднали един милион от КТБ - на Вежди Рашидов, и го слагат на една плоскост. Но не е все едно да загубиш един милион и да получиш един милион", направи сравнение премиерът.
 
Той обаче обеща много внимателно да проследи тези имотни сделки и ще вземе тежки решения в кратък срок. "Дори само нарушение да има, не престъпление, много внимателно ще проследя тези сделки, това мога да ви уверя, защото решенията в случая са много тежки. И то в много кратко време преди изборите.
 
Мога само да ви уверя, че ГЕРБ винаги сме взимали правилните, верните решения, и това, че другите са маскари, нас не ни оправдава! Защото там да вземеш предприятие или апартамент е нещо нормално, вие не отивате да ги питате тях самите, защото сте свикнали на всякакви корупционни схеми през годините, десетилетията, които са правили, нагледали сме се. Въпросът е дали ГЕРБ са правили така - това е тежкият въпрос, той е морален въпрос, той не е дали всичко това е вярно", изтъкна още Борисов.
 
"Всичко е много добре планирано, аз внимателно слушах секретаря на президента - той е по-ниско ниво, но го слушах, той казва неща, които, примерно, президентът не би искал да казва. И се удивих, че каза, че ГЕРБ били за "Грипен", а те били за F-16, но тръгнали да купуват "Грипен", защото ГЕРБ така искали - така звучеше горе-долу изказването, може да го видите. И още тогава се замислих, че правят рязък завой в посока F-16 и търсят някакво обяснение.
 
Сега и Цветанов пак трябва да си направи някакви изводи откъде дойде тази атака по това време - можеше да дойде след изборите, можеше да дойде по-рано. Но това пак не ни оправдава. Така че като се видим ще водя разговор не на тема дали е законно или не - предполагам, че би трябвало да е законно, не са деца, имат глави на рамената си", върна се отново към темата за имотните сделки премиерът.
 
"Когато имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента (както Цветанов), за които си ял бой и си ги доказал, минала е проверката по време на мандата на БСП, и сега кое наложи да го направим точно сега. Той това ми обясни - заменил съм два обзаведени (апартамента) за един на шпакловка, разликата съм я платил на хиляда и кусур евро", посочи Борисов.
 
Министър-председателят обясни, че предстоят тежки разговори по темата с Brexit и поисканото от Обединеното кралство отлагане. "Хиляда дни се работи по Brexit, остават още 7 и е пълна неяснота. Излизам лош пророк, но съм много разтревожен от това, което се случва - ето времето изтича. Не виждам как може да се подкрепи това, което иска Великобритания - до 30 юни да се отложи.
 
Това означава, че техните (британските) евродепутати трябва да ходят на предизборна кампания, да агитират за ЕС, какво ще защитават в ЕС. Някаква кратка отсрочка - да, това обещах 2 пъти на Тереза Мей по телефона, но британският парламент да вземе решение. Много тежък разговор ще бъде днес. Много мразя да ми се месят в моята работа, но е много вероятно да ни извикат и другата седмица. Отсрочката трябва да бъде кратка с ясни срокове, за да може да се случи", е мнението на Борисов.
 
Запитан за придвижването на пакет "Мобилност" за гласуване, премиерът призна, че за това са лобирали социалистите и либералите. "За съжаление и това е изключително важна тема, с Таяни и вчера, и днес говорих. Толкова хубави неща станаха днес и си отровихме пак деня. Социалистите и либералите, сиреч нашата опозиция в България, гласуваха пакет "Мобилност" да влезе за гласуване, въпреки че са нарушени някои от правилата. Техните партии тук направиха това. И сега говорих с ЕНП и помолих колегите да ни помогнат, защото това е изключително важно за българския транспортен сектор. Имаме още ходове, исках този дебат да продължи още дълго. Таяни ми каза, че социалистите и либералите тук буквално са натискали да влезе пакет "Мобилност", изрази загриженост за развоя на събитията Борисов.
 
"Яд ме е - толкова добри неща правим, и всеки ден ти отива енергия. Вчера - 53 милиона лева. И за медицинските сестри даваме огромни пари, но не стигат до тях, болниците са търговски дружества. Ако трябва ще доплатим, но и това сме правили днес", обясни той.
 
Цялото изказване на премиера в Европейския съвет - 

Етикети: Бойко Борисов
Васил Тончев: Очакват ни изключително оспорвани избори (Видео)
19:25 | 25 Април 2019 г.

Васил Тончев: Очакват ни изключително оспорвани из...

19:25 | 25 Април 2019 г.
Темата с апартаментите се оказа най-близка до хората и действително оказа много голямо влияние върху електоралните нагласи. Безпрецедентн...
10:08 | 25 Април 2019 г.

Менда Стоянова: Прокуратурата може да си свърши ра...

10:08 | 25 Април 2019 г.
Прокуратурата може да си свърши работата в историята със свекъра на Елена Йончева, ако къщата за гости не е ползвана по предназначение, н...
08:37 | 25 Април 2019 г.

Д-р Нигяр Джафер: Само с наливане на едни пари не ...

08:37 | 25 Април 2019 г.
Само с наливането на 30-50 милиона лева, на някакви пари, няма да се постигне конкретен резултат в здравеопазването.  Ние не сти...
18:17 | 24 Април 2019 г.

Кольо Колев: Политическите компромати са като лека...

18:17 | 24 Април 2019 г.
Политическите компромати са като при лекарствата, въпросът е в мярата: при една мяра лекуват, при друга - убиват. Политическите партии тр...
13:32 | 24 Април 2019 г.

Историята на един заем – кой иска да вземе бизнеса...

13:32 | 24 Април 2019 г.
Прави ли се опит чрез скандала с апартаментите, фирми на издателите на Икономедия Теодор Захов и Иво Прокопиев да вземат бизнеса на "...
17:45 | 23 Април 2019 г.

Експерти: В кампаниите на партиите трябва да се го...

17:45 | 23 Април 2019 г.
Моментът, в който тръгва тази кампания е ужасен. Тези безброй гафове по отношение на собственост- политиката и лукса са като зехтина и во...

гледай на живо

26.04.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:00
  Социална мрежа
 • 07:00
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  Патарински LIVE