Борисов: Толкова добри неща правим, а цялата гадост, която ни удря, е за нещо битово, елементарно, гадно и ненужно (ВИДЕО)

Много внимателно ще проследя тези сделки, ще говоря пак с Цветанов - решенията са много тежки, каза премиерът

Източник: Фейсбук

Мъчно ми е, че толкова добри неща направихме, и цялата енергия, цялата гадост, която ни удря е за нещо толкова битово, елементарно, гадно и ненужно. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Европейския съвет в Брюксел темата за имотните сделки на Цветан Цветанов, която засенчила великденските надбавки, отпуснати от правителството.
 
"Тъжно ми е, че в ден - вчера дадохме 53 милиона за великденски надбавки, само в рамките на 3 месеца за Коледа и за Великден над 106 милиона за пенсионерите, това потъва, заминава. И, какво да ви кажа, много ми е тъжно и гадно, защото обяснения има. Говорих с Цветанов по телефона, той отива в Америка, в сряда ще се прибере, ще говоря пак с него", каза премиерът. 
 
"Никак не ми е приятно, за тях във всички случаи това е законно. Ще изчакам малко време, доколкото знам са сезирани прокуратурата, КОНПИ. Виждам едни лидери на партии взимаха за по 200 лв. на квадратен метър, други - за по 1200 и са виновни. Все пак трябва да се изправя и пред моите колеги в ГЕРБ, които казват: "При всеки случай ти жертваш, режеш глави и махаш, докато нашите политически опоненти застават вкупом и казват "Ние подкрепяме виновния".
 
Така че ако щете дори единият взел или му дали от КТБ един милион, на другия му откраднали един милион от КТБ - на Вежди Рашидов, и го слагат на една плоскост. Но не е все едно да загубиш един милион и да получиш един милион", направи сравнение премиерът.
 
Той обаче обеща много внимателно да проследи тези имотни сделки и ще вземе тежки решения в кратък срок. "Дори само нарушение да има, не престъпление, много внимателно ще проследя тези сделки, това мога да ви уверя, защото решенията в случая са много тежки. И то в много кратко време преди изборите.
 
Мога само да ви уверя, че ГЕРБ винаги сме взимали правилните, верните решения, и това, че другите са маскари, нас не ни оправдава! Защото там да вземеш предприятие или апартамент е нещо нормално, вие не отивате да ги питате тях самите, защото сте свикнали на всякакви корупционни схеми през годините, десетилетията, които са правили, нагледали сме се. Въпросът е дали ГЕРБ са правили така - това е тежкият въпрос, той е морален въпрос, той не е дали всичко това е вярно", изтъкна още Борисов.
 
"Всичко е много добре планирано, аз внимателно слушах секретаря на президента - той е по-ниско ниво, но го слушах, той казва неща, които, примерно, президентът не би искал да казва. И се удивих, че каза, че ГЕРБ били за "Грипен", а те били за F-16, но тръгнали да купуват "Грипен", защото ГЕРБ така искали - така звучеше горе-долу изказването, може да го видите. И още тогава се замислих, че правят рязък завой в посока F-16 и търсят някакво обяснение.
 
Сега и Цветанов пак трябва да си направи някакви изводи откъде дойде тази атака по това време - можеше да дойде след изборите, можеше да дойде по-рано. Но това пак не ни оправдава. Така че като се видим ще водя разговор не на тема дали е законно или не - предполагам, че би трябвало да е законно, не са деца, имат глави на рамената си", върна се отново към темата за имотните сделки премиерът.
 
"Когато имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента (както Цветанов), за които си ял бой и си ги доказал, минала е проверката по време на мандата на БСП, и сега кое наложи да го направим точно сега. Той това ми обясни - заменил съм два обзаведени (апартамента) за един на шпакловка, разликата съм я платил на хиляда и кусур евро", посочи Борисов.
 
Министър-председателят обясни, че предстоят тежки разговори по темата с Brexit и поисканото от Обединеното кралство отлагане. "Хиляда дни се работи по Brexit, остават още 7 и е пълна неяснота. Излизам лош пророк, но съм много разтревожен от това, което се случва - ето времето изтича. Не виждам как може да се подкрепи това, което иска Великобритания - до 30 юни да се отложи.
 
Това означава, че техните (британските) евродепутати трябва да ходят на предизборна кампания, да агитират за ЕС, какво ще защитават в ЕС. Някаква кратка отсрочка - да, това обещах 2 пъти на Тереза Мей по телефона, но британският парламент да вземе решение. Много тежък разговор ще бъде днес. Много мразя да ми се месят в моята работа, но е много вероятно да ни извикат и другата седмица. Отсрочката трябва да бъде кратка с ясни срокове, за да може да се случи", е мнението на Борисов.
 
Запитан за придвижването на пакет "Мобилност" за гласуване, премиерът призна, че за това са лобирали социалистите и либералите. "За съжаление и това е изключително важна тема, с Таяни и вчера, и днес говорих. Толкова хубави неща станаха днес и си отровихме пак деня. Социалистите и либералите, сиреч нашата опозиция в България, гласуваха пакет "Мобилност" да влезе за гласуване, въпреки че са нарушени някои от правилата. Техните партии тук направиха това. И сега говорих с ЕНП и помолих колегите да ни помогнат, защото това е изключително важно за българския транспортен сектор. Имаме още ходове, исках този дебат да продължи още дълго. Таяни ми каза, че социалистите и либералите тук буквално са натискали да влезе пакет "Мобилност", изрази загриженост за развоя на събитията Борисов.
 
"Яд ме е - толкова добри неща правим, и всеки ден ти отива енергия. Вчера - 53 милиона лева. И за медицинските сестри даваме огромни пари, но не стигат до тях, болниците са търговски дружества. Ако трябва ще доплатим, но и това сме правили днес", обясни той.
 
Цялото изказване на премиера в Европейския съвет - 

Етикети: Бойко Борисов
Христо Гаджев, ГЕРБ: Това което получаваме, като пакет възможности за военните е най-добро за Балканите
19:46 | 18 Юли 2019 г.

Христо Гаджев, ГЕРБ: Това което получаваме, като п...

19:46 | 18 Юли 2019 г.
Към този момент, щом имаме възможност да платим изтребителите Ф-16 е по-добре веднага да го направим и то в пълен пакет. Това съобщи в пр...
Хамид Хамид: Изключително сме притеснени за състоянието на информационната и мрежовата ни сигурност
19:07 | 18 Юли 2019 г.

Хамид Хамид: Ще искаме дебат за състоянието на киб...

19:07 | 18 Юли 2019 г.
Изключително сме притеснени за състоянието на информационната и мрежовата ни сигурност. Това не е първи случай, макар че се обявява за на...
Румен Караманов: Обезщетения ще има само за регистрираните прасета
19:39 | 17 Юли 2019 г.

Румен Караманов: Обезщетения ще има само за регист...

19:39 | 17 Юли 2019 г.
Само за регистрираните прасета болни от африканска чума, ще бъдат изплатени обезщетение. Основна вина за разпространението на болестта им...
Мистър гей Европа търси мъжа на сърцето си (Видео)
12:01 | 17 Юли 2019 г.

Мистър гей Европа търси мъжа на сърцето си (Видео)

12:01 | 17 Юли 2019 г.
За конкурса мистър Гей Европа знаех преди да участвам в него. Всичко стана случайно. За да участваш в такъв конкурс, в повечето европейск...
Човешка грешка, българска разработка представена като чужда - какво стои зад хакерската атака срещу НАП
18:06 | 16 Юли 2019 г.

Човешка грешка, българска разработка, представена ...

18:06 | 16 Юли 2019 г.
Към момента никой не може да отговори кои и защо е извърши хакерската атака срещу НАП и какво цели, ще поживеем и ще видим. Може и да не ...
Проф. Александър Маринов: Важно е да се проведе една прозрачна процедура за нов главен прокурор
17:33 | 15 Юли 2019 г.

Проф. Александър Маринов: Важно е да се проведе ед...

17:33 | 15 Юли 2019 г.
Има институционална причина, която засяга цялата съдебна система – те са зависими от политическата система. Важно е не да се търсят...