Шефът на тол управлението: Трябва да обърнем пирамидата за финансирането на пътната инфраструктура (ВИДЕО)

От транспортния бранш останали шокирани от предложената база за тарифите за камионите при тол системата

Източник: Канал 3

Основателни ли са притесненията на превозвачите и ще се вдигнат ли цените на бързооборотните стоки и услуги заради въвеждането на тол системата. Темата в студиото на  предаването "Всичко коз" коментира проф. Олег Асенов – директор в националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" и инж. Васил Рангелов - зам.-председател на Научно-техническия съюз по транспорта.

"Технически на 16 август ще бъдем готови за въвеждането на тол системата. Как ще бъде въведена... В момента водим интензивни разговори и с транспортните фирми, за да видим как ще стане. Чисто технически обаче няма индикации, че ще има проблеми", заяви шефът на тол управлението Олег Асенов.

"Ние стоим зад тол системата. И много желаем в края на август да се поздравим с нейното стартиране. Всичко обаче показва, че върви към готовност за започване, но да си признаем сме пропуснали една грешка и тя е човешкият фактор. Изпускаме главния момент, че ценовата политика не може да бъде диктувана от един естествен монополист,  какъвто е АПИ, а трябва диалог", каза от своя страна инж. Рангелов.

В момента дневните винетки за камиони струват 23 лева. Според новата система плащането ще е на километър, като за малък камион сумата за ден може да достигне 28 лева, а за един голям камион с над 4 оси - до 238 лева за камион.

"От обявените цени от АПИ има шок в бранша поради неочаквано високи ставки за автомобили от 12 тона нагоре", заяви Рангелов.

"Предложените тарифи са базов консервативен модел, който е подложен на дискусия. Категорично ще има развитие на този модел. Предстои развитие. Има и различни ставки за различните екологични класове, където има резерв", отговори Асенов.

"Знаем, че в момента пътната инфраструктура се финансира от леките автомобили. Този модел трябва да се смени. Дали тази е най-добрата, предстои обсъждане, но трябва да обърнем пирамидата и моделът да се промени и тази инфраструктура да се самофинансира", каза още шефът на тол управлението.

"Пропускаме нещо съществено. Има доклад на Световната банка на принципа за внедряване на стъпка по стъпка на тарифите. И примерно може да се започне с 60%  от тарифата. Министерството са пропуснали този доклад", каза Рангелов.

"Подобен подход не е неизвестен. В момента ние имаме 100-процентовия модел, който може да бъде трансформиран. Как обаче ще бъде трансформиран, текат преговори", отвъран Асенов, като изтъкна, че и споменатият не се изключва.

Вижте още интервюта и коментари!

"Мога да кажа, че един килограм пренесен по тази тарифа ще доведе до 1 стотинка оскъпяване на този килограм. Анализите са на масата", каза още Олег Асенов.

По думите му процесът на разговори не тече гладко, но такива все пак има.

 

17:36 | 31 Март 2020 г.

Евтини албански краставици потопиха нашата продукц...

17:36 | 31 Март 2020 г.
Изкупните цени на зеленчуците през миналата седмица са паднали значително, сигнализираха български производители. Оранжерийните домат...
18:53 | 29 Март 2020 г.

Деница Сачева: От вторник ще могат да се подават з...

18:53 | 29 Март 2020 г.
"Коронавирусът няма да ни остави без пенсии, но ще има отражение върху нашите доходи. Полагаме максимални усилия, за да осигурим хор...
18:38 | 29 Март 2020 г.

Здравко Димитров: До 10 дни Пловдив ще има съвреме...

18:38 | 29 Март 2020 г.
"Пловдив е по-силен от коронавируса, той е вековен глад и ще преживее и вируса. Надживял е Троя и Микена. Не съм съгласен магазините...
18:27 | 29 Март 2020 г.

Искрен Веселинов: Можем да договорим банкова вакан...

18:27 | 29 Март 2020 г.
"Не мисля, че сме застрашили с нещо демокрацията, трябваше да се даде пример, че и НС спазва дисциплина, като гражданите. НС е орган...
18:10 | 29 Март 2020 г.

Архимандрит Никанор: Да говорим дали светото прича...

18:10 | 29 Март 2020 г.
"С вяра човек може да преодолее всичко. Много малко вяра ни трябва, за да вършим големи неща. Бог непрекъснато ни праща изпитания, п...
17:58 | 29 Март 2020 г.

Красимир Вълчев: Близо 90 % са се включили в диста...

17:58 | 29 Март 2020 г.
"Опитваме се да покриваме минимумите в учебните програми. 89 % близо 90 % са се включили в дистанционното обучение. Останалите 11 % ...