Говорителят на ЦИК: 7,5 млн. лв. ще струва машинното гласуване, но това включва наема и много съпътстващи дейности (ВИДЕО)

Александър Андреев показа какви ще са новостите на евроизборите през май

Александър Андреев
Източник: Канал 3

Още по темата

Днес в Централната избирателна комисия официално бяха представени бюлетините за предстоящите европейски избори през май. Една примерна бюлетина бе показана и в  студиото на Канал 3 от говорителя на ЦИК Александър Андреев, който бе гост в предаването "Всичко коз".

"Това, което ще бъде различно е, че където е предпочитания и преференции – преференции ще бъде в скоби. Има разлики от бюлетините в предходните европейски избори, както и от предходните за Народно събрание. Това, което е различно от 2014 г. е, че имаме квадратче "не подкрепям никого". Тази бюлетина е действителна, но де факто това е недействителен глас, защото не подкрепя нито една политическа сила.

Другата разлика е, че преференциите вече са с трицифрено число – от 101 до 117", обяви Андреев.

И поясни, че изборът ни в бюлетините трябва да бъде маркиран с "Х" или "V", без да се излиза от очертанията или да се навлиза в друго квадратче.

Днес стана ясно и къде ще бъдат разположени 3000-те машините за машинното гласуване. На какъв приницип обаче са избирани секциите, в които да са те.

"Секциите са избрани въз основа на методика, изработена от експерти. На основата на критериите, които ЦИК е възприела за разпределението. В зависимост от избирателите и въз основа на тези критерии на предишните избори, се е избрала къде могат да бъдат разположени. Както и натовареността на секциите, както и различни обективни критерии, които да дадат една представителност на машинното гласуване", добави Андреев.

Той обясни и защо се е стигнало до ситуация машините да бъдат взети под наем, а не да бъдат закупени. А именно заради кратките срокове, в които е трябвало да бъдат приведени за евровота. По думите му в общественото пространство се е наложило мнение, че едва ли не сумата за наема и близка до тази, при която те биха били закупени, но това не е така.

"7,5 милиона лева е общата прогнозна стойност за наема на тези 3 хиляди машини. В тази цена за машините, са включени освен наема, така и заплащането на редица съпътстващи дейности. Тъй като не е достатъчно да имаме една машина, която е доставена до България. Трябва да бъде обезпечена, да бъде качен софтуера... Има още дейности. Те трябва да бъдат поети от ЦИК – а в тези кратки срокове, от момента, в който бе въведено машинното гласуване, до изборите, времето е прекалено късо", заяви Андреев и поясни, че всъщност благодарение на промените в Изборния кодекс ще бъдат 3000 и ще се премине към поетапно въвеждане на машинното гласуване, а ако е трябвало да останат текстовете в закона и решението на ВАС, трябваше машините да са 12500.

Вижте още интервюта и коментари!

По думите на Андреев не би трябвало да има притеснения за машинното гласуване, що се отнася до външна намеса.

"Както е уредено в Изборния кодекс, машините не са свързани с интернет среда или предаването на данни чрез интернет. Тези данни, както са записани в машината, така ще бъдат предадени във флашка, която ще бъде криптирана и доставена в ЦИК.

При всички случаи машината след края на изборния ден изважда разпечатка. Данните се пренасят в протокола, заедно с хартиените  бюлетини. Всички членове секционната комисия се подписват под протокола", обясни Андреев.

Той не смята, че има основание за забавяне на преброяването на преференциалния вот и гарантира, че ЦИК ще се справи в законовия срок.

"Няма основание към момента да считаме, че ще има някакво забавяне. Още повече и кандидатите в листите не са чак толкова много – само по 17", добави Александър Андреев.

 

21:55 | 20 Август 2019 г.

Майкъла в Канал 3: Какво като Бодуров коментира ЦС...

21:55 | 20 Август 2019 г.
Освободете Бодуров в чужбина, още до 2 г. може да играе на едно добро ниво, как може да го унищожиш така с лека ръка. Това заяви в рубрик...
Ivan Geshev: I have the support of all my colleagues in the judiciary – I won’t avoid my responsibilities
13:40 | 19 Август 2019 г.

Протестът срещу Гешев - политическа и социална шиз...

13:40 | 19 Август 2019 г.
Коментар на Явор Дачков във в. "Галерия"*   Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор срещна яростна съпротив...
Цветан Василев
14:16 | 17 Август 2019 г.

Държавният резервен фонд на Оман окончателно се от...

14:16 | 17 Август 2019 г.
Доказателствата срещу Цветан Василев по "Делото КТБ" допринесоха за важно за държавата решение, свързано с източената от укрива...
Прокуратура на действието и законността вижда Иван Гешев
10:30 | 15 Август 2019 г.

Прокуратура на действието и законността вижда Иван...

10:30 | 15 Август 2019 г.
Коментар на вестник "Труд"   "Ще чуете моето мнение за номинирания за главен прокурор Иван Гешев, след като р...
проф. Георги Близнашки
12:55 | 14 Август 2019 г.

Георги Близнашки: Концепцията на Гешев беше много ...

12:55 | 14 Август 2019 г.
В интервю за Нова ТВ конституционалистът проф. Георги Близнашки изложи становището си по представената концепция на кандидата з...
12:50 | 14 Август 2019 г.

Урсула Фон дер Лайен стъпва внимателно при избора ...

12:50 | 14 Август 2019 г.
Докато други прекарват август на плажа, избраната за председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен работи над деликатната задача да с...