Любо Огнянов: Фермер прегази до смърт циганин крадец. За кого съжалявате?

Време е престъпниците да чувстват неизбежността на наказанието

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Един кипърски бивш полицай влезе в новините на България след като прегази циганин, който се опитва да му краде кравите. При това жертвата е бивш затворник, рецидивист, лежал години наред зад решетките за кражби. Съден е цели 14 пъти. Една от присъдите му е за кражбата на 8 коня от същия този кипърски фермер, който е избрал България, за да развива бизнеса си.

В малките населени места е така. Чували ли сте досега за циганин фермер, който е станал жертва на кражба от българи, които са влезли в стопанството му да отмъкнат или животни или покъщнина. Аз лично не съм срещал подобна новина.

Сещам се обаче за един виц. В полицията звъни възрастен човек. Казва на полицая – трима цигани в момента крадат в двора ми. Ще пратите ли патрулка? От другата страна полицаят отговаря – е, откъде разбрахте, че крадат, може да са влезли да си наберат ябълки. Пък и нямаме патрулки, всички са по адреси. Дядото затваря телефона, след две минути звъни отново и казва: "Няма нужда да пращате патрулка, имам пушка, застрелях и тримата”. След пет минути пристигат три патрулки и хващат циганите на местопрестъплението. Полицаите питат дядото: "Защо каза, че си ги застрелял?” А дядото хитро отговорил – "А вие защо казахте, че нямате патрулка?”

Това засега е само виц. Само си представете колко пъти кипърският фермер се е обаждал в полицията, за да подаде сигнал за това, че някой се опитва да го ограби. В колко от случаите полицаите са идвали? Със сигурност са хванали циганина, когато е откраднал конете преди години.

Още коментари ще намерите тук

Какво обаче трябва да направи следващият, който види, че в имота му са влезли хора, които очевидно имат намерение да го ограбят? Ако има оръжие е ясно. Ако няма, обаче, ролята е на държавата. Тя е задължена да осигурява реда и спокойствието на всички. А ако не успява, тогава да делегира правата на хора, които могат да се справят и сами.

В някои от щатите има едно правило за третото престъпление. При първите две извършени престъпления, нарушителят може да получи ниска присъда. При третото обаче влиза в затвора до живот.

Безспорно, кипърският фермер е нарушил закона. Ако прокуратурата докаже умисъл в действията му, той може да лежи в затвора дълги години. И така от жертва на кражби, да се превърне в престъпник.

Неговата жертва – крадецът циганин със сигурност не се е поправил докато е бил зад решетките. Аз лично съм твърде скептичен, че като си с трети клас, роден си в катун, имаш между 12 и 17 братя и сестри, и цял живот календарът ти е имал две годишни времена - "във затвора” и "малко преди да вляза отново в затвора”, можеш да се превърнеш в примерен гражданин.

Дори да беше заловен при тази последна негова фатална кражба и осъден, той след като изтърпи присъдата си отново най-вероятно щеше излезе и отново да краде. Очевидно от същия фермер.

Въпросът е трябват ли ни такива хора в обществото? Кой е по-ценен за нас – кипърският фермер, бивш полицай, който е инвестирал пари в България, плаща данъците си тук и осигурява работа на хора, или един крадец, неграмотен, преживяващ само от престъпления.

И дали не е време да реформираме така системата си, че да предизвикаме страх от неизбежност на наказанието. И ако трябва, тези хора да знаят, че при следваща присъда никога повече няма да излязат на свобода.

Защото в малките населени места на някои хора търпението им свърши. Сега е кипърец. Утре може да бъде друг. А когато убийството стане единствената защита от набезите на крадци, държавата може да признае капитулацията си.

 

17:57 | 16 Юни 2019 г.

Проф. М. Константинов: Ще има много тежка катастро...

17:57 | 16 Юни 2019 г.
Ще има много тежка катастрофа, ако на местните избори има машинно гласуване. Това ще бъдат много тежки избори. Този вид гласуване не е по...
17:25 | 16 Юни 2019 г.

Лиляна Павлова: Този цирк, пародия, което видяхме ...

17:25 | 16 Юни 2019 г.
Вярвам, че в една държава - и лично аз, и като цяло ГЕРБ, всяка политическа система, тя е като човешкото тяло, трябва да има стабилно дяс...
Ето кой улови ябълката на Беновска на 19 май 2019 г.
 39
14:49 | 16 Юни 2019 г.

Беновска: Г-н Борисов, "Оттук, до края на света" ц...

14:49 | 16 Юни 2019 г.
Със заклинанието от "Кръстникът“: "Върнах се!“ Корнелия Нинова уби БСП, като си скъса оставката. Бойко Борисов, за ...
Гостите в Беновска пита на 9 юни 2019 г. 
 15
14:36 | 16 Юни 2019 г.

Беновска пак ще пита днес от 5 ч. следобед

14:36 | 16 Юни 2019 г.
Беновска пита в неделя, 16 юни 2019 г., в 5 часа следобед: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Политик...
Михаил Миков: Има голяма вероятност Нинова да си оттегли оставката
19:19 | 15 Юни 2019 г.

Михаил Миков: Има голяма вероятност Нинова да си о...

19:19 | 15 Юни 2019 г.
Нинова не прецени вярно политическата ситуация. Тя мислеше, че има условия за предсрочни избори, смяташе че ще спечели европейските ...
Томислав Дончев: Подарих на Борисов специална карта на България за 60-тата му годишнина
19:02 | 15 Юни 2019 г.

Томислав Дончев: Кампанията на БСП на тези избори ...

19:02 | 15 Юни 2019 г.
"Подарих на Бойко Борисов една специална карта на България за 60-тата му годишнина, защото това винаги е добър ориентир".Това к...