Любо Огнянов: Фермер прегази до смърт циганин крадец. За кого съжалявате?

Време е престъпниците да чувстват неизбежността на наказанието

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Един кипърски бивш полицай влезе в новините на България след като прегази циганин, който се опитва да му краде кравите. При това жертвата е бивш затворник, рецидивист, лежал години наред зад решетките за кражби. Съден е цели 14 пъти. Една от присъдите му е за кражбата на 8 коня от същия този кипърски фермер, който е избрал България, за да развива бизнеса си.

В малките населени места е така. Чували ли сте досега за циганин фермер, който е станал жертва на кражба от българи, които са влезли в стопанството му да отмъкнат или животни или покъщнина. Аз лично не съм срещал подобна новина.

Сещам се обаче за един виц. В полицията звъни възрастен човек. Казва на полицая – трима цигани в момента крадат в двора ми. Ще пратите ли патрулка? От другата страна полицаят отговаря – е, откъде разбрахте, че крадат, може да са влезли да си наберат ябълки. Пък и нямаме патрулки, всички са по адреси. Дядото затваря телефона, след две минути звъни отново и казва: "Няма нужда да пращате патрулка, имам пушка, застрелях и тримата”. След пет минути пристигат три патрулки и хващат циганите на местопрестъплението. Полицаите питат дядото: "Защо каза, че си ги застрелял?” А дядото хитро отговорил – "А вие защо казахте, че нямате патрулка?”

Това засега е само виц. Само си представете колко пъти кипърският фермер се е обаждал в полицията, за да подаде сигнал за това, че някой се опитва да го ограби. В колко от случаите полицаите са идвали? Със сигурност са хванали циганина, когато е откраднал конете преди години.

Още коментари ще намерите тук

Какво обаче трябва да направи следващият, който види, че в имота му са влезли хора, които очевидно имат намерение да го ограбят? Ако има оръжие е ясно. Ако няма, обаче, ролята е на държавата. Тя е задължена да осигурява реда и спокойствието на всички. А ако не успява, тогава да делегира правата на хора, които могат да се справят и сами.

В някои от щатите има едно правило за третото престъпление. При първите две извършени престъпления, нарушителят може да получи ниска присъда. При третото обаче влиза в затвора до живот.

Безспорно, кипърският фермер е нарушил закона. Ако прокуратурата докаже умисъл в действията му, той може да лежи в затвора дълги години. И така от жертва на кражби, да се превърне в престъпник.

Неговата жертва – крадецът циганин със сигурност не се е поправил докато е бил зад решетките. Аз лично съм твърде скептичен, че като си с трети клас, роден си в катун, имаш между 12 и 17 братя и сестри, и цял живот календарът ти е имал две годишни времена - "във затвора” и "малко преди да вляза отново в затвора”, можеш да се превърнеш в примерен гражданин.

Дори да беше заловен при тази последна негова фатална кражба и осъден, той след като изтърпи присъдата си отново най-вероятно щеше излезе и отново да краде. Очевидно от същия фермер.

Въпросът е трябват ли ни такива хора в обществото? Кой е по-ценен за нас – кипърският фермер, бивш полицай, който е инвестирал пари в България, плаща данъците си тук и осигурява работа на хора, или един крадец, неграмотен, преживяващ само от престъпления.

И дали не е време да реформираме така системата си, че да предизвикаме страх от неизбежност на наказанието. И ако трябва, тези хора да знаят, че при следваща присъда никога повече няма да излязат на свобода.

Защото в малките населени места на някои хора търпението им свърши. Сега е кипърец. Утре може да бъде друг. А когато убийството стане единствената защита от набезите на крадци, държавата може да признае капитулацията си.

 

Михаил Миков: Има голяма вероятност Нинова да си оттегли оставката
19:19 | 15 Юни 2019 г.

Михаил Миков: Има голяма вероятност Нинова да си о...

19:19 | 15 Юни 2019 г.
Нинова не прецени вярно политическата ситуация. Тя мислеше, че има условия за предсрочни избори, смяташе че ще спечели европейските ...
Томислав Дончев: Подарих на Борисов специална карта на България за 60-тата му годишнина
19:02 | 15 Юни 2019 г.

Томислав Дончев: Кампанията на БСП на тези избори ...

19:02 | 15 Юни 2019 г.
"Подарих на Бойко Борисов една специална карта на България за 60-тата му годишнина, защото това винаги е добър ориентир".Това к...
Михаил Мирчев: Задкулисни структури подкрепят Корнелия Нинова
18:27 | 15 Юни 2019 г.

Михаил Мирчев: Задкулисни структури подкрепят Корн...

18:27 | 15 Юни 2019 г.
"Корнелия Нинова се оказа много амбициозен човек и зад нея има задкулисни структури, които я подкрепят, не можем да посочим кои са, ...
Велислава Кръстева ДПС: Необходима е цялостна промяна на управленската формула
17:34 | 15 Юни 2019 г.

Велислава Кръстева ДПС: Необходима е цялостна пром...

17:34 | 15 Юни 2019 г.
Необходима е промяна на управленската формула и тя трябва да бъде базирана на ангажимента и отговорността по изпълнението на конкретни пр...
Роберт Алагозовски: България и Македония са в добри съседски отношения
17:20 | 15 Юни 2019 г.

Роберт Алагозовски: България и Македония са в добр...

17:20 | 15 Юни 2019 г.
В Македония, както и в България честваме празника на буквите 24 май и имаме добрата политическа воля, това да продължава да се случва. Ра...
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
14:08 | 15 Юни 2019 г.

Любо Огнянов: Македонски приватизатори на българск...

14:08 | 15 Юни 2019 г.
В началото на тази седмица македонският министър на външните работи Никола Димитров застана зад поредната провокация към българската исто...