Любо Огнянов: Фермер прегази до смърт циганин крадец. За кого съжалявате?

Време е престъпниците да чувстват неизбежността на наказанието

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Един кипърски бивш полицай влезе в новините на България след като прегази циганин, който се опитва да му краде кравите. При това жертвата е бивш затворник, рецидивист, лежал години наред зад решетките за кражби. Съден е цели 14 пъти. Една от присъдите му е за кражбата на 8 коня от същия този кипърски фермер, който е избрал България, за да развива бизнеса си.

В малките населени места е така. Чували ли сте досега за циганин фермер, който е станал жертва на кражба от българи, които са влезли в стопанството му да отмъкнат или животни или покъщнина. Аз лично не съм срещал подобна новина.

Сещам се обаче за един виц. В полицията звъни възрастен човек. Казва на полицая – трима цигани в момента крадат в двора ми. Ще пратите ли патрулка? От другата страна полицаят отговаря – е, откъде разбрахте, че крадат, може да са влезли да си наберат ябълки. Пък и нямаме патрулки, всички са по адреси. Дядото затваря телефона, след две минути звъни отново и казва: "Няма нужда да пращате патрулка, имам пушка, застрелях и тримата”. След пет минути пристигат три патрулки и хващат циганите на местопрестъплението. Полицаите питат дядото: "Защо каза, че си ги застрелял?” А дядото хитро отговорил – "А вие защо казахте, че нямате патрулка?”

Това засега е само виц. Само си представете колко пъти кипърският фермер се е обаждал в полицията, за да подаде сигнал за това, че някой се опитва да го ограби. В колко от случаите полицаите са идвали? Със сигурност са хванали циганина, когато е откраднал конете преди години.

Още коментари ще намерите тук

Какво обаче трябва да направи следващият, който види, че в имота му са влезли хора, които очевидно имат намерение да го ограбят? Ако има оръжие е ясно. Ако няма, обаче, ролята е на държавата. Тя е задължена да осигурява реда и спокойствието на всички. А ако не успява, тогава да делегира правата на хора, които могат да се справят и сами.

В някои от щатите има едно правило за третото престъпление. При първите две извършени престъпления, нарушителят може да получи ниска присъда. При третото обаче влиза в затвора до живот.

Безспорно, кипърският фермер е нарушил закона. Ако прокуратурата докаже умисъл в действията му, той може да лежи в затвора дълги години. И така от жертва на кражби, да се превърне в престъпник.

Неговата жертва – крадецът циганин със сигурност не се е поправил докато е бил зад решетките. Аз лично съм твърде скептичен, че като си с трети клас, роден си в катун, имаш между 12 и 17 братя и сестри, и цял живот календарът ти е имал две годишни времена - "във затвора” и "малко преди да вляза отново в затвора”, можеш да се превърнеш в примерен гражданин.

Дори да беше заловен при тази последна негова фатална кражба и осъден, той след като изтърпи присъдата си отново най-вероятно щеше излезе и отново да краде. Очевидно от същия фермер.

Въпросът е трябват ли ни такива хора в обществото? Кой е по-ценен за нас – кипърският фермер, бивш полицай, който е инвестирал пари в България, плаща данъците си тук и осигурява работа на хора, или един крадец, неграмотен, преживяващ само от престъпления.

И дали не е време да реформираме така системата си, че да предизвикаме страх от неизбежност на наказанието. И ако трябва, тези хора да знаят, че при следваща присъда никога повече няма да излязат на свобода.

Защото в малките населени места на някои хора търпението им свърши. Сега е кипърец. Утре може да бъде друг. А когато убийството стане единствената защита от набезите на крадци, държавата може да признае капитулацията си.

 

Цветан Василев
14:16 | 17 Август 2019 г.

Държавният резервен фонд на Оман окончателно се от...

14:16 | 17 Август 2019 г.
Доказателствата срещу Цветан Василев по "Делото КТБ" допринесоха за важно за държавата решение, свързано с източената от укрива...
Прокуратура на действието и законността вижда Иван Гешев
10:30 | 15 Август 2019 г.

Прокуратура на действието и законността вижда Иван...

10:30 | 15 Август 2019 г.
Коментар на вестник "Труд"   "Ще чуете моето мнение за номинирания за главен прокурор Иван Гешев, след като р...
проф. Георги Близнашки
12:55 | 14 Август 2019 г.

Георги Близнашки: Концепцията на Гешев беше много ...

12:55 | 14 Август 2019 г.
В интервю за Нова ТВ конституционалистът проф. Георги Близнашки изложи становището си по представената концепция на кандидата з...
12:50 | 14 Август 2019 г.

Урсула Фон дер Лайен стъпва внимателно при избора ...

12:50 | 14 Август 2019 г.
Докато други прекарват август на плажа, избраната за председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен работи над деликатната задача да с...
Евгений Иванов
09:25 | 14 Август 2019 г.

Шеф на КРИБ: Банки въведоха драконовски мерки за с...

09:25 | 14 Август 2019 г.
Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофинансови проблеми във фирми с рекет на големия бизнес...
Свидетели сме на безпрецедентна атака срещу прокуратурата
11:40 | 12 Август 2019 г.

Свидетели сме на безпрецедентна атака срещу прокур...

11:40 | 12 Август 2019 г.
Нови становища в подкрепа на номинацията на Иван Гешев за следващ "обвинител №1" публикуваха от Висшия съдебен съвет (ВСС). Под...