Откриха 14-те Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък

Събитието беше открито със спектакъл на ансамбъл "Чинари" - "Траките"

Откриха 14-те Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък

Откриха 14-те Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък

Четиринайстите Празници в Долината на тракийските царе бяха открити официално до емблематиичната Тракийска гробница в парк "Тюлбето" в Казанлък.
 
Гостите на празника: Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от областта, директори и представители на държавни институции, директори и представители на национални и регионални музеи, представители на академичната общност, делегации от побратимените градове Толиати, Русия и Дидимотика, Гърция приветства Кметът Галина Стоянова.
 
"Добре дошли тук, до Казанлъшката тракийска гробница, вписана в световното културно наследство на ЮНЕСКО като един от първите материални паметници на международната организация в България!“, поздрави Стоянова до Тракийска гробница, вписана под егидата на ЮНЕСКО преди 40 години.
 
 
"Добре дошли на 14-те празници в Долината на тракийските царе, белязани от 75-та годишнина от разкриването на емблематичната за града гробница!", посочи тя и подчерта значението на тържествата за съхраняването на културно-историческото наследство в региона и гордостта на казанлъчани да бъдат носители на древната култура за бъдните поколения.
 
"Тракийските празници са съпътствани с много събития - изложби, концерти, джаз фестивала, събития, които пресъздават и душевността, и културата на нашите предци, но и способността и всички хубави неща, които казанлъчани могат да пресътворят и в съвремието и чиито достойни наследници са на траките.", посочи Кметът на Казанлък.
 
"С всяка изминала година Тракийските празници стават все по–мащабни и все по –добри.", каза Галина Стоянова и обърна внимание на значението на четиринайстата поредна научна траколожка конференция.
 
 
Специалната награда, посветена на именития български учен проф.Александър Фол, за принос в разкриване на древния свят на траките у нас връчи областният управител на област Стара Загора Гергана Микова: Добре дошли в прекрасния Казанлък, който не веднъж е доказвал, че може да носи гордо вдигнато знамето на България!. Градът с най-прекрасния символ на България – казанлъшката роза.“ Областният управител на Стара Загора благодари на Кмета и нейния екип, които години наред се грижат празниците в Казанлък да са факт и да стават все по-хубави. Гергана Микова обяви името на носителя на престижния научен приз. Доц. д-р Христо Попов е отличеният за 2019 учен с почетната статуетка "Орфей" "заради научни интереси, отразени от многобройни археологически проучвания и публикации в сферата на селищната система, урбанизацията, рудодобива и металургията на тракийската древност".
 
 
Новият директор на Националния археологически институт с музей при БАН отбеляза изключително високото ниво на всички номинирани и си пожела отличието да бъде анонс към всичко, което ще постигне в бъдеще. Той припомни големите имена в археологията, дали много за разкриването на могилите в Казанлък и заяви: "Казанлък наистина е най-доброто място за организирането на тези тържества в България, защото е сърцето и люлката на тракийската култура, но голямото съкровище на казанлъшко са хората и нека тази традиция да продължава!", каза носителят на наградата на името на проф.Алексанъдр Фол за 2019 доц. д-р Христо Попов.
 
 
Вечерта продължи с музиката на Представителен диксиленд на Сухопътните войски на НАТО и с любезното съдействие на посолството на САЩ в България, част от Джаз фестивал Казанлък 2019.
 
Празниците в Долината на тракийските царе бяха открити със силно алподирания спектакъл на ансамбъл "Чинари" - "Траките". Зареденото с много енергия послание на "Чинари" за древната цивилизация по тези земи гласеше: "Радвайте се и танцувайте, защото Вашият Космос е изкуството!".
Днес честваме 180 г. от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски
22:21 | 17 Февруари 2020 г.

В Карлово показват новооткрити документи за живота...

22:21 | 17 Февруари 2020 г.
Тази вечер в националния музей "Васил Левски" в Карлово за първи показват новооткритите документи от живота и делото на Апостол...
Находки, открити при строителството на АМ \
15:23 | 14 Февруари 2020 г.

Честваме Деня на археолога с изложба от Палеолита ...

15:23 | 14 Февруари 2020 г.
Освен всичко друго, на което е празник, 14 февруари е и Ден на археолога. Могат да се открият множество причини археолозите да празнуват ...
Днес честваме 180 г. от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски
08:25 | 14 Февруари 2020 г.

Представят нови документи за следствието срещу Вас...

08:25 | 14 Февруари 2020 г.
Днес Министерството на културата представя разчетените "Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците...
15:23 | 13 Февруари 2020 г.

Боил Банов: Ще имаме и други изложби в Лувъра

15:23 | 13 Февруари 2020 г.
България ще води и занапред разговори с Лувъра за други изложби от различни периоди на нашата история. Това заяви министърът на културата...
15:15 | 12 Февруари 2020 г.

Българската изложба в "Лувър" е отменена

15:15 | 12 Февруари 2020 г.
Доброто сътрудничество между Министерството на културата и световния музей продължава с осъществяване на двустранните проекти в областта ...
15:14 | 11 Февруари 2020 г.

Даваш целувка - отиваш безплатно на театър с любим...

15:14 | 11 Февруари 2020 г.
Един уникален и запомнящ се подарък за влюбените правят в театър "Българска армия".   Само на 14 февруари и то са...