Кристо опакова Триумфалната арка през септември 2020 г.

Ще бъде използван 25 000 кв.м. полипропилен със сребристосин цвят и 7000 м. червено въже

Кристо опакова Триумфалната арка през септември 2020 г.
Източник: culturebox.francetvinfo.fr

Кристо опакова Триумфалната арка през септември 2020 г.

От 19 септември до 4 октомври догодина френската столица ще събере почитателите на българския творец.
 
Новото приключение в изкуството на Кристо и Жан-Клод се нарича "Опакованата Триумфална арка". Всеки, който иска да го види на живо, трябва да отиде в Париж догодина в периода от 19 септември до 4 октомври.
 
Проектът в Париж е замислен преди 58 г. През 16-те дни от живота на художествения проект на нюйоркския артист с български произход един от символите на Париж, каквато е Tриумфалната арка, ще бъде опакован с 25 000 кв.м. полипропилен със сребристосин цвят.
 
 
Това ще стане и с помощта на 7000 м. червено въже. Както и при всички останали проекти на Кристо, фабрично изработените материали след това ще се рециклират.
 
Първоначално новият парижки проект беше предвиден за април на 2020 г. След консултaции на Кристо, Центъра за националните паметници и центъра "Помпиду" с Лигата за защита на птиците обаче се стига до решението опаковането да бъде отложено за есента. Както се обяснява в официалния сайт "Кристо и Жан-Клод", това се налага, за да не се попречи на гнезденето по това време на птиците върху самата арка.
 
Парижкото събитие на Кристо L’Arc de Triomphe, Wrapped, ще бъде предшествано от голяма изложба с негови скици, рисунки и фотографии в центъра “Жорж Помпиду” от 18 март до 15 юни. Изложбата ще бъде нещо като обзор на парижкия период на Кристо и покойната му съпруга и партньорка в изкуството Жан-Клод от 1958 до 1964 г. Тя ще разкаже и историята на друг парижки проект – "Опакованият Пон-Ньоф" (The Pont Neuf Wrapped, Project for Paris, 1975-85).
 
"Изложбата в центъра "Помпиду" ще разкрие историческия контекст на периода, през който живяхме и работихме в Париж", цитира думите на Кристо сайтът.
 
Кристо пристига в Париж 22-годишен през март 1958 г. Той се издържа, миейки чинии и коли, както и рисувайки портрети. Именно по този начин среща и бъдещата си съпруга Жан-Клод - той рисува портрети за семейството ѝ.
 
През 1961 г., или 3 г. след като двамата се срещат в Париж, Кристо и Жан-Клод започват да създават произведения на изкуството в обществени пространства. Един от проектите им включва опаковането на обществена сграда. Междувременно Кристо, който живее в малка стаичка под наем близо до Триумфалната арка, прави няколко проучвания по проекта. Сред тях е и фотомонтажът през 1962 г. на опакованата Триумфална арка, видяна от булевард “Фош”.
 
През 70-те и 80-те години на миналия век Кристо допълва изследванията и проучванията си. Близо 60 г. по-късно проектът, родил се в главата на художника по онова време, най-после ще види бял свят.
 
Както във всички останали случаи и сега проектът на Кристо ще бъде изцяло финансиран от него. Това ще стане чрез продажбата на негови подготвителни работи, рисунки и колажи, както и на модели от 1950 до 1960 г., на оригинални литографии на други проекти. Кристо няма да получи никакви публични средства за проекта си.
 
Според сайта "Кристо и Жан-Клод" всички правителствени институции, управляващи Триумфалната арка, както и Центърът за националните музеи са изключително доволни от реализирането на проекта. Според тях той е принос за съвременното изкуство и е чест за един от най-емблематичните паметници на Франция, каквато е Триумфалната арка.
 
Вечният огън, който гори пред гроба на Незнайния войн под арката, ще продължи да гори по време на реализирането и на съществуването на 16-дневния проект на Кристо. Ще продължат да се извършват и всички церемонии, отдаващи чест на паметта на Незнайния войн.
 
"35 г. след като Жан-Клод и аз опаковахме моста Пон-Ньоф, копнея да работя отново в Париж по реализирането на проекта за Триумфалната арка", казва Кристо пред сайта.
 
Прелюдия към реализирането на проекта в Париж беше и изложбата от рисунки и колажи за него през август в брюкселската галерия Guy Pieters. В нея бяха изложени и рисунки по другия парижки проект на художника от миналото.
Природонаучният музей в Пловдив показва колекция от отровни риби
14:09 | 21 Октомври 2019 г.

Природонаучният музей в Пловдив показва риба, коят...

14:09 | 21 Октомври 2019 г.
Природонаучният музей в Пловдив показва колекция от соленоводни и сладководни риби, която няма аналог по света.  Колекцията съдържа ...
Нощ на ансамблите 4 превзема НДК със специално издание през март
13:31 | 20 Октомври 2019 г.

Нощ на ансамблите 4 превзема НДК със специално изд...

13:31 | 20 Октомври 2019 г.
Завладяващи български ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече от 150 професионални танцьори, музиканти и певци на една сцен...
Откриха постоянни изложби в чест на прославени летци
19:36 | 17 Октомври 2019 г.

Откриха постоянни изложби в чест на прославени лет...

19:36 | 17 Октомври 2019 г.
Постоянна изложба в памет на първия боен полет в света, осъществен преди 107 години /на 16 октомври 2012 г. над Одрин /от пилота поручик ...
Фестивал \
14:11 | 16 Октомври 2019 г.

Фестивал "Приключения в древния свят" оживява в НИ...

14:11 | 16 Октомври 2019 г.
На 18-ти и 19-ти октомври 2019 г. Националният исторически музей и Детски музейно-образователен център към НИМ, в сътрудничество с Б...
С изложба благодарят на дарители на историческия музей в Пазарджик
13:31 | 16 Октомври 2019 г.

С изложба благодарят на дарителите на историческия...

13:31 | 16 Октомври 2019 г.
В четвъртък в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей - Пазарджик се открива изложба под надслов "С благодарност къ...
Намериха останки на строител и бронзов пергел край Стара Загора
11:22 | 16 Октомври 2019 г.

Намериха останки на строител и бронзов пергел край...

11:22 | 16 Октомври 2019 г.
На скелет с поставен до него изработен от бронз пергел (ползван в античността от строители и дърводелци) се натъкна археологът от РИМ &nd...