Откриха непознати досега автентични писания на Яворов

На рождената дата на поета - 13 януари в къщата му те ще бъдат представени в книгата "Непознатият Яворов"

Пейо Яворов
Източник: Архив

19 оригинала на големия български поет Пейо Яворов възкръснаха след век. Това обяви на пресконференция Тодор Иванов, председател на Фондация "Яворов".
 
На бял свят се появиха едно стихотворение със заглавие "На незнайния герой", 4 броя писма с пликове, 9 броя требвания, озаглавена така от автора, 4 броя разписки и къс от знаме, рамкирано, с текст под него. Експертизата на оригиналите е направена от доц д-р Милкана Бошнакова, която в официално становище потвърждава, че документите са написани собственоръчно от Пейо Яворов през 1912 г. Написани по времето, когато е бил кмет на Неврокоп, днешен град Гоце Делчев, обяви Тодор Иванов.
 
"Почеркът, с който е написано стихотворението, е едър, доста небрежен, с лек наклон надясно. При сравнението му с почерка, с който са написани редица творби, които се съхраняват в неговия личен архивен фонд в Български исторически архив при Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", се открива почти пълно съвпадение", се посочва в експертизата. Писмата са адресирани до Тодор Александров, Христо Чернопеев и Тодор Николов.
 
Откритите документи са литературна сензация, изтъкна Тодор Иванов. По думите на най-големия изследовател на творчеството на Пейо Яворов проф. Михаил Неделчев, той прекратява да пише поезия през 1910 г. Късът от знаме е в рамка, то е нарязано със сабя от поета и надписано от него като дар до съратника му Григор Белокапов. Оригиналите са закупени за 27 000 лева от колекционера Христо Попов. Не е известна още историята им, собственикът им твърди, че ги е намерил захвърлени на улицата, обясни Тодор Иванов. За първи път те ще бъдат представени в родната къща на поета по време на "Яворови януарски дни 2020", които се откриват на 13 януари в Чирпан.
 
Общо 21 документа, сред които писмо до Тодор Александров, три стихотворения и разписки, са предадени от колекционера Христо Павлов на Български исторически архив към Националната библиотека за експертна оценка за автентичност.
 
Първа до оригиналите се докосва доц. Милкана Бошнакова. Тя обясни, че Христо Павлов поискал мнението ѝ за произведенията и документите през пролетта на 2019 г.
 
Автентичните писания са от времето на Балканските войни, време, в което Яворов е кмет на Неврокоп. Именно от там са и разписките, с които той освобождава свои четници и отчита какво въоръжение и коне остават след тях.
 
 
Доц. Бошнакова определи като значимо и важно писмото до революционера Тодор Александров, открито в подпечатан плик.
По думите ѝ то е ценно заради позицията на несъгласие, която Яворов заявява във връзка с т.нар. акция "Кръстилката" или "Кръстилията", обвързана с насилственото покръстване на българи мохамедани в Родопите.
 
На рождената дата на поета - 13 януари в къщата му ще бъде представена книгата "Непознатият Яворов", събрала неизвестните досега документи.
 
\
21:32 | 24 Януари 2020 г.

Министерството на културата връчи акт на издателст...

21:32 | 24 Януари 2020 г.
Акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа "Под игото" от Иван Вазов под заглавието "По...
20:32 | 22 Януари 2020 г.

Виртуозът на Берлинската филхармония Щефан Дор гос...

20:32 | 22 Януари 2020 г.
В четвъртък на 23 януари в зала "България" виртуозният валдхорнист Щефан Дор ще гостува на Софийската филхармония. Изтъкнатият ...
10:43 | 14 Януари 2020 г.

Най-младият концертмайстор на Виенската филхармони...

10:43 | 14 Януари 2020 г.
Най-младият концертмайстор в историята на Виенската филхармония Федор Рудин прави своя дебют като солист на Софийската филхармония. &...
Кои са кинопремиерите тази седмица
08:50 | 13 Януари 2020 г.

Отбелязваме Деня на българското кино

08:50 | 13 Януари 2020 г.
На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. През 1915 г. на същата дата, се провежда първата прожекция на първия български игрален...
17:04 | 08 Януари 2020 г.

Казанлък обявява литературен конкурс "Венчайте Бъл...

17:04 | 08 Януари 2020 г.
По случай 142 години от Освобождението на България от Османско робство Община Казанлък обявява литературен конкурс „Венчайте Българ...
Хайде на сурвачките, в София вървят от 4 до 12 лева
, 4
14:20 | 01 Януари 2020 г.

Сурвачката – магическата пръчица на българите

14:20 | 01 Януари 2020 г.
Родната сурвачка се прави от дрян и това не е случайно. Дрянът е най-жилото дърво, то първо цъфти, последно връзва. Историята на българск...