В Радуил се стягат за грандиозен фестивал на боба

Бобената фиеста ще се проведе за 15-и път на 2 и 3 септември

В Радуил се стягат за грандиозен фестивал на боба
Източник: Фейсбук

В Радуил се стягат за грандиозен фестивал на боба

15-ият юбилеен "Бобфест 2017” в началото на септември е посветен на хората, които през всичките тези години помагаха фестивалът да стане действителност – на самодейците от села и градове, които идваха в Радуил с голямата си обич и отдаденост към народните песни, хора и свирни, към народните нрави и обичаи. Но най-вече традиционният юбилеен фестивал е посветен на Георги Божилов-Гебо – неговият създател и организатор; родолюбецът, който прослави радуилския боб не само в България, но и по света.

Гебо доказа, че едно т. нар. простичко семе е голяма работа. Заедно с приятели, съмишленици, познати и гости ние всяка година в това красиво рилско село, наречено от дядо Вазов „рай”, празнуваме в чест на боба. Смирненски, лекувайки се от чистия въздух, тук написа няколко от най-хубавите си стихове. Николай Хайтов, практикувайки своята професия на лесничей, също създаде тук доста разкази. А ако се върнем в миналото, ще съзрем Апостола, който е намирал подслон в Радуил, ще открием между страниците на историята и подвизите на Цвятко войвода.

В днешно време селото се гордее с постиженията на Иванка Бонова – лекоатлетка, Николай Джугански – футболен съдия, Даниела Дашева – професор, бивш министър на младежта и спорта. От Радуил е парашутистът и летец Ангел Доински. Прочухме се и с алпиниста Людмил Георгиев Янакиев.
Има още с какво да се похвалят радуилци – с красивата църква „Рождество на пресвета Богородица”, която през 2000 г. чества вековен юбилей. Построени са и 11 параклиса, имаме си и манастирче. По идея на Гебо бе изградена възпоменателна чешма за Николай Хайтов. Проектът бе на сина на писателя Александър Хайтов, а строителството бе извършено от бригадата на Николай Угринов. Не може да не споменем бившия кмет Иван Андреев, вече покойник, който всеотдайно помагаше за провеждането на „Бобфест”-а. Негова беше и идеята във фоайето на читалището да се постави възпоменателна плоча на Гебо, изготвена от Борис Дамянов, художник и наш приятел от Сливен.

Надяваме се, че сегашният кмет Любомир Димитров, читалището, училището, кооперацията, ловната дружинка, цялото село ще съдействат за успешното провеждане на фестивала. Готвачките, начело с баба Стефанка, ще приготвят вкусната бобена чорба в двора на църквата, чиито председател на настоятелството е протоиерей Николай Аршинков.

Искам да изкажа искрената ни благодарност към акад. Иван Тодоров, председател на журито, към Христо Станков, шеф на „Нестия” – за озвучаването и заснемането на празника, на Валери Александров-Валекс – за изработването на покани, плакати, грамоти и дипломи, на покойния вече Николай Султанов от Сливен за изработените награди „Златно бобче” и медали „Златен Фасулицър”, искинско топче, с което се гърми при откриването на „Бобфест”-а, на журналиста от Долна баня Любомир Кузев, който винаги отразява фестивала по програма „Хоризонт” на Българското национално радио „Хоризонт” и в пресата. Не малко признателност заслужава и майстор Велян Захариев от Радуил, който прави богати изложби от дърворезби и подготвя подаръци за гостите.

На нашия празник са идвали скъпи гости – Доньо Донев, Кремена Станчева, Йорданка Благоева, Ути Бъчваров, Пеньо Иванов, майстор Миро, ветераните-футболисти на „Левски”, много карикатуристи, братя Хайтови, Елена Хайтова, Бони Милчева, Любка Рондова, Надежда Захариева и др.
Помощ получаваме и от Община Самоков, отразяват ни на своите страници вестниците „Приятел”, „Самоков 365”, „Над 55”, „Минаха години”, „Втора младост”, „Златна възраст”, „Софийски вестник”, „Стършел”. Благодарим на кабелна телевизия „Рила”, на Андрей Домишляров за изработването на плаката, поканите, грамотите и дипломите.

Има още много хора, които може да сме пропуснали, и затова огромно благодарим на всички от сърце. Очакваме ви, приятели на българския фолклор от цяла България и гости от Сърбия и Македония, на 2 и 3 септември, събота и неделя, в самоковското село Радуил.

Етикети: Бобфест , Радуил
Вездесъщият и Възвишение влизат в балканската надпревара на София Филм Фест
12:18 | 22 Февруари 2018 г.

Вездесъщият и Възвишение влизат в балканската надп...

12:18 | 22 Февруари 2018 г.
"Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков (на снимката - вляво) и "Възвишение“ на Виктор Божинов (на снимката - вдясно) вли...
Вековните букови гори на Централен Балкан в ЮНЕСКО
12:10 | 21 Февруари 2018 г.

Вековните букови гори на Централен Балкан в ЮНЕСКО

12:10 | 21 Февруари 2018 г.
Вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ стават част от сериен обект на световното наследств...
145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски
11:50 | 18 Февруари 2018 г.

145 години от гибелта на Апостола на свободата Вас...

11:50 | 18 Февруари 2018 г.
Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.  Паметта му ще бъде почетена с тържествена заря-проверк...
Реставрират старата балнеолечебница в Банкя (Видео)
19:02 | 13 Февруари 2018 г.

Реставрират старата баня в Банкя (Видео)

19:02 | 13 Февруари 2018 г.
Емблемата на Банкя – старинната балнеолечебница ще бъде реставрирана. Ремонтът ще струва почти 8 милиона лева и започва до дни....
Мъдрости от страната на изгряващото Слънце
17:22 | 13 Февруари 2018 г.

Мъдрости от страната на изгряващото Слънце

17:22 | 13 Февруари 2018 г.
Японците са известни със своята мъдрост, с почитта си към търпението и трудолюбието и с прочутото съзерцание на цъфналите вишни. За тях и...
Ватиканът с изложба на Анди Уорхол
15:00 | 12 Февруари 2018 г.

Ватиканът с изложба на Анди Уорхол

15:00 | 12 Февруари 2018 г.
Тридесет и девет години след като пътува в Рим, за да се срещне с папа Йоан Павел II, Анди Уорхол ще бъде удостоен с изложба в сърцето на...