Елате на Алеята на книгата на Витошка в София - доволни ще останете (СНИМКИ)

Срещи с луди читатели и костюмен бал са подготвили организаторите на събитието, което продължава до 17 септември

Алея на книгата 2017
Източник: Канал 3

От днес отвори врати за пети пореден път „Алея на книгата” на столичния булевард „Витоша” - над 50 издателства предлагат най-доброто и най-новите си заглавия.

Стартът бе даден в Литературния кът на събитието, до паметника на Алеко Константинов, където пътуващото книжно изложение е разположено в 18 бели шатри от пресечката на „Витоша” с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Гладстон“ и ще продължи до неделя, 17-и септември, с работно време от 10:00 до 20:00 ч. Културната програма включва премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца.

Тази година организаторът на събитието - Асоциация „Българска книга“ си партнира с Българската национална телевизия по кампанията „Прозорец към родината“ и на Алеята ще бъде разположен пункт за даряване на книги и учебни помагала, предназначени за деца от българските училища в чужбина. Пунктът ще бъде активен всеки ден, в работното време на Алеята.

"Разнообразихме програмата и сме включили тази година фен срещи, т.нар. луди читатели, които знаят абсолютно всичко за своя литературен герой или поредица от книги, заяви Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация ”Българска книга”. "

Подготвили сме и Бал с костюми по любим литературен герой – той ще бъде тази събота от 11 ч., но там основната заслуга е на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе през декември т.г., поясни Добрева.

Тя прикани родителите също да се присъединят към този празник на книгата, защото организаторите са подготвили награди за цели семейства. Според нея съвременната дигитализация не влиза в челен сблъсък с книгите и навиците за четене, а е просто неизбежна конкуренция.

Кметът Йорданка Фандъкова откри „Алея на книгата” и специално подчерта връзката й с първия учебен ден след 3 дни. Тя открои особеното място на този празник в календара на културните събития на Столична община. „За нас е важно в нашият град да насърчава и подкрепя четенето”, каза тя.

Има интерес към книгите и хората се радват, че сме тук всеки ден, когато те минават по обичайния си път, а контактът с читателите ни е изключително полезен, сподели с нас представител на издателство – Пепа Соколова, която бе застанала на техния щанд. Приятно бе да забележим, че цените на много от книгите бяха намалени, за да имат повече хора достъп до тях.

А най-хубавото бе, че точно такива празници не изискват особена реклама. Когато видят книги все още българите отделят и време, и средства за тях. Днес не бе изключение – мнозина се стекоха към белите шатри, където ги чакаше богато разнообразие.

Нов договор с Лувъра подписа в Париж министър Боил Банов
18:08 | 16 Ноември 2017 г.

Нов договор с Лувъра подписа в Париж министър Боил...

18:08 | 16 Ноември 2017 г.
Министърът на културата Боил Банов и президент-директорът на Музея "Лувър” Жан-Люк Мартинез подписаха днес на официална церемо...
Картината на Леонардо
12:01 | 16 Ноември 2017 г.

Картина на Леонардо продадена за $ 450 милиона (ВИ...

12:01 | 16 Ноември 2017 г.
Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ бе продадена за 450.3 млн. долара и оглави класацията на десетте най-скъ...
Ал Бано слага край на кариерата си в края на 2018
10:27 | 16 Ноември 2017 г.

Ал Бано слага край на кариерата си в края на 2018

10:27 | 16 Ноември 2017 г.
Популярният италиански музикант Ал Бано съобщи, че ще прекрати певческата си кариера в края на 2018 година.   "Ще спра ...
15 цитата от Лев Толстой, които ще обърнат мисленето ви
10:54 | 15 Ноември 2017 г.

15 цитата от Лев Толстой, които ще обърнат мислене...

10:54 | 15 Ноември 2017 г.
Той е първият, който се отказва от авторското право, противник е на държавната система, а заради отклонение от религиозните норми е отлъч...
Стинг
12:12 | 11 Ноември 2017 г.

Стинг с концерт в Античния театър в Пловдив през 2...

12:12 | 11 Ноември 2017 г.
Музикантът Стинг ще изнесе концерт в Античния театър в Пловдив през 2018 година. Събитието е официално потвърдено, след като на сайта на ...
18:37 | 09 Ноември 2017 г.

Журналистка нарисува "Моята България" в парламента

18:37 | 09 Ноември 2017 г.
Изложбата "Моята България" откри в парламента младата журналистка от Радио К2 Деница Гацинска. Само час по-късно платната й бях...