Елате на Алеята на книгата на Витошка в София - доволни ще останете (СНИМКИ)

Срещи с луди читатели и костюмен бал са подготвили организаторите на събитието, което продължава до 17 септември

Алея на книгата 2017
Източник: Канал 3

От днес отвори врати за пети пореден път „Алея на книгата” на столичния булевард „Витоша” - над 50 издателства предлагат най-доброто и най-новите си заглавия.

Стартът бе даден в Литературния кът на събитието, до паметника на Алеко Константинов, където пътуващото книжно изложение е разположено в 18 бели шатри от пресечката на „Витоша” с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Гладстон“ и ще продължи до неделя, 17-и септември, с работно време от 10:00 до 20:00 ч. Културната програма включва премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца.

Тази година организаторът на събитието - Асоциация „Българска книга“ си партнира с Българската национална телевизия по кампанията „Прозорец към родината“ и на Алеята ще бъде разположен пункт за даряване на книги и учебни помагала, предназначени за деца от българските училища в чужбина. Пунктът ще бъде активен всеки ден, в работното време на Алеята.

"Разнообразихме програмата и сме включили тази година фен срещи, т.нар. луди читатели, които знаят абсолютно всичко за своя литературен герой или поредица от книги, заяви Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация ”Българска книга”. "

Подготвили сме и Бал с костюми по любим литературен герой – той ще бъде тази събота от 11 ч., но там основната заслуга е на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе през декември т.г., поясни Добрева.

Тя прикани родителите също да се присъединят към този празник на книгата, защото организаторите са подготвили награди за цели семейства. Според нея съвременната дигитализация не влиза в челен сблъсък с книгите и навиците за четене, а е просто неизбежна конкуренция.

Кметът Йорданка Фандъкова откри „Алея на книгата” и специално подчерта връзката й с първия учебен ден след 3 дни. Тя открои особеното място на този празник в календара на културните събития на Столична община. „За нас е важно в нашият град да насърчава и подкрепя четенето”, каза тя.

Има интерес към книгите и хората се радват, че сме тук всеки ден, когато те минават по обичайния си път, а контактът с читателите ни е изключително полезен, сподели с нас представител на издателство – Пепа Соколова, която бе застанала на техния щанд. Приятно бе да забележим, че цените на много от книгите бяха намалени, за да имат повече хора достъп до тях.

А най-хубавото бе, че точно такива празници не изискват особена реклама. Когато видят книги все още българите отделят и време, и средства за тях. Днес не бе изключение – мнозина се стекоха към белите шатри, където ги чакаше богато разнообразие.

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида
13:56 | 25 Септември 2017 г.

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата...

13:56 | 25 Септември 2017 г.
Откриването на древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида.   Археолози откриха доказателства, че древните е...
Невероятната история на собственичката на L\
13:58 | 24 Септември 2017 г.

Невероятната история на собственичката на L"Oréal ...

13:58 | 24 Септември 2017 г.
Най-богатата жена в света – собственичката на козметичния гигант “L'Oréal Paris”, умря на 94 години край Пар...
Почина на 91 г. известният композитор Атанас Бояджиев
22:30 | 20 Септември 2017 г.

Почина на 91 г. известният композитор Атанас Боядж...

22:30 | 20 Септември 2017 г.
На 91 години почина известният български композитор Атанас Бояджиев, съобщи БНР. Той си е отишъл от този свят снощи. Бояджиев е един ...
Клод Моне
15:17 | 20 Септември 2017 г.

Гениалният Моне давал заеми срещу картини на други...

15:17 | 20 Септември 2017 г.
Малко хора знаят, че Клод Моне също е и страстен колекционер, но скрива от широката публика, посочва Artprice. В къщата му в Живерни гост...
Филип Киркоров в София: Здравей, моя втора родина 1
16:31 | 17 Септември 2017 г.

Филип Киркоров в София: Здравей, моя втора родина ...

16:31 | 17 Септември 2017 г.
Вътрешно съм все така на 20 години точно както преди 30 години, когато започна кариерата ми с българска песен на Тончо Русев. Това заяви ...
Откриха пет непубликувани разказа на Кърт Вонегът
14:00 | 11 Септември 2017 г.

Откриха пет непубликувани разказа на Кърт Вонегът

14:00 | 11 Септември 2017 г.
Пет непубликувани досега разказа на известния американски писател Кърт Вонегът ще бъдат представени на бял свят под формата на книга. ...