Елате на Алеята на книгата на Витошка в София - доволни ще останете (СНИМКИ)

Срещи с луди читатели и костюмен бал са подготвили организаторите на събитието, което продължава до 17 септември

Алея на книгата 2017
Източник: Канал 3

От днес отвори врати за пети пореден път „Алея на книгата” на столичния булевард „Витоша” - над 50 издателства предлагат най-доброто и най-новите си заглавия.

Стартът бе даден в Литературния кът на събитието, до паметника на Алеко Константинов, където пътуващото книжно изложение е разположено в 18 бели шатри от пресечката на „Витоша” с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Гладстон“ и ще продължи до неделя, 17-и септември, с работно време от 10:00 до 20:00 ч. Културната програма включва премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца.

Тази година организаторът на събитието - Асоциация „Българска книга“ си партнира с Българската национална телевизия по кампанията „Прозорец към родината“ и на Алеята ще бъде разположен пункт за даряване на книги и учебни помагала, предназначени за деца от българските училища в чужбина. Пунктът ще бъде активен всеки ден, в работното време на Алеята.

"Разнообразихме програмата и сме включили тази година фен срещи, т.нар. луди читатели, които знаят абсолютно всичко за своя литературен герой или поредица от книги, заяви Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация ”Българска книга”. "

Подготвили сме и Бал с костюми по любим литературен герой – той ще бъде тази събота от 11 ч., но там основната заслуга е на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе през декември т.г., поясни Добрева.

Тя прикани родителите също да се присъединят към този празник на книгата, защото организаторите са подготвили награди за цели семейства. Според нея съвременната дигитализация не влиза в челен сблъсък с книгите и навиците за четене, а е просто неизбежна конкуренция.

Кметът Йорданка Фандъкова откри „Алея на книгата” и специално подчерта връзката й с първия учебен ден след 3 дни. Тя открои особеното място на този празник в календара на културните събития на Столична община. „За нас е важно в нашият град да насърчава и подкрепя четенето”, каза тя.

Има интерес към книгите и хората се радват, че сме тук всеки ден, когато те минават по обичайния си път, а контактът с читателите ни е изключително полезен, сподели с нас представител на издателство – Пепа Соколова, която бе застанала на техния щанд. Приятно бе да забележим, че цените на много от книгите бяха намалени, за да имат повече хора достъп до тях.

А най-хубавото бе, че точно такива празници не изискват особена реклама. Когато видят книги все още българите отделят и време, и средства за тях. Днес не бе изключение – мнозина се стекоха към белите шатри, където ги чакаше богато разнообразие.

10:29 | 18 Януари 2018 г.

Отбелязваме Световния ден на Снежния човек

10:29 | 18 Януари 2018 г.
Днес се отбелязва Световният ден на Снежния човек. Денят се чества от 2011 година и е неофициален празник на един любим в зимните игри на...
Съпругата на японския премиер на среща с Детския хор на БНР
15:44 | 14 Януари 2018 г.

Съпругата на японския премиер на среща с Детския х...

15:44 | 14 Януари 2018 г.
Акие Абе, съпруга на министър-председателя на Япония, ще посети в неделя Българското национално радио, за да се срещне с децата от светов...
Пейо Яворов
10:35 | 13 Януари 2018 г.

140 години от рождението на великия поет Пейо Явор...

10:35 | 13 Януари 2018 г.
Днес се навършват 140 години от рождението на големия български творец Пейо Яворов. От 11:30 до 13:00 часа, в двора на къща-музей &qu...
Италианският бог Адриано Челентано навърши 80 години
19:15 | 06 Януари 2018 г.

Италианският бог Адриано Челентано навърши 80 годи...

19:15 | 06 Януари 2018 г.
Попитали Тото Кутуньо: "Кой е най-великият италиански певец?" Кутуньо отвърнал: "Джани Моранди". "А Челентано?&q...
16:03 | 05 Януари 2018 г.

Български детски филм грабна приза за най-добър в ...

16:03 | 05 Януари 2018 г.
Българският детски филм "Лили рибката" спечели престижната награда за "Най-добър в Европа". Продукцията е на сценарис...
Църквата Свети Стефан в Истанбул
12:56 | 05 Януари 2018 г.

Канал 3 излъчва на живо тържествения молебен от цъ...

12:56 | 05 Януари 2018 г.
Канал 3 ще излъчи на живо в неделя, 7 януари от 9,00 часа тържествения молебен от обновената желязна църква "Св. Стефан".&n...