Елате на Алеята на книгата на Витошка в София - доволни ще останете (СНИМКИ)

Срещи с луди читатели и костюмен бал са подготвили организаторите на събитието, което продължава до 17 септември

Алея на книгата 2017
Източник: Канал 3

От днес отвори врати за пети пореден път „Алея на книгата” на столичния булевард „Витоша” - над 50 издателства предлагат най-доброто и най-новите си заглавия.

Стартът бе даден в Литературния кът на събитието, до паметника на Алеко Константинов, където пътуващото книжно изложение е разположено в 18 бели шатри от пресечката на „Витоша” с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Гладстон“ и ще продължи до неделя, 17-и септември, с работно време от 10:00 до 20:00 ч. Културната програма включва премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца.

Тази година организаторът на събитието - Асоциация „Българска книга“ си партнира с Българската национална телевизия по кампанията „Прозорец към родината“ и на Алеята ще бъде разположен пункт за даряване на книги и учебни помагала, предназначени за деца от българските училища в чужбина. Пунктът ще бъде активен всеки ден, в работното време на Алеята.

"Разнообразихме програмата и сме включили тази година фен срещи, т.нар. луди читатели, които знаят абсолютно всичко за своя литературен герой или поредица от книги, заяви Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация ”Българска книга”. "

Подготвили сме и Бал с костюми по любим литературен герой – той ще бъде тази събота от 11 ч., но там основната заслуга е на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе през декември т.г., поясни Добрева.

Тя прикани родителите също да се присъединят към този празник на книгата, защото организаторите са подготвили награди за цели семейства. Според нея съвременната дигитализация не влиза в челен сблъсък с книгите и навиците за четене, а е просто неизбежна конкуренция.

Кметът Йорданка Фандъкова откри „Алея на книгата” и специално подчерта връзката й с първия учебен ден след 3 дни. Тя открои особеното място на този празник в календара на културните събития на Столична община. „За нас е важно в нашият град да насърчава и подкрепя четенето”, каза тя.

Има интерес към книгите и хората се радват, че сме тук всеки ден, когато те минават по обичайния си път, а контактът с читателите ни е изключително полезен, сподели с нас представител на издателство – Пепа Соколова, която бе застанала на техния щанд. Приятно бе да забележим, че цените на много от книгите бяха намалени, за да имат повече хора достъп до тях.

А най-хубавото бе, че точно такива празници не изискват особена реклама. Когато видят книги все още българите отделят и време, и средства за тях. Днес не бе изключение – мнозина се стекоха към белите шатри, където ги чакаше богато разнообразие.

Нова порция любовни лекарски истории излиза на книжния пазар
14:34 | 23 Март 2018 г.

Нова порция любовни лекарски истории излиза на кни...

14:34 | 23 Март 2018 г.
Днес във "Всеки следобед" очаквайте:  Кои са кинопремиерите тази седмица и кои филми заслужават вниманието ни? Вижте н...
11:47 | 23 Март 2018 г.

Селин Дион отмени концертите си

11:47 | 23 Март 2018 г.
Селин Дион анулира концерти и засега се отказва да празнува 50-годишния си юбилей на сцената. Вече няколко месеца канадската певица перио...
14:14 | 19 Март 2018 г.

"Смартфонът беглец" направи скок от историческия ж...

14:14 | 19 Март 2018 г.
Приключенският тийнейджърски филм „Смартфонът беглец” на „Амрита Арт” бе представен на специална п...
Специална прожекция на „Смартфонът беглец” на София филм фест (видео)
21:18 | 17 Март 2018 г.

Специална прожекция на „Смартфонът беглец” на Софи...

21:18 | 17 Март 2018 г.
На специална прожекция днес в рамките на София Филм Фест бе представен тийнейджърският филм „Смартфонът – беглец“&...
13:05 | 16 Март 2018 г.

Не пропускайте приключенската лента "Смартфонът - ...

13:05 | 16 Март 2018 г.
Фантастичното приключение "Смартфонът-беглец" на "Амрита Арт" за първи път ще отвори портала на времето на специална ...
Ексонати от частната колекция на Васил Божков
17:42 | 15 Март 2018 г.

Националната галерия показва частната колекция на ...

17:42 | 15 Март 2018 г.
Бизнесменът Васил Божков ще покаже частната си колекция в Националната галерия. Столичани могат да видят 62-та експоната от колекция...