Гениалният Моне давал заеми срещу картини на други майстори

Големият експресионист събрал забележителна колекция от платна

Клод Моне
Източник: Фейсбук

Клод Моне

Малко хора знаят, че Клод Моне също е и страстен колекционер, но скрива от широката публика, посочва Artprice. В къщата му в Живерни гостите виждат само японски гравюри. Картините, на които той държи и за които харчи големи суми, висят в спалнята му.

Опит да събере отново разпръснатата колекция на импресиониста със заеми от частни колекции и музеи от цял свят прави „Мармотан Моне“, художествен музей в Париж, който представя експозицията „Моне: колекционерът“ до 11 януари 2018 г.

Още новини от областта на културата - тук

 

Цялата колекция включва около 120 картини, както и над 20 албума с графични отпечатъци на японския художник Хокусай.

Историята на колекцията Моне се събира малко по малко от упорити куратори, чиято работа е по-скоро детективска. Единственият пълен опис, съставен от нотариус след смъртта на Моне, е бил изгорен заедно с архивите на община Les Andelys през 1940 г.

Единственият наследник - най-големият син Мишел Моне, получил след смъртта на баща си заедно с имота, изкуство на стойност не по-малко от 5 милиона франка, продава почти всичко.

 

Гаджето на рапъра Кристо РАЗГНЕВИ художници: Как може да я приемат в НХА с тази рисунка?

 

Картините на Камий Коро, Реноар, Сезан, Писаро, Дьолакроа са разпродадени преди Втората световна война и в следващите години, за да плати Мишел скъпото си хоби - африкански сафарита. Всичко, което остава: картините на самия Моне и малък портрет на родителите му дело на Реноар - бездетния син дарява на музея Мармотан.

 

Отправната точка в колекцията е портретната карикатура на Моне от Чарлс Мари Луи. Двамата учат заедно в Льо Хавър и, като млади рисували карикатури за да изкарат пари. Портретът е първият в колекцията от портрети на Моне.

По-късно колекцията на импресиониста се допълва главно чрез подаръци. Докато е начинаещ художник, заедно със съпругата си Камила били красива двойка.

 

Изложбата разказва, че една вечер Реноар посещавайки в Аржантьой добрия си приятел Клод, вижда в градината Камила да играе със сина си - и той не може да устои, взима четките и боите на Моне и рисува портрет, който подарява на моделите си ("Мадам Моне и сина й ", 1874). И това е почти единственото нещо на Реноар, за което Моне не плаща.

 

Уникално: Филм от 1919 г. показва последните дни на гениалния художник Реноар (ВИДЕО)

 

От 1890 г. насам се появяват сериозни американски купувачи на картините на Моне и колкото по-успешен и търсен художник става, толкова повече започва да купува от колегите си. Той придобива най-малко пет важни произведения на своя приятел Реноар. За "Джамията. Арабският празник“ (1881) дава 10 хиляди франка.

Пол Сезан е друг любим художник на вече заможния колекционер Моне. Има една история за това как той сключва сделка с търговец на картини, който купувал от импресионистите.

За негов пейзаж Моне искал 100 франка, но търговецът имал само 50 и „доплатил“ с картина на Сезан. Най-известното произведение на Сезан от колекцията на Моне е "Негър".

Друг известен анекдот е, че когато Моне дал на заем на Писаро 15 000 франка, за да си купи къща, той е поискал в замяна неговата картина „Селянка забива колове” от 1891 г. Моне разменял работи и с Огюст Роден.

 

Откраднаха бюст на Роден от музея в Копенхаген

 

На приятеля си той подарява пейзаж на Бел-Или, като получава от него - бронзовата "Млада майка в пещерата". 

Но по-голямата част от колекцията си Моне купува. От 1900 г. той работи с големи търговци на пазара на изкуството като Пол Дюрланд-Рюел и Амброаз Волар. Благодарение на Дюран-Рюел, той купува няколко портрета на децата на втората съпруга на търговеца.

Първият й съпруг, някога успешен търговец и колекционер Ерна Охеде, поръчва портрети на шестте си деца на най-модните художници, сред които и самия Моне, но в крайна сметка продава колекцията заради дългове. Моне се опитва да откупи поне част от по-ранните си творби по този начин.

Великият импресионист често е виждан на пред-аукционите изложби в Париж, но никога в аукционната зала, тъй като искал да остане в сянка. Моне колекционира и творби на Дьолакроа, Будин и Коро – въпреки, че не признава влиянието им върху работата си до края на живота си. 

Етикети: изложба
07:48 | 18 Юли 2018 г.

Военноисторическият музей показва спасените бойни ...

07:48 | 18 Юли 2018 г.
Тази вечер (18 юли) в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложба „ Спасените бойни знамена на Българската армия&rd...
10:51 | 15 Юли 2018 г.

Гайдарско надсвирване оглася Родопите

10:51 | 15 Юли 2018 г.
Гайдари от цяла България се надсвирват в родопското село Равногор, община Брацигово, съобщават организаторите от фондация "Гайдарско...
Карта на Мечо Пух
13:13 | 11 Юли 2018 г.

Рисунка на Мечо Пух продадена за рекордна сума

13:13 | 11 Юли 2018 г.
Рисунка на карта от 1926 година, изобразяваща въображаемия свят на Мечо Пух, беше продадена във вторник за рекордните 570 хил. американск...
13:53 | 06 Юли 2018 г.

Искате майка ви да ви гледа по телевизора? Елате н...

13:53 | 06 Юли 2018 г.
Чудите се какво да правите лятото? Искате майка ви да ви гледа по телевизора?  Най-бързо развиващата се телевизия Kанал 3, с най-мла...
Почина народната певица Надежда Аджова
16:02 | 04 Юли 2018 г.

Почина народната певица Надежда Аджова

16:02 | 04 Юли 2018 г.
На 3 юли след кратко боледуване почина известната народна певица Надежда Аджова, съобщиха нейни близки във фейсбук страницата на дует...
12:10 | 04 Юли 2018 г.

Стотици се простиха с проф. Божидар Димитров (СНИМ...

12:10 | 04 Юли 2018 г.
Днес точно в 10 часа Националният исторически музей затвори врати за посетители и ги отвори за хората, дошли да почетат паметта на профес...