Музикалният театър чества два юбилея през новия сезон

Отбелязват се 100 г. оперета в България и половин век балет "Арабеск"

Музикалният театър чества два юбилея през новия сезон
Източник: Канал 3

Музикалният театър чества два юбилея през новия сезон

Двоен юбилей ще отбележат през новия сезон в Музикалния театър в София – 100 години професионална оперета в България и 50 години от създаването на балет „Арабеск”.

Музикалният театър открива новия си сезон на 1 октомври, Световният ден на музиката, с концерт–спектакъл по повод стотния юбилей на професионалната оперета в България.

Търси се нов директор на Музикалния театър

Ден преди това – на 30-ти септември балет „Арабеск” открива 50-ия си юбилеен сезон с премиерата на балета „Ромео и Жулиета” от Сергей Прокофиев.

Целият сезон за „Арабеск” ще е юбилеен, всеки месец ще има уникално събитие, което няма да се види до края на сезона.

„Аз вече 17 години съм в Арабеск, искам да продължа тази традиция на ентусиазъм, на желание за работа", каза артистичният директор на „Арабеск” Боряна Сечанова. "Защото наистина Арабеск не е просто трупа, в която хората идват да работят и си отиват.

Още информация за култура - четете тук

Това е място – когато говорим за място за култура – място, където може да се експериментира, където, ако самите ние не ни е интересно да правим това, което правим, то няма да съществува. Затова много важно е да подбираме хората, с които работим, да представяме нашите спектакли, така че те да бъдат актуални, по някакъв начин да провокират публиката и най-вече и да възпитаваме едно ново поколение в любов към неконвенционалното изкуство”, 

Боряна Сечанова сподели, че за нея танцът освен, че е невероятна емоция, начина на общуване с публиката, носи ни и тази топлота във взаимоотношенията един с друг. Танцът освен емоция, допир, топлина, той е и общуване.

Музикалният театър с нов директор, старият уволнен дисциплинарно

На 1 октомври от 17 часа на най-жизнерадостната сцена – тази на Музикалния театър – ще излязат 140 души – солисти, оркестър, хор и балет, за да отдадат почит на първосъздателите на оперетата у нас и на поколенията творци преди тях.

Те ще изпълнят откъси от първите спектакли, поставени в началото на миналия век от деветте частни оперетни театъра, първи разпръснали блясъка на оперетното изкуство в България с риск да скандализират тогавашните патриархални нрави.

Непознатата любовна история на българската прима Надя Ножарова (ВИДЕО)

„Това е, така да се каже, откриването на юбилейния сезон под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Много ми се иска оперетата да стига до все повече млади хора, много се надявам да намерим методите, с които тази красива класическа музика да достигне до по-младите хора, затова следващата ни премиера, която е на „Орфей в Ада” на 27 и 28 октомври искаме, да бъде с една такава нова трактовка, с 3D мапинг на сцената”, разкри Марияна Арсенова - 20 години солист, а от две години директор в театъра.

Тя добави, че през февруари се навършват тези 100 години от първия професионален оперетен спектакъл.

 

14:14 | 19 Март 2018 г.

"Смартфонът беглец" направи скок от историческия ж...

14:14 | 19 Март 2018 г.
Приключенският тийнейджърски филм „Смартфонът беглец” на „Амрита Арт” бе представен на специална п...
Специална прожекция на „Смартфонът беглец” на София филм фест (видео)
21:18 | 17 Март 2018 г.

Специална прожекция на „Смартфонът беглец” на Софи...

21:18 | 17 Март 2018 г.
На специална прожекция днес в рамките на София Филм Фест бе представен тийнейджърският филм „Смартфонът – беглец“&...
13:05 | 16 Март 2018 г.

Не пропускайте приключенската лента "Смартфонът - ...

13:05 | 16 Март 2018 г.
Фантастичното приключение "Смартфонът-беглец" на "Амрита Арт" за първи път ще отвори портала на времето на специална ...
Ексонати от частната колекция на Васил Божков
17:42 | 15 Март 2018 г.

Националната галерия показва частната колекция на ...

17:42 | 15 Март 2018 г.
Бизнесменът Васил Божков ще покаже частната си колекция в Националната галерия. Столичани могат да видят 62-та експоната от колекция...
Пролетен концерт с песните на Тоника и Домино - вижте кога
14:43 | 15 Март 2018 г.

Пролетен концерт с песните на "Тоника" и "Домино" ...

14:43 | 15 Март 2018 г.
Днес във „Всеки следобед” очаквайте: Защо не можем да живеем без пробиотици и кое ги прави толкова важни за нашето здраве...
Хосе Карерас
10:58 | 12 Март 2018 г.

Стоичков води Карерас за концерт в София

10:58 | 12 Март 2018 г.
Великият испански тенор Хосе Карерас ще зарадва българската публика с още един впечатляващ и изключително въздействащ концерт, но този пъ...