Кърджали слуша джаз, Хилда Казасян обра овациите в 5-часовия концерт (СНИМКИ)

Кметът Хасан Азис намекна, че фестът Долината на Орфей може да стане международен

Кърджали слуша джаз, Хилда Казасян обра овациите в 5-часовия концерт (СНИМКИ)
Източник: БГНЕС

Кърджали слуша джаз, Хилда Казасян обра овациите в 5-часовия концерт (СНИМКИ)

Кърджали, известен като домакин на националния тракийски събор и на различни етнофестивали, за втори път стана сцена на джаза. Джаз-фестът "Долината на Орфей“ се провеждаше няколко поредни години в хасковското село Маслиново, но от 2017 г. влезе в културния календар на Кърджали.

Още новини за култура ще намерите тук

Адвокатът Кирил Керанов от Хасково, който е председател на сдружението, разказа във Фейсбук как се е родила идеята за фестивала. "През 2011 г. група приятели от нашето Сдружение с нестопанска цел "Долината на Орфей“, регистрирано в Окръжния съд в Кърджали, хапвахме пържена рибка и пийвахме студена биричка в село Маслиново.

Всички бяхме запалени меломани и трегери на културата, или поне така си мислехме. Коментирахме идеята на Хърби Хенкок датата 30 април да се обяви за Ден на джаза и че ЮНЕСКО одобрява и провъзгласява това. Веднага решихме, че ще спретнем едно джаз-фестче в Маслиново, Хасковска област и всеки започна да звъни на познати музиканти и певци, и да ги кани за първо участие. Естествено срещу … почерпка и добра дума.

Докато джаз-легендата Хърби Хенкок, като посланик на добра воля и събрал около себе си изтъкнати личности, харесващи джаз-музиката, налагат даже и на ООН да признае 30 април за Международния ден на джаза през 2012г., ние вече правехме второ джаз-фестче в село Маслиново. Естествено … срещу скромна почерпка на артистите, е-е-е и добра дума за тях“, пише един от основоположниците на събитието.

А за Кърджали проявата наистина бе събитие, на площада пред Дома на културата се събра многобройна публика, в това число забележително много млади хора, както и възрастни.

Трио "Роял“ откри 5-часовия концерт и бе посрещнато с бурни овации – пианистът Антони Желев-Бени, съпругата му Радостина (вокалистка) и синът им Кристиян (ударни) са от Кърджали, и са известни повече по света, отколкото у нас. Бени и Радостина от около 20 години живеят извън България, работят за голяма корабна компания, а синът им, освен участията си с барабаните в различни формации, преподава в София.

Освен, че за пръв път свири с родителите си, той се включи и в групата на известната Милена Костова – вокалистката е била солист на "Биг бенд Пловдив“, както и в международни джаз-формации.

Виртуозът на саксофона Милен Стойков – Майк Сакс взриви публиката с уникалните си изпълнения заедно с хасковската група X-Key.

Гвоздеят на феста бяха тримата големи на българския джаз – Хилда Казасян, Живко Петров и Христо Йоцов. Те пристигнаха в Кърджали след финала на националното си турне, посветено на 100 г. от рождението на Елла Фицджералд и представиха парчета от последния си албум, посветен на нея.

Това бе първото им гостуване в града. На финала председателят на арменското дружество "Севан“ Агоп Узунбохосян поздрави дъщерята на незабравимия Вили Казасян с разкошен букет и на майчин език я покани да идва по-често.

Дали джаз-фестът ще стане и международен, за това намекна при откриването кметът на Кърджали Хасан Азис.

08:13 | 24 Май 2019 г.

Националната галерия представя меча на хан Кубрат

08:13 | 24 Май 2019 г.
Мечът на хан Кубрат ще бъде показан на изложба в Националната галерия "Двореца" в рамките на Дните на Ермитажа в София. Два...
Игра на тронове и Джордж Мартин
13:03 | 22 Май 2019 г.

Мартин: Еднакъв край за книгите и сериала "Игра на...

13:03 | 22 Май 2019 г.
Дори и нито една серия да не си гледал от "Игра на тронове", все си чул за фентъзи сериала на НВО. Истерията през последните дн...
11:55 | 22 Май 2019 г.

Джока Алхарти е първият арабски автор, спечелил ме...

11:55 | 22 Май 2019 г.
Джока Алхарти стана първият арабски автор, спечелил международната награда "Man Booker" за романа си "Небесни тела", ...
10:46 | 20 Май 2019 г.

Лили Сотирова представи своята първа стихосбирка (...

10:46 | 20 Май 2019 г.
Младата и талантлива художничка Лили Сотирова официално представи първата  си стихосбирка, която е озаглавена "Съзерцание ...
10:36 | 19 Май 2019 г.

София отбеляза Европейската нощ на музеите

10:36 | 19 Май 2019 г.
За петнадесета поредна година София отбеляза Европейската нощ на музеите.  Четете още новини от България и света! Повече от ...
Битката за живот на 17-годишен писател (Видео)
09:13 | 17 Май 2019 г.

Битката за живот на 17-годишен писател (Видео)

09:13 | 17 Май 2019 г.
История за вярата, битката за живот и таланта. 17–годишният Иво Христов вече издава 7-ата си книга "Портиерът към ада“. ...