Кърджали слуша джаз, Хилда Казасян обра овациите в 5-часовия концерт (СНИМКИ)

Кметът Хасан Азис намекна, че фестът Долината на Орфей може да стане международен

Кърджали слуша джаз, Хилда Казасян обра овациите в 5-часовия концерт (СНИМКИ)
Източник: БГНЕС

Кърджали слуша джаз, Хилда Казасян обра овациите в 5-часовия концерт (СНИМКИ)

Кърджали, известен като домакин на националния тракийски събор и на различни етнофестивали, за втори път стана сцена на джаза. Джаз-фестът "Долината на Орфей“ се провеждаше няколко поредни години в хасковското село Маслиново, но от 2017 г. влезе в културния календар на Кърджали.

Още новини за култура ще намерите тук

Адвокатът Кирил Керанов от Хасково, който е председател на сдружението, разказа във Фейсбук как се е родила идеята за фестивала. "През 2011 г. група приятели от нашето Сдружение с нестопанска цел "Долината на Орфей“, регистрирано в Окръжния съд в Кърджали, хапвахме пържена рибка и пийвахме студена биричка в село Маслиново.

Всички бяхме запалени меломани и трегери на културата, или поне така си мислехме. Коментирахме идеята на Хърби Хенкок датата 30 април да се обяви за Ден на джаза и че ЮНЕСКО одобрява и провъзгласява това. Веднага решихме, че ще спретнем едно джаз-фестче в Маслиново, Хасковска област и всеки започна да звъни на познати музиканти и певци, и да ги кани за първо участие. Естествено срещу … почерпка и добра дума.

Докато джаз-легендата Хърби Хенкок, като посланик на добра воля и събрал около себе си изтъкнати личности, харесващи джаз-музиката, налагат даже и на ООН да признае 30 април за Международния ден на джаза през 2012г., ние вече правехме второ джаз-фестче в село Маслиново. Естествено … срещу скромна почерпка на артистите, е-е-е и добра дума за тях“, пише един от основоположниците на събитието.

А за Кърджали проявата наистина бе събитие, на площада пред Дома на културата се събра многобройна публика, в това число забележително много млади хора, както и възрастни.

Трио "Роял“ откри 5-часовия концерт и бе посрещнато с бурни овации – пианистът Антони Желев-Бени, съпругата му Радостина (вокалистка) и синът им Кристиян (ударни) са от Кърджали, и са известни повече по света, отколкото у нас. Бени и Радостина от около 20 години живеят извън България, работят за голяма корабна компания, а синът им, освен участията си с барабаните в различни формации, преподава в София.

Освен, че за пръв път свири с родителите си, той се включи и в групата на известната Милена Костова – вокалистката е била солист на "Биг бенд Пловдив“, както и в международни джаз-формации.

Виртуозът на саксофона Милен Стойков – Майк Сакс взриви публиката с уникалните си изпълнения заедно с хасковската група X-Key.

Гвоздеят на феста бяха тримата големи на българския джаз – Хилда Казасян, Живко Петров и Христо Йоцов. Те пристигнаха в Кърджали след финала на националното си турне, посветено на 100 г. от рождението на Елла Фицджералд и представиха парчета от последния си албум, посветен на нея.

Това бе първото им гостуване в града. На финала председателят на арменското дружество "Севан“ Агоп Узунбохосян поздрави дъщерята на незабравимия Вили Казасян с разкошен букет и на майчин език я покани да идва по-често.

Дали джаз-фестът ще стане и международен, за това намекна при откриването кметът на Кърджали Хасан Азис.

17:54 | 18 Август 2018 г.

Находка без аналог край Петрич (СНИМКИ)

17:54 | 18 Август 2018 г.
На уникална находка са се натъкнали археолозите, проучващи древния град Хераклея Синтика край Рупите. За нея оповести лично премиерът Бой...
16:18 | 18 Август 2018 г.

Премиерът изумен от уникална гробница край Пловдив...

16:18 | 18 Август 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов остана изумен от тракийската могила Малтепе край пловдивското село Маноле. Той посети лично могилата, която е с в...
14:27 | 18 Август 2018 г.

Находка! Откриха гърне с жълтици на Калиакра

14:27 | 18 Август 2018 г.
Днес археолози ще броят монетите, открити в гърне на нос Калиакра вчера. Ръководител на разкопките е доц. Бони Петрунова - директор на На...
16:58 | 14 Август 2018 г.

Премиерът Заев на българо-македонския "One love to...

16:58 | 14 Август 2018 г.
Премиерът Зоран Заев, заедно със съпругата си Зорица, присъстваха на концерт от българо-македонското музикално турне "One Love Tour&...
Деца огласят с акордеон Борисовата градина - елате да ги чуете (СНИМКИ)
14:00 | 12 Август 2018 г.

Деца огласят с акордеон Борисовата градина - елате...

14:00 | 12 Август 2018 г.
Изпълнения на акордеон огласят Борисовата градина в София, където от вчера се провежда двудневна детска лятна акордеонна академия на Лятн...
Соня Йончева в Залцбург: Аз съм Попея!
12:01 | 10 Август 2018 г.

Соня Йончева в Залцбург: Аз съм Попея!

12:01 | 10 Август 2018 г.
Тя не винаги е разбирала личността на Попея. "Сега съм готова да кажа: "Аз съм Попея!" за следващите 4 седмици", каза...