Французинът с българска кръв Венсан Винел е гвоздеят на фестивала Франкофоли в Благоевград

Роденият в България незрящ младеж обеща да научи български и да композира песен на родния език

Източник: Община Благоевград

Четвъртото издание на ФРАНКОФОЛИ - фестивалът за съвременна френска музика, ще се проведе днес и утре в Благоевград, при вход свободен, в парк „Македония“. Миналата година събитието събра над 30 000 публика.

За първи път на концертите на ФРАНКОФОЛИ ще бъде изградена специална фестивална зона, подходяща за настаняване на хора с нарушена мобилност и техните придружители, обособена като достъп и необходима видимост към сцената. На разположение за помощ в придвижването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци-асистенти. Необходимост от асистент може да бъде предварително заявена в Информационния център в града. 

В подкрепа на кампанията "Отворена зона“ с първи самостоятелен концерт на Франкофоли в България пристигна и Венсан Винел – незрящото момче с български произход, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат там.

Певецът излиза на сцената днес с репертоар от първият си самостоятелен албум и негови интерпретации на световни хитове. 21-годишният Венсан Винел стана популярен и обичан у нас и във Франция с таланта и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания.

Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано, и веднага спечели журито в "Гласът на Франция" (The Voice: la plus belle voix по TF1) и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала. 

Роден е със силно увредено зрение през 1996 г в България, където е отглеждан в дом за сираци. Едва на 3 г. е осиновен във Франция и расте в парижко предградие. Родителите му бързо забелязват изключителната му музикална дарба. Съвсем малък, Венсан се научава да свири на пиано сам, по слух. 

Следват трудни тинейджърски години, в които увреждането му е причина за изолация, самота и отхвърляне от страна на останалите деца. Пред френските медии споделя, че често е бил обект на дискриминация и подигравки, заради което напуска колежа, в който учи.

Продължава напред с музика и безусловната подкрепа на родителите си по този път. Иска да учи музика професионално в Консерваторията, но поради липса на преподавател, който да владее брайлова азбука и ноти, не е приет. 

Свири по улиците и на обществени места. През 2017 случайно е забелязан от сътрудничка на риалити формата "Гласът на Франция", докато свири на пианото в чакалнята на парижката гара Сен Лазар, която го кани да участва в шоуто. 

Явява се на кастинг и впечатлява журито с интерпретация на хита Lose Yourself, донесъл през 2002 г. на Еминем награда "Оскар“ и влиза в отбора на световноизвестната френска звезда Мика, правил дуети с Фарел Уилямс и Ариана Гранде.

Много бързо Венсан Винел се превръща в сензация във Франция и набира хиляди фенове. Пред "Фигаро“ споделя "Не мисля за себе си като за човек с увреждане, защото моят недъг е компенсиран с нещо друго. Имам абсолютен слух: когато чуя някое парче, го запомням и мога веднага да го възпроизведа. Аз съм като супер-герой на слуха“.

Днес Венсан Винел проведе среща разговор с младежи от социални институции в Благоевград. На събитието присъстваха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и зам.- кметът Христина Шопова. Всички деца бяха въодушевени от срещата си с младия изпълнител, който е доказателство, че мечтите се сбъдват. 

"Културата трябва да се търси, а не да се очаква", каза пред тях Венсан. "Много съм доволен да бъда вкъщи, защото се връщам към своите корени. Много е важно за мен, че съм тук, за да пея сред вас и се чувствам наистина сред едно голямо семейство за мен! Сигурен съм, че много ще се забавляваме още тази вечер, с огромно желание ще се кача на сцената на Франкофоли Благоевград“, каза още Винел. Той обеща, че ще научи български и ще създаде песен. "Българите са много мили и добри хора. Благодаря за топлото посрещане“, каза още Винел.

Той разказа, че след участието му в "Гласът на Франция" животът му се е променил много. "Сега хората искат и се снимат с мен, но за съжаление аз не мога да ги видя. За един артист е много важно да бъде разпознават с творчеството му, с това, което прави. За мен това е много важно“, каза още Винел. 

"Надявам се да правя все нови неща. Предстои ми и албум, който подготвям за всички мои почитатели“, добави Винел. Той допълни, че трудно може да каже какво го чака след 10 години и отбеляза, че за него бъдещето не съществува. 

"Аз се концентрирам върху настоящето, но ако трябва да бъдем малко по-сериозни, то моята мечта е да продължавам да правя музика, защото това е нещото, което обичам. Надявам се, че след 10 години ще имам 10 албума. Не, всъщност мисля, че се обърках, защото след 10 години смятам да имам 110 албума, тоест по около 6 албума на година“, каза Винел.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов поздрави Венсан Винел. "Благодаря му, че подкрепи този проект, защото той е пример за всички тези момичета и момчета как човек може да успее да се реализира и да осъществи своите мечти. Искам да пожелая на всички това да се случи. Наслаждавайте се на хубавата френска музика“, каза още Камбитов.

Фестивалът ФРАНКОФОЛИ се провежда в Благоевград от 2015 като изнесено издание на най-големият европейски фестивал за съвременна франкофонска музика Les FRANCOFOLIES de la Rochelle /Ла Рошел, Франция/. В 3-те му издания до момента на сцената се качиха най-едни от най-актуалните звезди на съвременната френска музика – ЗАЗ, Имани, Джипси кингс, Нувел ваг, Патрисиа Каас, Боб Синклер и др. 

През 2017 ФРАНКОФОЛИ в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.

Дните на фестивала през 2017 събраха в Благоевград над 30 000 публика от България и чужбина, а хотелите с обща леглова база около 7000 места, бяха с пълна заетост от май - месец преди провеждането му. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

 

10:46 | 20 Май 2019 г.

Лили Сотирова представи своята първа стихосбирка (...

10:46 | 20 Май 2019 г.
Младата и талантлива художничка Лили Сотирова официално представи първата  си стихосбирка, която е озаглавена "Съзерцание ...
10:36 | 19 Май 2019 г.

София отбеляза Европейската нощ на музеите

10:36 | 19 Май 2019 г.
За петнадесета поредна година София отбеляза Европейската нощ на музеите.  Четете още новини от България и света! Повече от ...
Битката за живот на 17-годишен писател (Видео)
09:13 | 17 Май 2019 г.

Битката за живот на 17-годишен писател (Видео)

09:13 | 17 Май 2019 г.
История за вярата, битката за живот и таланта. 17–годишният Иво Христов вече издава 7-ата си книга "Портиерът към ада“. ...
11:13 | 16 Май 2019 г.

Айфеловата кула навърши 130 години

11:13 | 16 Май 2019 г.
Айфеловата кула празнува 130-я си рожден ден като френската столица отбеляза събитието със светлинно шоу около известния символ на Париж....
11:38 | 15 Май 2019 г.

България се включва в международното събитие Нощ н...

11:38 | 15 Май 2019 г.
За осми път България ще се включи в международното събитие Нощ на литературата. Днес от 18 до 22 часа европейска преводна литература ...
22:16 | 09 Май 2019 г.

Избраха българския роман на годината

22:16 | 09 Май 2019 г.
Романът на Елена Алексиева "Свети вълк"  спечели наградата български роман на годината. Наградата се връчва от Национа...