Оратория Меланхолична красота ще звучи на 3 езика като благодарност към българите

Изпълненията са на 5 юли в Зала България в София и на 7 юли в летния театър в Пловдив

Източник: БГНЕС

Ораторията "Меланхолична красота” ще звучи като израз на благодарност към българския народ. С нея ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от спасяването на 49 000 български евреи по време на Холокоста и ще бъде открито четвъртото издание на музикалния фестивал "Песни за живота”. Това обявиха Калин и Шарон Чонев, които със собствени средства организират фестивала.

"Ораторията ще прозвучи за първи път у нас на 5 юли от 19 часа в зала "България” и на 7 юли на сцената на летния театър в Пловдив. Досега тя е звучала в пет града в САЩ. Музикалното произведение ще събере на една сцена 300 български инструменталисти от България, Средния Запад, Илинойс, Канада, Израел и САЩ.

Още новини за култура ще намерите тук

Диригент на концерта ще бъде маестро Хенри Лек, който е международно признат хоров диригент, учредител и артистичен директор на Детския хор на Индианаполис – една от най-уважаваните детски хорови организации в света”, каза Чонев.

Той разказа, че съпругата му е от Израел и нейните баба и дядо по майчина линия са сред тези 49 000 български евреи, които са били спасени по време на Холокоста и ако това не се беше случило, днес нямаше да имам своята съпруга и син.

За първи път специално написаната оратория от композитора Георги Андреев по текст на Скот Керънс прозвучава на втория фестивал "Песни за живота” в САЩ през 2011 г.

"Написах музиката за по-малко от три месеца, а оркестрацията - за четири месеца и половина. Самата оратория е в 7 части и хронологично проследява целия процес от издаването на заповедта, която е трябвало да остане в пълна тайна, за да може евреите да бъдат натоварени и да заминат без никой да се усети.

Обаче изтича информация и нещата се задвижват в съвсем друга посока. Ораторията е написана за симфоничен оркестър, смесен хор, детски хор и ансамбъл от български гласове и инструменти. В нея се пее на три езика - български, английски и иврит.

В нея участват трима солисти – тенор, бас и женски глас. Тенорът играе две роли – Цар Борис III и Димитър Пешев, бас-баритонът изпълнява ролите на комисаря по депортирането Александър Белев, така и на митрополит Кирил, който е изиграл много важна роля за пловдивските евреи. Женският глас е Лиляна Паница, която ще бъде изпълнена от Деси Добрева”, разказа композиторът.

"Като диригент съм изпълнявал много творби, но рядко ми е попадала творба, която да съдържа толкова много страст и толкова много човечност. За мен историята около спасяването на българските евреи е изумителна.

В един свят, в който имаме толкова голяма нужда от проявено състрадание такава история може да ни разкаже много. Като оставим настрана това, музиката е наистина много добра. Понякога има подчертано класическо звучене, понякога се появява една неизчезваща фолклорна мелодия, а понякога звучи като мюзикъла "Бродуей””, заяви маестро Хенри Лек.

Организаторите казаха още, че утре от 18 часа в Софийската Синагога ще има хорови изпълнения с музика от античността до днес. Входът е свободен.

Етикети: фестивал
12:08 | 14 Февруари 2019 г.

Софийски театър дава билет на цената на само една ...

12:08 | 14 Февруари 2019 г.
Специална промоция по повод Деня на любовта – билет само на цената на една целувка. Любопитното предложение е на Театъра на армията...
15:31 | 13 Февруари 2019 г.

Антични находки от древен Одесос никнат по строежи...

15:31 | 13 Февруари 2019 г.
Уникални находки от времето на древния Одесос са открили работници при голям ремонт, който кипи по ул. "Цар Симеон I" във Варна...
12:17 | 10 Февруари 2019 г.

Румен Радев: Неподражаемият талант на Татяна Лолов...

12:17 | 10 Февруари 2019 г.
Президентът Румен Радев изпрати поздравление на Татяна Лолова по случай рождения ден на легендарната ни актриса – 10 февруари. ...
09:32 | 10 Февруари 2019 г.

100 години "Евгений Онегин" от Чайковски на българ...

09:32 | 10 Февруари 2019 г.
1919 е годината, в която се e състояло първото изпълнение на операта "Евгений Онегин” в България. Диригент тогава е Тодор Хадж...
07:47 | 08 Февруари 2019 г.

Показват оригинала на Търновската конституция

07:47 | 08 Февруари 2019 г.
Оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция и лични вещи на Петко Славейков ще бъдат представени на 8 февруари 2019 г...
Голямата Стоянка Мутафова навършва 97 години
08:59 | 02 Февруари 2019 г.

Голямата Стоянка Мутафова навършва 97 години

08:59 | 02 Февруари 2019 г.
Голямата ни актриса Стоянка Мутафова навършва 97 години. Навръх рождения си ден тя ще отбележи "70 години на сцена&rdq...