Оратория Меланхолична красота ще звучи на 3 езика като благодарност към българите

Изпълненията са на 5 юли в Зала България в София и на 7 юли в летния театър в Пловдив

Източник: БГНЕС

Ораторията "Меланхолична красота” ще звучи като израз на благодарност към българския народ. С нея ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от спасяването на 49 000 български евреи по време на Холокоста и ще бъде открито четвъртото издание на музикалния фестивал "Песни за живота”. Това обявиха Калин и Шарон Чонев, които със собствени средства организират фестивала.

"Ораторията ще прозвучи за първи път у нас на 5 юли от 19 часа в зала "България” и на 7 юли на сцената на летния театър в Пловдив. Досега тя е звучала в пет града в САЩ. Музикалното произведение ще събере на една сцена 300 български инструменталисти от България, Средния Запад, Илинойс, Канада, Израел и САЩ.

Още новини за култура ще намерите тук

Диригент на концерта ще бъде маестро Хенри Лек, който е международно признат хоров диригент, учредител и артистичен директор на Детския хор на Индианаполис – една от най-уважаваните детски хорови организации в света”, каза Чонев.

Той разказа, че съпругата му е от Израел и нейните баба и дядо по майчина линия са сред тези 49 000 български евреи, които са били спасени по време на Холокоста и ако това не се беше случило, днес нямаше да имам своята съпруга и син.

За първи път специално написаната оратория от композитора Георги Андреев по текст на Скот Керънс прозвучава на втория фестивал "Песни за живота” в САЩ през 2011 г.

"Написах музиката за по-малко от три месеца, а оркестрацията - за четири месеца и половина. Самата оратория е в 7 части и хронологично проследява целия процес от издаването на заповедта, която е трябвало да остане в пълна тайна, за да може евреите да бъдат натоварени и да заминат без никой да се усети.

Обаче изтича информация и нещата се задвижват в съвсем друга посока. Ораторията е написана за симфоничен оркестър, смесен хор, детски хор и ансамбъл от български гласове и инструменти. В нея се пее на три езика - български, английски и иврит.

В нея участват трима солисти – тенор, бас и женски глас. Тенорът играе две роли – Цар Борис III и Димитър Пешев, бас-баритонът изпълнява ролите на комисаря по депортирането Александър Белев, така и на митрополит Кирил, който е изиграл много важна роля за пловдивските евреи. Женският глас е Лиляна Паница, която ще бъде изпълнена от Деси Добрева”, разказа композиторът.

"Като диригент съм изпълнявал много творби, но рядко ми е попадала творба, която да съдържа толкова много страст и толкова много човечност. За мен историята около спасяването на българските евреи е изумителна.

В един свят, в който имаме толкова голяма нужда от проявено състрадание такава история може да ни разкаже много. Като оставим настрана това, музиката е наистина много добра. Понякога има подчертано класическо звучене, понякога се появява една неизчезваща фолклорна мелодия, а понякога звучи като мюзикъла "Бродуей””, заяви маестро Хенри Лек.

Организаторите казаха още, че утре от 18 часа в Софийската Синагога ще има хорови изпълнения с музика от античността до днес. Входът е свободен.

Етикети: фестивал
10:51 | 15 Юли 2018 г.

Гайдарско надсвирване оглася Родопите

10:51 | 15 Юли 2018 г.
Гайдари от цяла България се надсвирват в родопското село Равногор, община Брацигово, съобщават организаторите от фондация "Гайдарско...
Карта на Мечо Пух
13:13 | 11 Юли 2018 г.

Рисунка на Мечо Пух продадена за рекордна сума

13:13 | 11 Юли 2018 г.
Рисунка на карта от 1926 година, изобразяваща въображаемия свят на Мечо Пух, беше продадена във вторник за рекордните 570 хил. американск...
13:53 | 06 Юли 2018 г.

Искате майка ви да ви гледа по телевизора? Елате н...

13:53 | 06 Юли 2018 г.
Чудите се какво да правите лятото? Искате майка ви да ви гледа по телевизора?  Най-бързо развиващата се телевизия Kанал 3, с най-мла...
Почина народната певица Надежда Аджова
16:02 | 04 Юли 2018 г.

Почина народната певица Надежда Аджова

16:02 | 04 Юли 2018 г.
На 3 юли след кратко боледуване почина известната народна певица Надежда Аджова, съобщиха нейни близки във фейсбук страницата на дует...
12:10 | 04 Юли 2018 г.

Стотици се простиха с проф. Божидар Димитров (СНИМ...

12:10 | 04 Юли 2018 г.
Днес точно в 10 часа Националният исторически музей затвори врати за посетители и ги отвори за хората, дошли да почетат паметта на профес...
10:25 | 29 Юни 2018 г.

Концерт на открито ще отбележи края на Българското...

10:25 | 29 Юни 2018 г.
На 1 юли, когато Австрия вече ще е поела Председателството на Съвета на ЕС, София изпраща символично послание да бъде продължен един...