Оратория Меланхолична красота ще звучи на 3 езика като благодарност към българите

Изпълненията са на 5 юли в Зала България в София и на 7 юли в летния театър в Пловдив

Източник: БГНЕС

Ораторията "Меланхолична красота” ще звучи като израз на благодарност към българския народ. С нея ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от спасяването на 49 000 български евреи по време на Холокоста и ще бъде открито четвъртото издание на музикалния фестивал "Песни за живота”. Това обявиха Калин и Шарон Чонев, които със собствени средства организират фестивала.

"Ораторията ще прозвучи за първи път у нас на 5 юли от 19 часа в зала "България” и на 7 юли на сцената на летния театър в Пловдив. Досега тя е звучала в пет града в САЩ. Музикалното произведение ще събере на една сцена 300 български инструменталисти от България, Средния Запад, Илинойс, Канада, Израел и САЩ.

Още новини за култура ще намерите тук

Диригент на концерта ще бъде маестро Хенри Лек, който е международно признат хоров диригент, учредител и артистичен директор на Детския хор на Индианаполис – една от най-уважаваните детски хорови организации в света”, каза Чонев.

Той разказа, че съпругата му е от Израел и нейните баба и дядо по майчина линия са сред тези 49 000 български евреи, които са били спасени по време на Холокоста и ако това не се беше случило, днес нямаше да имам своята съпруга и син.

За първи път специално написаната оратория от композитора Георги Андреев по текст на Скот Керънс прозвучава на втория фестивал "Песни за живота” в САЩ през 2011 г.

"Написах музиката за по-малко от три месеца, а оркестрацията - за четири месеца и половина. Самата оратория е в 7 части и хронологично проследява целия процес от издаването на заповедта, която е трябвало да остане в пълна тайна, за да може евреите да бъдат натоварени и да заминат без никой да се усети.

Обаче изтича информация и нещата се задвижват в съвсем друга посока. Ораторията е написана за симфоничен оркестър, смесен хор, детски хор и ансамбъл от български гласове и инструменти. В нея се пее на три езика - български, английски и иврит.

В нея участват трима солисти – тенор, бас и женски глас. Тенорът играе две роли – Цар Борис III и Димитър Пешев, бас-баритонът изпълнява ролите на комисаря по депортирането Александър Белев, така и на митрополит Кирил, който е изиграл много важна роля за пловдивските евреи. Женският глас е Лиляна Паница, която ще бъде изпълнена от Деси Добрева”, разказа композиторът.

"Като диригент съм изпълнявал много творби, но рядко ми е попадала творба, която да съдържа толкова много страст и толкова много човечност. За мен историята около спасяването на българските евреи е изумителна.

В един свят, в който имаме толкова голяма нужда от проявено състрадание такава история може да ни разкаже много. Като оставим настрана това, музиката е наистина много добра. Понякога има подчертано класическо звучене, понякога се появява една неизчезваща фолклорна мелодия, а понякога звучи като мюзикъла "Бродуей””, заяви маестро Хенри Лек.

Организаторите казаха още, че утре от 18 часа в Софийската Синагога ще има хорови изпълнения с музика от античността до днес. Входът е свободен.

Етикети: фестивал
11:41 | 19 Септември 2018 г.

Цигуларят на дявола идва в София, билетите свършва...

11:41 | 19 Септември 2018 г.
Виртуозният цигулар Дейвид Гарет вече изнесе два грандиозни концерта в Sala Palatului, Букурещ, на 13 и 14 септември. Те са първите от по...
Музеят на София чества 90 години с богата празнична програма (СНИМКИ)
15:06 | 17 Септември 2018 г.

Музеят на София чества 90 години с богата празничн...

15:06 | 17 Септември 2018 г.
17 септември е двоен празник за регионалния исторически музей - София. Днес той отбелязва своята 90-годишнина и чества празника на града....
НАТФИЗ открива новата учебна година
09:14 | 15 Септември 2018 г.

НАТФИЗ открива новата учебна година

09:14 | 15 Септември 2018 г.
Ректорът на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" проф. Станислав Семерджиев ще открие 70-ата учебна година днес от 10.00 ч.&...
18:47 | 11 Септември 2018 г.

Министърът на културата: 440 библиотеки ще получат...

18:47 | 11 Септември 2018 г.
Над 440 библиотеки в страната ще получат 1 млн. лв., който да инвестират в литература. Това обяви а министърът на културата Боил Банов по...
Алея на книгата в София от 11 септември
10:32 | 08 Септември 2018 г.

Алея на книгата в София от 11 септември

10:32 | 08 Септември 2018 г.
Алея на книгата" ще бъде открита в София на 11-и септември. Над 60 издателства ще се включат в тазгодишното шесто издание на литерат...
17:54 | 04 Септември 2018 г.

Президентът на Индия изнася лекция в Софийския уни...

17:54 | 04 Септември 2018 г.
На 5 септември в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" президентът на Република Индия Рам Натх Ковинд ще изнес...