Оратория Меланхолична красота ще звучи на 3 езика като благодарност към българите

Изпълненията са на 5 юли в Зала България в София и на 7 юли в летния театър в Пловдив

Източник: БГНЕС

Ораторията "Меланхолична красота” ще звучи като израз на благодарност към българския народ. С нея ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от спасяването на 49 000 български евреи по време на Холокоста и ще бъде открито четвъртото издание на музикалния фестивал "Песни за живота”. Това обявиха Калин и Шарон Чонев, които със собствени средства организират фестивала.

"Ораторията ще прозвучи за първи път у нас на 5 юли от 19 часа в зала "България” и на 7 юли на сцената на летния театър в Пловдив. Досега тя е звучала в пет града в САЩ. Музикалното произведение ще събере на една сцена 300 български инструменталисти от България, Средния Запад, Илинойс, Канада, Израел и САЩ.

Още новини за култура ще намерите тук

Диригент на концерта ще бъде маестро Хенри Лек, който е международно признат хоров диригент, учредител и артистичен директор на Детския хор на Индианаполис – една от най-уважаваните детски хорови организации в света”, каза Чонев.

Той разказа, че съпругата му е от Израел и нейните баба и дядо по майчина линия са сред тези 49 000 български евреи, които са били спасени по време на Холокоста и ако това не се беше случило, днес нямаше да имам своята съпруга и син.

За първи път специално написаната оратория от композитора Георги Андреев по текст на Скот Керънс прозвучава на втория фестивал "Песни за живота” в САЩ през 2011 г.

"Написах музиката за по-малко от три месеца, а оркестрацията - за четири месеца и половина. Самата оратория е в 7 части и хронологично проследява целия процес от издаването на заповедта, която е трябвало да остане в пълна тайна, за да може евреите да бъдат натоварени и да заминат без никой да се усети.

Обаче изтича информация и нещата се задвижват в съвсем друга посока. Ораторията е написана за симфоничен оркестър, смесен хор, детски хор и ансамбъл от български гласове и инструменти. В нея се пее на три езика - български, английски и иврит.

В нея участват трима солисти – тенор, бас и женски глас. Тенорът играе две роли – Цар Борис III и Димитър Пешев, бас-баритонът изпълнява ролите на комисаря по депортирането Александър Белев, така и на митрополит Кирил, който е изиграл много важна роля за пловдивските евреи. Женският глас е Лиляна Паница, която ще бъде изпълнена от Деси Добрева”, разказа композиторът.

"Като диригент съм изпълнявал много творби, но рядко ми е попадала творба, която да съдържа толкова много страст и толкова много човечност. За мен историята около спасяването на българските евреи е изумителна.

В един свят, в който имаме толкова голяма нужда от проявено състрадание такава история може да ни разкаже много. Като оставим настрана това, музиката е наистина много добра. Понякога има подчертано класическо звучене, понякога се появява една неизчезваща фолклорна мелодия, а понякога звучи като мюзикъла "Бродуей””, заяви маестро Хенри Лек.

Организаторите казаха още, че утре от 18 часа в Софийската Синагога ще има хорови изпълнения с музика от античността до днес. Входът е свободен.

Етикети: фестивал
13:58 | 12 Ноември 2018 г.

Големият български тенор Калуди Калудов отбелязва ...

13:58 | 12 Ноември 2018 г.
В „Социална мрежа” очаквайте: От къде ще ни дойде тези дни ... късметът и каква се очертава седмицата според звездните ас...
11:49 | 11 Ноември 2018 г.

Елате на опера на полянка в софийски парк през ное...

11:49 | 11 Ноември 2018 г.
"Палячи" - уникалната продукция на Държавна опера-Стара Загора съвместно с Академичен цирк "Балкански", ще бъде предс...
18:37 | 09 Ноември 2018 г.

САЩ реставрираха култова църква от 14 век в Несебъ...

18:37 | 09 Ноември 2018 г.
Откриха реставрирания храм в Несебър Свети Йоан Алитургетос. Храмът беше спасен от разруха с помощта на финансиране от посланическия фонд...
11:19 | 05 Ноември 2018 г.

Скъпи златни и бронзови късноантични предмети влиз...

11:19 | 05 Ноември 2018 г.
Пета поредна година екип на Националния исторически музей /НИМ/, под ръководството на проф. д-р Иван Христов, проучва ранновизантийския г...
10:35 | 04 Ноември 2018 г.

Орлин Горанов идва в София, за да палува, да танцу...

10:35 | 04 Ноември 2018 г.
Мюзикълът "Да пееш под дъжда" на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна, първа постановка в Бъл...
15:02 | 29 Октомври 2018 г.

Международни оценители дават акъл на Столична общи...

15:02 | 29 Октомври 2018 г.
Подготвяме се да придобием, чрез публичната продан, къщата музей на Яворов. Извършва се в момента обследване за тежести. Ние сме задължен...