Монументална гробница откриха край Пловдив

Техника разкри находката във вътрешността на голяма могила, ще се търси входа ѝ

Още по темата

Монументална гробница от Римската епоха, с размери 7 на 7 метра и височина 5 метра, се намира в най-голямата могила на Балканския полуостров – Малтепе край пловдивското село Маноле. Само преди дни археологически екип под ръководството на директора на Археологическия музей в Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов разкри покрива на внушителното съоръжение. Размерите на монументалното гробно съоръжение са установени с извършени електротомографски изследвания, съобщава "Монитор".

През следващия месец ще се търси входа на гробницата в дълбочина.

"Екипът ни попадна южно от покрива на съоръжение, изградено от мраморни квадри. Единият тежи около 45 кг. В момента проучването е на фаза разкриване на покрива на гробницата, който е на 5 метра от върха на могилата”, каза доц. Кисьов.

Покривът е плосък, изграден от ломени мраморни камъни, споени с хоросан. Ъглите са оформени с правоъгълни тухли, които вероятно носят в дълбочина самата конструкция. Всичко е много предварително и най-вероятно отвътре покривът е във формата на свод, уточняват археолозите.

Тепърва ще се установява дали откритието е отделно гробно съоръжение или е част от конструкцията на голямата гробница. Предположението на археолозите е, че най-вероятно става въпрос за погребение на виден тракийски владетел, тъй като гробницата е в ареала на Филипопол, или на някой римски благородник, който е управлявал Филипопол и е имал вила в околностите.

"За съжаление и тук констатирахме голям иманярски изкоп. Той започва от върха на могилата и е разрушил част от покрива на гробницата", каза още директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив.

Разкопките на най-голямата могила на Балканите Малтепе бяха възобновени преди около месец. Могилата е с размери 140 метра в диаметър и е висока 23 метра. Тя е затрупана с 89 000 кубически метра пръст. Разкопките продължават вече трета година, като се очаква това лято археолозите да направят сензационно откритие на мястото.

Вижте още любопитни новини!

Подобна гробница е открита в римския град Виминациум в Сърбия и е принадлежала на император Марк Аврелий Карин /283-285 г./ . Тя е със същата конструкция и размери като тази в Малтепе. За това специалистите съдят по откритите миналото лято монети около покрива на гробницата.

По време на разкопките миналата година в южната периферия на обекта бяха открити 5 култови ями, в които ритуално са заровени глинени съдове и монети, поставени като дар. Една от тях е на Плафтила - съпругата на император Каракала (198-217 г.), сечена в Никополис ад Иструм (Николоп на Дунав - б.а.). Намерени са също бронзови монети на императорите Аврелиан (270-275 г.) и Констанций ІІ.  Тези находки доказват за наличие на ритуали в периферията на Малтепе през ІІ-ІІІ век. „На този етап констатираме, че могилата е от Римската епоха, каквито в България са малко - не повече от 4-5”, каза тогава доц. Кисьов.

Малтепе е публична държавна собственост, а финансирането на разкопките е от община Пловдив. Всички находки, които бъдат открити, ще обогатят колекцията на Регионалния археологически музей.

 

Етикети: Пловдив , гробница
10:06 | 18 Април 2019 г.

Огромен удар - над 30 хиляди антики се връщат в Бъ...

10:06 | 18 Април 2019 г.
Над 30 000 антични предмета се връщат в България след съвместна операция на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ГДНП и испанските власти...
Виктор Юго предсказва пожара в романа Парижката Света Богородица (Видео)
20:16 | 16 Април 2019 г.

Виктор Юго предрича пожара в романа "Парижката Све...

20:16 | 16 Април 2019 г.
Виктор Юго сякаш предрича пожара в романа си "Парижката света Богородица". В четвърта глава е описано как неговият герой Квазим...
Обявиха наградите Пулицър
22:49 | 15 Април 2019 г.

Обявиха наградите Пулицър

22:49 | 15 Април 2019 г.
Обявиха наградите за журналистика Пулицър, пише Ройтерс. Най-престижната категория печели вестника Сън сентинел, издаван във Флорида. Той...
130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на хумора и сатирата
13:59 | 15 Април 2019 г.

130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на ху...

13:59 | 15 Април 2019 г.
На 16 април 2019 година Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи 130 години от рождението на една от най-талантливите личности о...
Музей \
07:39 | 15 Април 2019 г.

Започват честванията за 140-годишнината на Търновс...

07:39 | 15 Април 2019 г.
От днес, 15 април, започват честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. За Ден на Българската конституция се...
16:20 | 13 Април 2019 г.

Премиера на българския тийнейджърски филм "Бягай" ...

16:20 | 13 Април 2019 г.
Любими певци и влогъри направиха  актьорски дебют в българския игрален филм Бягай. Снощи в зала 1 на НДК се състоя премиерата на тий...