Монументална гробница откриха край Пловдив

Техника разкри находката във вътрешността на голяма могила, ще се търси входа ѝ

Още по темата

Монументална гробница от Римската епоха, с размери 7 на 7 метра и височина 5 метра, се намира в най-голямата могила на Балканския полуостров – Малтепе край пловдивското село Маноле. Само преди дни археологически екип под ръководството на директора на Археологическия музей в Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов разкри покрива на внушителното съоръжение. Размерите на монументалното гробно съоръжение са установени с извършени електротомографски изследвания, съобщава "Монитор".

През следващия месец ще се търси входа на гробницата в дълбочина.

"Екипът ни попадна южно от покрива на съоръжение, изградено от мраморни квадри. Единият тежи около 45 кг. В момента проучването е на фаза разкриване на покрива на гробницата, който е на 5 метра от върха на могилата”, каза доц. Кисьов.

Покривът е плосък, изграден от ломени мраморни камъни, споени с хоросан. Ъглите са оформени с правоъгълни тухли, които вероятно носят в дълбочина самата конструкция. Всичко е много предварително и най-вероятно отвътре покривът е във формата на свод, уточняват археолозите.

Тепърва ще се установява дали откритието е отделно гробно съоръжение или е част от конструкцията на голямата гробница. Предположението на археолозите е, че най-вероятно става въпрос за погребение на виден тракийски владетел, тъй като гробницата е в ареала на Филипопол, или на някой римски благородник, който е управлявал Филипопол и е имал вила в околностите.

"За съжаление и тук констатирахме голям иманярски изкоп. Той започва от върха на могилата и е разрушил част от покрива на гробницата", каза още директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив.

Разкопките на най-голямата могила на Балканите Малтепе бяха възобновени преди около месец. Могилата е с размери 140 метра в диаметър и е висока 23 метра. Тя е затрупана с 89 000 кубически метра пръст. Разкопките продължават вече трета година, като се очаква това лято археолозите да направят сензационно откритие на мястото.

Вижте още любопитни новини!

Подобна гробница е открита в римския град Виминациум в Сърбия и е принадлежала на император Марк Аврелий Карин /283-285 г./ . Тя е със същата конструкция и размери като тази в Малтепе. За това специалистите съдят по откритите миналото лято монети около покрива на гробницата.

По време на разкопките миналата година в южната периферия на обекта бяха открити 5 култови ями, в които ритуално са заровени глинени съдове и монети, поставени като дар. Една от тях е на Плафтила - съпругата на император Каракала (198-217 г.), сечена в Никополис ад Иструм (Николоп на Дунав - б.а.). Намерени са също бронзови монети на императорите Аврелиан (270-275 г.) и Констанций ІІ.  Тези находки доказват за наличие на ритуали в периферията на Малтепе през ІІ-ІІІ век. „На този етап констатираме, че могилата е от Римската епоха, каквито в България са малко - не повече от 4-5”, каза тогава доц. Кисьов.

Малтепе е публична държавна собственост, а финансирането на разкопките е от община Пловдив. Всички находки, които бъдат открити, ще обогатят колекцията на Регионалния археологически музей.

 

Етикети: Пловдив , гробница
09:56 | 16 Ноември 2018 г.

Няма желаещи да купят къщата на Яворов, остава ли ...

09:56 | 16 Ноември 2018 г.
Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов в София, която беше обявена за публична продажба на 15 октомври, при първоначална цена от...
13:58 | 12 Ноември 2018 г.

Големият български тенор Калуди Калудов отбелязва ...

13:58 | 12 Ноември 2018 г.
В „Социална мрежа” очаквайте: От къде ще ни дойде тези дни ... късметът и каква се очертава седмицата според звездните ас...
11:49 | 11 Ноември 2018 г.

Елате на опера на полянка в софийски парк през ное...

11:49 | 11 Ноември 2018 г.
"Палячи" - уникалната продукция на Държавна опера-Стара Загора съвместно с Академичен цирк "Балкански", ще бъде предс...
18:37 | 09 Ноември 2018 г.

САЩ реставрираха култова църква от 14 век в Несебъ...

18:37 | 09 Ноември 2018 г.
Откриха реставрирания храм в Несебър Свети Йоан Алитургетос. Храмът беше спасен от разруха с помощта на финансиране от посланическия фонд...
11:19 | 05 Ноември 2018 г.

Скъпи златни и бронзови късноантични предмети влиз...

11:19 | 05 Ноември 2018 г.
Пета поредна година екип на Националния исторически музей /НИМ/, под ръководството на проф. д-р Иван Христов, проучва ранновизантийския г...
10:35 | 04 Ноември 2018 г.

Орлин Горанов идва в София, за да палува, да танцу...

10:35 | 04 Ноември 2018 г.
Мюзикълът "Да пееш под дъжда" на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна, първа постановка в Бъл...