Зловеща находка - откриха масов гроб с 5 убити мъже във Великотърновско

Археологическото откритие е направено в могилата край Петко Каравелово, анализи ще датират телата

могила Петко Каравелово
Източник: Радио Велико Търново

Масов гроб с петима насилствено убити индивиди е открит при археологическите проучвания на селищната могила край село Петко Каравелово.

Находката е разкрита по време на проучванията на жилище от каменно-медната епоха. Телата били хвърлени в яма под самото жилище, с размери 2 на 1,5 метра, съобщава радио "Фокус".

Археологът Александър Чохаджиев определи находката като зловеща, тъй като по откритите останки ясно личи проявено насилие. Скелетите били разположени един върху друг, с различна ориентация. Позата на някой от крайниците показва ясно изразена конвулсия.

"Може да се предположи, че някои от въпросните индивиди са били захвърлени в ямата още живи, в безпомощно състояние. Позата при двама от индивидите показва, че те са се опитвали да прикрият лицата си. При единия лявата, а при другия дясната ръка е поставена пред лицето. При друг индивид имаме случай на удар с остър предмет – или бойна брадва, или боен чук, която му е пробила челния дял на черепа. Лицата на някои от тях са буквално размазани с парчета от стената в жилището, където са погребани“, посочи Александър Чохаджиев.

Вижте още любопитни новини!

Петимата мъже са на възраст между 19 и 45 години. Открити са и някои заболявания по костите на тези хора. При най-възрастния индивид се забелязва пародонтоза. При четири от скелетите се забелязва епикондилит, което е често срещано заболяване при хора, които упражняват тежък труд с ръце, в днешно време тази патология е известна като болестта на тенисистите.

Археологът посочи, че оттук нататък предстоят сериозни лабораторни изследвания. Според начина на полагане на телата може да се предполага, че това са били външни за жителите на селището хора.

"Те са погребани в останките от едно изгоряло жилище, най-вероятно не много след пожар в него. Става дума за гроб в рамките на могилата, в рамките на селището. Има следи от такива погребения в цяла Югоизточна Европа, но те обикновено са или в некрополите, или в рововете, ограждащи селищната могила. Тук става въпрос за някакво събитие, случило се в рамките на селището. Тази яма е била покрита с дебел слой глина и върху нея е било построено жилище. Вероятно става дума за трофей. Тези хора са представлявали нещо важно за жителите на това селище, защото те са продължили да живеят върху тях, при това ясно знаейки, че те са там. Това е убийство с особена жестокост. Обикновено такава жестокост примитивните общества не проявяват към свои и това ни кара да предполагаме, че става дума за чужди хора, които по някакъв начин са попаднали в селищната могила и местните са им устроили това събитие“, посочи Чохаджиев.

Той допълни, че към находката има голям интерес както от българските научни среди, така и от чуждите. Германска лаборатория е проявила желание да направи ДНК анализ и палео патологичен скрининг. Останките също ще бъдат датирани с точност. Очаква се резултатите да са готови до 3-4 месеца.

Изложба представя Балканското археологическо наследство в Созопол
10:05 | 17 Юли 2019 г.

Изложба представя Балканското археологическо насле...

10:05 | 17 Юли 2019 г.
В Созопол беше открита археологическа изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето“, предаде БГНЕС. Изложбата е под...
12:25 | 16 Юли 2019 г.

Кино под звездите! Три вечери на лятна сцена НДК

12:25 | 16 Юли 2019 г.
Три поредни вечери столичани ще имат възможност да гледат кино под звездите на лятна сцена НДК.   На 22, 23 и 24 юли ще бъда...
10:49 | 12 Юли 2019 г.

Милена Дамянова награждава най-добрата културна ин...

10:49 | 12 Юли 2019 г.
В петък председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова ще връчи наградата на комисията "Училището в музея, му...
12:33 | 10 Юли 2019 г.

Изложба "Синтез" - индонезийско и българско съврем...

12:33 | 10 Юли 2019 г.
В Националната галерия "Квадрат 500“ до 1 септември може да бъде видяна изложба "Синтез“, посветена на индонезийско...
09:56 | 09 Юли 2019 г.

Музеят "Гугенхайм" влезе в списъка на Световното н...

09:56 | 09 Юли 2019 г.
Осем от сградите на американския архитект Франк Лойд Райт, в това число музеят "Гугенхайм" в Ню Йорк, бяха включени в списъка н...
11:04 | 05 Юли 2019 г.

С воeнен и църковен ритуал бе открит паметник на к...

11:04 | 05 Юли 2019 г.
Пловдивският митрополит Николай освети новия паметник на княз Алексей Церетелев, който бе открит на 4 юли в с. Церетелево, община Съедине...