Вида Пиронкова за Евровизия: По-добре година почивка, вместо да се състезаваме с куци коне

Композиторката поздрави новото ръководство на БНТ за смелата постъпка да се откажем от конкурса

Вида Пиронкова и Роберта
Източник: Фейсбук

Вида Пиронкова и Роберта

Вида Пиронкова е творец-стихия - композитор, журналист, бижутер и поет. Пише камерна, солова, балетна, театрална, филмова, симфонична музика, поп и етно песни. Отговорен редактор на "Култура" в списание "DIVA!". Майстори уникални сребърни бижута. Печели 3 статуетки на наградите на БГ Радио за 2017 година за песента "Гълъбо". От март 2018 започва активно сътрудничество с рок легендата Роберта, с която са и съученички от Музикалното училище. Първият им съвместен проект е песента „REBIRTH”, както и видеоклип към нея. В създаването на песента участва и брат й Петър Пиронков. Двамата продължават артистизма в семейството - баща им е живописецът Енчо Пиронков. Песента „Попей ми любов” е най-новият проект на Вида и Роберта, в който композиторката сама изпълнява партията на пианото. „По пътя нов” пък е продуцирана от bTV за победителя на петото издание на „Гласът на България” – Ния Петрова. Сред авторите, музиканти и изпълнители, с които е работила Вида, са Иван Лечев, Румен Бояджиев, Борислава Танева, Васил Петров, Васил Пармаков, Оркестър на БНР, Орлин Горанов, Ивайло Крайчовски, Йоргос Филаделфевс, Явор Русинов, Роберта, Мага и много други. Композиторката участва и в предварителния конкурс на БНТ през 2017 г.за избор на българска песен за Евровизия, но не скри огорчението си от липсата на прозрачност при провеждането му. Заради това дори написа писмо до Комисията по култура в Народното събрание и до СЕМ.

- Първата ти реакция на новината, че прекратяваме участието си на Евровизия?

- Първата ми реакция беше лек шок, защото малко или много бях загубила надежда, че някой се е вслушал в думите ми, но след като осъзнах какво прочетох, разбрах, че все пак здравият разум е надделял.

- Самата ти миналата година беше огорчена заради непрозрачния подбор на песента "Кости", която изпратихме за последно като българско участие, и ни представи печално слабо?

- Миналата година взех участие в първия тур с неизвестно жури и с неизвестни критерии за избор. Пак ще повторя, че на мен изразът, който беше употребен тогава, а именно "международен панел", и до ден днешен не ми говори нищо, колкото и да се опитваха да ми го обясняват. Звучи ми измислено за нещо, което се извършва при непрозрачни обстоятелства.

Така и не разбрах защо някакви хора, неразбиращи от музика, но пък търгуващи с нея, не българи, ще дават оценка и мнение, както и ще подлагат на избор български песни и изпълнители. Колкото и да съм старомодна, както ме изкараха, не съм немислещ човек и не спирам да си задавам въпроси, както и да търся истината.

Възмутена бях и от проведения втори изборен тур - отново при закрити врата, тайно и непрозрачно от комисия на телевизията. Нищо повече. Знаете, че изразих възмущението си публично и сезирах българския парламент и СЕМ, като участник в конкурса. Считам, че имах пълното гражданско право да направя това, както и правото на композитор на песен, участвала в конкурса. Относно класирането на песента ни, с онова странно име, също не мога да коментирам, защото

установих за себе си, че в крайна сметка този конкурс отдавна е загубил славата и традициите си за песенен конкурс.

Тоест, за избор на красива, нова и стойностна песен, а не базар или тържище за нови изпълнители, борсови играчи, продуценти, лейбъли, компании .... и куп други нови наименования, претендиращи да са защитници на истинската музика.

А тя - истинската музика, е нещо съвсем простичко - хубава мелодия и затрогващ текст, който да разчувства хората и те да я припознаят като своя. Тя няма нужда да бъде предлагана на борсата и да се наддава за нея.

- Поздравяваш новото ръководство на БНТ за решението да не участваме, защо?

- Да, поздравявам новото ръководство на БНТ за смелата стъпка. Сигурно им е било трудно да я направят, но тя е правилната, поради изброените по-горе от мен причини. Радвам се, че те също са осъзнали, че е безсмислено да се харчат толкова народни пари за едно международно зрелище със съмнителна стойност и качества.

- Дали липсата на пари е истинската причина, за да се отцепим от европейското семейство на песенния конкурс?

- А дали имат, или нямат пари - това не мога да знам. Знам само, че не бих искала моите пари, като данъкоплатец, да отиват на вятъра. А ветрове, които да веят голямата мелница, наречена Евровизия - много.

- Как реагира музикалната гилдия, имаш ли впечатления вече?

- Много от колегите отдавна вече са се отказали да участват в този псевдоконкурс. Нямам поглед за тяхното мнение. Имах поглед миналата година, когато всички ме упрекваха, че съм взела участие и съм допуснала да вярвам, че нещо може да се случи или да се промени статуквото.

 - Губи ли България от неучастието си на Евровизия, предвид разкошните гласове и композитори, които имаме, творци на истинска музика, а не на котиращите се микседнодневки?

- България нищо не губи, защото нищо не е спечелила. Наистина имаше три много големи достижения на български екипи, но всички ще помнят само "Море" на Стунджи и Елица. Защото направиха нещо различно. Нечувано и невиждано. Всичко друго е клише.

Мисля, че няма да загубим, ако една година си починем, вместо да се състезаваме с куци коне. Ако условията се променят - да. Трябва да участваме.

Дано! Пожелавам си го. Тогава и аз ще участвам пак, въпреки, че си обещах да не го правя никога повече. Но само при ясни и честни правила. Така разбирам аз играта - Fair Play!

14:57 | 23 Април 2019 г.

Незавършени мемоари на Принс излизат през октомври

14:57 | 23 Април 2019 г.
Незавършените мемоари под наслов "The Beautiful Ones“ на попзвездата Принс, ще бъдат пуснати през октомври. Петдесет ръкоп...
20:37 | 21 Април 2019 г.

Почина актрисата Виолета Гиндева

20:37 | 21 Април 2019 г.
Известната българска актриса Виолета Гиндева. Тя си отиде на 72-годишна възраст след кратко боледуване, съобщиха от Народния театър &...
10:06 | 18 Април 2019 г.

Огромен удар - над 30 хиляди антики се връщат в Бъ...

10:06 | 18 Април 2019 г.
Над 30 000 антични предмета се връщат в България след съвместна операция на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ГДНП и испанските власти...
Виктор Юго предсказва пожара в романа Парижката Света Богородица (Видео)
20:16 | 16 Април 2019 г.

Виктор Юго предрича пожара в романа "Парижката Све...

20:16 | 16 Април 2019 г.
Виктор Юго сякаш предрича пожара в романа си "Парижката света Богородица". В четвърта глава е описано как неговият герой Квазим...
Обявиха наградите Пулицър
22:49 | 15 Април 2019 г.

Обявиха наградите Пулицър

22:49 | 15 Април 2019 г.
Обявиха наградите за журналистика Пулицър, пише Ройтерс. Най-престижната категория печели вестника Сън сентинел, издаван във Флорида. Той...
130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на хумора и сатирата
13:59 | 15 Април 2019 г.

130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на ху...

13:59 | 15 Април 2019 г.
На 16 април 2019 година Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи 130 години от рождението на една от най-талантливите личности о...