Големият Васил Михайлов: "Армията" ме направи и актьор, и човек (СНИМКИ)

Актьорът получи награда за принос към М-во на отбраната от вицепремиера Каракачанов

Васил Михайлов Каракачанов
Източник: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди големия актьор от театър "Българска армия“ Васил Михайлов с награден знак "За принос към Министерството на отбраната“.

През април тази година държавният глава Румен Радев връчи почетен знак на Васил Михайлов за приноса на актьора към българската духовност и култура и по повод неговата 80-годишнина. Тогава президентът отличи легендарния артист на сцената на театър "Българска армия“, където Васил Михайлов играе повече от 50 години.

Още новини за култура ще намерите тук

Днес на официална церемония в Министерство на отбраната Михайлов получи награда от военния министър. Той бе награден за съществен принос към Министерство на отбраната, Българската армия, военно патриотичното възпитание, утвърждаването на българските национални и военни традиции. Министърът на отбраната връчи и почетна значка на МО на актьора.

"За мен е чест да връча този скромен знак на един човек, който ма огромни заслуги за моралното възпитание на българската младеж“, каза в приветствието си Каракачанов. Военният министър посочи, че ако искаме да оцелеем като държава трябва да възпитаваме българското поколение в един дух на отговорност към Отечеството и любов към България.

Каракачанов посочи, че това е едната част от неговите заслуги и заяви, че той през по-голямата част от кариерата си в театъра на БА е бил и служител на Министерството на отбраната. Третият повод е неговият юбилей - 80 години, които навърши тази година.

"Наистина е вълнуващо и трябва да ви кажа, че тези 55 години, или колко са точно не ги знам. В "Армията" ме направиха и артист, и човек, защото започнах още от втори курс. Като студент ме поканиха от Театъра на въоръжените сили беше тогава, след това Театър на Българската армия, сега е театър Българска армия“, припомни Васил Михайлов в МО и каза, че се смята за военен човек.

Роденият в Стара Загора актьор е прочут и обичан заради своите десетки роли в българските театър и кино. Той произхожда от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия. През 1964 година завършва НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ - в класа на проф. Мандаджиев.

Малцина знаят, че преди да започне своя път в актьорското призвание, Васил Михайлов е бил шлосер-матричар в завод „Светлина“, Стара Загора (между 1964 и 1967 година). След това работи в Хасковския драматичен театър, където е директор (между 1965 и 1966 година) и в Театър „Българска армия“, където работи от 1967 година до ден днешен. През 1990 година Васил Михайлов е избран за депутат във Великото народно събрание, член е на СБФД от 1973.

Най-голяма популярност му носи изпълнението на ролята на Петко Войвода в любимия на няколко поколения български зрители телевизионен сериал "Капитан Петко войвода“.

"Мога да бъда упрекнат за много неща, с изключение на три – че не съм осигурявал семейството си, че не съм си гледал децата и че не съм поддържал някакво ниво“, споделя пред списание "Биограф“ "шлосерът, който стана Ричард Трети“.

Легендата Васил Михайлов има повече от 100 роли в българското кино и театър, както и сериозно участие през годините в екранизации и телевизионни театрални продукции. Освен в образа на капитан Петко Войвода, незабравими са превъплъщенията му в киното като Ибрям Али в "Краят на песента“ на Милен Николов, Сюлейман Ага във "Време разделно“ на Людмил Стайков, Нерезанов в "Маргарит и Маргарита“ на Николай Волев, Хан Крум в "Денят на владетелите“ на Владислав Икономов, Чичо в "Приятелите ме наричат Чичо“ на Ивайло Христов, хан Кубрат в "Хан Аспарух“ на Людмил Стайков, Генерал Никифоров в "Сам сред вълци“ на Зако Хеския, бащата на момичето в "Жажда“ на Светла Цоцоркова и много други знакови роли. 

20:42 | 19 Януари 2019 г.

Ремонтираха над 160-годишна църква с 200 000 лева ...

20:42 | 19 Януари 2019 г.
Над 160-годишната църква във великотърновското село Плаково вече е напълно обновена след основен ремонт. Повече от половин век храмът се ...
Събитията по време на Пловдив- Европейска столица на културата
15:30 | 13 Януари 2019 г.

Събитията по време на Пловдив- Европейска столица ...

15:30 | 13 Януари 2019 г.
С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който се постави на...
Връчват наградите Оскар без водещ на церемонията
08:20 | 11 Януари 2019 г.

Връчват наградите Оскар без водещ на церемонията

08:20 | 11 Януари 2019 г.
Оскарите са готови да се впуснат в едно от най-радикалните си откривания в дългата история на шоуто. За първи път от близо три десет...
Ето номинираните филми за награди БАФТА
08:28 | 10 Януари 2019 г.

Ето номинираните филми за награди БАФТА

08:28 | 10 Януари 2019 г.
Историческата комедия "Фаворитката" на Йоргос Лантимос получи 12 номинации за наградите БАФТА на Британската академия...
22:22 | 08 Януари 2019 г.

Изчезна барелеф на Джон Ленън в центъра на София

22:22 | 08 Януари 2019 г.
Барелеф на Джон Ленън изчезна от центъра на София. Паметната плоча на прочутия член на "Бийтълс" бе поставена на сградата на би...
15:20 | 07 Януари 2019 г.

Тотев обеща грандиозно откриване на Пловдив - Евро...

15:20 | 07 Януари 2019 г.
Грандиозно откриване на Пловдив – Европейска столица на културата обеща кметът на града Иван Тотев. Това той направи в специал...