Големият Васил Михайлов: "Армията" ме направи и актьор, и човек (СНИМКИ)

Актьорът получи награда за принос към М-во на отбраната от вицепремиера Каракачанов

Васил Михайлов Каракачанов
Източник: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди големия актьор от театър "Българска армия“ Васил Михайлов с награден знак "За принос към Министерството на отбраната“.

През април тази година държавният глава Румен Радев връчи почетен знак на Васил Михайлов за приноса на актьора към българската духовност и култура и по повод неговата 80-годишнина. Тогава президентът отличи легендарния артист на сцената на театър "Българска армия“, където Васил Михайлов играе повече от 50 години.

Още новини за култура ще намерите тук

Днес на официална церемония в Министерство на отбраната Михайлов получи награда от военния министър. Той бе награден за съществен принос към Министерство на отбраната, Българската армия, военно патриотичното възпитание, утвърждаването на българските национални и военни традиции. Министърът на отбраната връчи и почетна значка на МО на актьора.

"За мен е чест да връча този скромен знак на един човек, който ма огромни заслуги за моралното възпитание на българската младеж“, каза в приветствието си Каракачанов. Военният министър посочи, че ако искаме да оцелеем като държава трябва да възпитаваме българското поколение в един дух на отговорност към Отечеството и любов към България.

Каракачанов посочи, че това е едната част от неговите заслуги и заяви, че той през по-голямата част от кариерата си в театъра на БА е бил и служител на Министерството на отбраната. Третият повод е неговият юбилей - 80 години, които навърши тази година.

"Наистина е вълнуващо и трябва да ви кажа, че тези 55 години, или колко са точно не ги знам. В "Армията" ме направиха и артист, и човек, защото започнах още от втори курс. Като студент ме поканиха от Театъра на въоръжените сили беше тогава, след това Театър на Българската армия, сега е театър Българска армия“, припомни Васил Михайлов в МО и каза, че се смята за военен човек.

Роденият в Стара Загора актьор е прочут и обичан заради своите десетки роли в българските театър и кино. Той произхожда от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия. През 1964 година завършва НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ - в класа на проф. Мандаджиев.

Малцина знаят, че преди да започне своя път в актьорското призвание, Васил Михайлов е бил шлосер-матричар в завод „Светлина“, Стара Загора (между 1964 и 1967 година). След това работи в Хасковския драматичен театър, където е директор (между 1965 и 1966 година) и в Театър „Българска армия“, където работи от 1967 година до ден днешен. През 1990 година Васил Михайлов е избран за депутат във Великото народно събрание, член е на СБФД от 1973.

Най-голяма популярност му носи изпълнението на ролята на Петко Войвода в любимия на няколко поколения български зрители телевизионен сериал "Капитан Петко войвода“.

"Мога да бъда упрекнат за много неща, с изключение на три – че не съм осигурявал семейството си, че не съм си гледал децата и че не съм поддържал някакво ниво“, споделя пред списание "Биограф“ "шлосерът, който стана Ричард Трети“.

Легендата Васил Михайлов има повече от 100 роли в българското кино и театър, както и сериозно участие през годините в екранизации и телевизионни театрални продукции. Освен в образа на капитан Петко Войвода, незабравими са превъплъщенията му в киното като Ибрям Али в "Краят на песента“ на Милен Николов, Сюлейман Ага във "Време разделно“ на Людмил Стайков, Нерезанов в "Маргарит и Маргарита“ на Николай Волев, Хан Крум в "Денят на владетелите“ на Владислав Икономов, Чичо в "Приятелите ме наричат Чичо“ на Ивайло Христов, хан Кубрат в "Хан Аспарух“ на Людмил Стайков, Генерал Никифоров в "Сам сред вълци“ на Зако Хеския, бащата на момичето в "Жажда“ на Светла Цоцоркова и много други знакови роли. 

Робинзон Крузо стана на 300 години
20:58 | 25 Април 2019 г.

Робинзон Крузо стана на 300 години

20:58 | 25 Април 2019 г.
На 25 април се отбелязва 300-годишнината от издаването на "Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо. В световната литература има мал...
14:57 | 23 Април 2019 г.

Незавършени мемоари на Принс излизат през октомври

14:57 | 23 Април 2019 г.
Незавършените мемоари под наслов "The Beautiful Ones“ на попзвездата Принс, ще бъдат пуснати през октомври. Петдесет ръкоп...
20:37 | 21 Април 2019 г.

Почина актрисата Виолета Гиндева

20:37 | 21 Април 2019 г.
Известната българска актриса Виолета Гиндева. Тя си отиде на 72-годишна възраст след кратко боледуване, съобщиха от Народния театър &...
10:06 | 18 Април 2019 г.

Огромен удар - над 30 хиляди антики се връщат в Бъ...

10:06 | 18 Април 2019 г.
Над 30 000 антични предмета се връщат в България след съвместна операция на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ГДНП и испанските власти...
Виктор Юго предсказва пожара в романа Парижката Света Богородица (Видео)
20:16 | 16 Април 2019 г.

Виктор Юго предрича пожара в романа "Парижката Све...

20:16 | 16 Април 2019 г.
Виктор Юго сякаш предрича пожара в романа си "Парижката света Богородица". В четвърта глава е описано как неговият герой Квазим...
Обявиха наградите Пулицър
22:49 | 15 Април 2019 г.

Обявиха наградите Пулицър

22:49 | 15 Април 2019 г.
Обявиха наградите за журналистика Пулицър, пише Ройтерс. Най-престижната категория печели вестника Сън сентинел, издаван във Флорида. Той...