Жените, които промениха историята

Не само силният пол може да прави геройства

Източник: Facebook

Не една жена е променила света, а дамите от следващите фотографии  са доказали, че героичните постъпки са територия не само на мъжете. Нищо, че и до днес казваме "нежен пол", но нежността е силно оръжие, което не може да се мери и с най-силният гранатомет.

Мюсюлманка покрива с бурката си жълтата еврейска звезда на дрехите на своята съседка, за да я предпази от съдебно преследване. Тази снимка е направена в Сараево, бивша Югославия през 1941 г., когато да си евреин е престъпление.

Мод Вагнер — първата известна татуистка в САЩ. Днес жена татуировчик не е нещо необичайно, но през 1907 г., когато е направена снимката, това е истинска революция. Освен, че Вагнер е татуист, тя буквално е взривила обществото, когато без свян е показвала тялото си, осеяно с татуси. Всъщност тя започва да рисува по кожата и да покрива собственото си тяло с татуси заради любов. Това успява да убеди невярващия в нейната любов младеж, че тя е искрена и не след дълго двамата сключват брак.

Шарла Такрал е първаята жена в Индия, която е получила лиценз за пилот. На снимката тя е на 21 год., а фотографията е направена през 1936 г. Шарла е била омъжена съвсем млада – на 16 години. Любопитно е, че тя е насърчавана да полети от собствения си съпруг, в чието семество има 9 пилоти. Тя е първата индийка, успяла да получи лиценз за превоз на въздушна поща и известно време е доставяла пратките между Карачи и Лахор.

Катрин Суицер е първата жена, осмелила се да участва в Бостънския маратон. Дори на Запад това си е истински пробив за 1967 г. Суицер е била увещавана и дори възпрепятствана от организаторите, за да се откаже, защото са смятали, че трасето не е подходящо за жени. Бостънският маратон е едно от най-старите и престижни маратонски състезания в света, което се провежда ежегодно. За първи път маратонът в Бостън е бил проведен в Деня на патриота през 1897 година. От тогава всеки трети понеделник на април се провежда състезание на 42 км и 195 м, с времето станало едно от най-престижните в света.

Жени в магазина - нищо по-тривиално от това. Но Афганистан това днес не може да се види. Тази снимка е направена през 1950 г. в магазин за грамофонни плочи. За ония времена това е било символ на прогрес, но след като в Кабул идва на власт режимът на талибаните, подобно нещо е невъзможно. Да не говорим, че те забраняват и слушането на музика, а всеки притежател на дискове или грамофонни плочи се третира като престъпник.

Анет Келерман позира по бански, заради което е арестувана и съдена за непристойно поведение. Снимката е направена през 1907 г. Очевидно от тогава досега е изтекла много вода. Ако днес се появи подобна снимка, на никого не би направила впечатление. Но за пуританските нрави по онова време, това е било равносилно на революция. Всъщност, арестувана само е била нейната красота, която тя е нямало как да скрие.


Фотография на жена-самурай. Тази прослойка в Япония е забулена в мистицизъм. Още по-загадъчно е присътвието на жена сред самураите. Ако някой днес би предположил, че момичето просто е облечено заради снимката, това в Япония и със самураите просто не може да се случи. Още по-интересно е че снимката е правена малко преди началото на 20 век.

Леона Кинг е първатя женна-регулировчик. Снимката е направена през 1918 г. във Вашингтон. Ако за онова време това е било революция, какво и ще последва в бъдещето, когато все повече хората отстъпват на машините?

Валентина Терешкова – първата жена, която полетя в космоса. През 1962 г. в Съветския съюз се създава нова програма - женски космонавтски корпус. Над 400 кандидатки подават документи, но са са избрани 5 - Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова. Тя успява да полети на борна на „Восток 6“ на 16 юни 1963 г. Сега, благодарение на пионери като Терешкова ние знаем повече за космоса и за света около нас.


Шведка, преживяла узниженията в концлагер, без страх напада и бие с дамската си чанта млад неонацист, за когото ужасите на нацистите са непонятни. Снимката е направена през 1985 г.

"Нощните Вещици" - елитен женски отряд на Червената армия. Зад тази красота се крие безумна смелост и жестокост. Тези дами извършват безброй нощни нападения срещу германските укрепления и бази. Луфтвафе до такава степен са били ужасени от тях, че са обещали Железен кръст, най- големият орден в нацистка Германия, за всяка заловена "Нощна Вещица". Но това така и не се случва, което спечелва допълнителна слава на дамите, които са наречени неуловими.

Маргарет Бурк-Уайт. Снимката не се нуждае от коментар. Жената е снимана на Крайслер-билдинг през 1934 г.

Ролинг стоунс
17:01 | 23 Август 2019 г.

НАСА кръсти марсианска канара на "Ролинг стоунс" (...

17:01 | 23 Август 2019 г.
Американското космическо ведомство реши да окаже чест на легендарната британска група "Ролинг стоунс", като кръсти марсианска к...
15:49 | 23 Август 2019 г.

Принц Уилям и Кейт летят с децата в икономична кла...

15:49 | 23 Август 2019 г.
Принц Уилям и съпругата му Кейт се качиха в пътнически полет на компанията FlyBe с билети за икономична класа, съобщи "Сън". То...
Клоуи Морец, Бруклин Бекъм
15:12 | 23 Август 2019 г.

Бруклин Бекъм се раздели с модела Хана Крос

15:12 | 23 Август 2019 г.
Най-големият син на Дейвид и Вистория Бекъм Бруклин се е разделил с модела Хана Крос, съобщава „Дейли мейл“. Двойката е о...
Майкъл Джексън
15:07 | 23 Август 2019 г.

Майкъл Джексън има тайно завещание, което така и н...

15:07 | 23 Август 2019 г.
Покойната поп звезда Майкъл Джексън има тайно завещание, което така и не било изпълнено след смъртта му, твърди бившият му мениджър Реймо...
15:04 | 23 Август 2019 г.

Излезе новият албум на Тейлър Суифт (Видео)

15:04 | 23 Август 2019 г.
Тейлър Суифт представи новия си албум Lover, а също така клипа към главната композиция. Албумът включва общо 18 песни. "Този алб...
Анджелина Джоли със сълзи на очи изпрати сина си Мадокс в университет
14:57 | 23 Август 2019 г.

Анджелина Джоли със сълзи на очи изпрати сина си М...

14:57 | 23 Август 2019 г.
Със сълзи на очи Анжелина Джоли изпрати най-големият си Мадокс да учи в Южна Корея.  Той е готов да започне първата си година като с...

гледай на живо

23.08.2019
 • в момента
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:15
  "Всичко коз" – избрано