Намалете стреса за 10 минути с прегръдка на куче или коте

Изследването е първото, което демонстрира намаляване на нивото на кортизол

куче, коте
Източник: pixabay.com

Дори 10 минути общуване с котки и кучета дневно може значително да намали нивото на стрес - хормона при човека, според проучване на студенти, публикувано миналия месец.

Изследване, проведено сред 294 студенти от група учени във Вашингтонския държавен университет, показа положителното въздействие на взаимодействието с домашни любимци. Резултатите са публикувани списание "AERA Open” през юни, информира Би Би Си.

Изследването е първото, което демонстрира намаляване на нивото на кортизол, хормон на стреса, по време на реална интервенция, а не в лабораторни условия.

Участниците в проучването бяха разделени на случаен принцип в четири групи. Първата група е имала практически взаимодействия с котки и кучета в малки групи в продължение на 10 минути - ласки, игра или само прекарване в компанията на домашните любимци. Втората група е наблюдавала другите да взаимодействат с животните, докато чака на опашката за своя ред.

Третата група наблюдава слайдшоу на същите животни, достъпно по време на интервенцията, докато четвъртата група само е "чакала”, без да участва или наблюдава останалите.

Четете още любопитни новини 

В рамките на проучването изследователите са събрали няколко проби от кортизол на слюнката от всеки участник през деня, започвайки от сутринта, когато се събудят и след това след взаимодействието с животните, за да измерят нивото на стресовия хормон.

Изследователите са открили, че тези, които се занимават с котките и кучетата са имали значително по-ниски нива на кортизол след 10-минутно взаимодействие.

"Само 10 минути могат да окажат значително въздействие", заяви Патриша Пендри, доцент от отдел "Човешко развитие" на Вашингтонския университет.

"Студентите в нашето проучване, които са взаимодействали пряко с котки и кучета, са имали значително намаляване на кортизола, който е основен стрес хормон," каза тя.

Следващата стъпка в проучването на екипа на Пендри е да проведе и осъществи наблюдение след четири седмична програма за превенция на стреса, подпомагана от животни.

Етикети: стрес
14:34 | 31 Март 2020 г.

Кои зодии съжителстват перфектно по време на каран...

14:34 | 31 Март 2020 г.
Знаците на зоадиака са интересна тема в ежедневието ни. В допълнение към личните особености на всеки човек, звездите могат да влияят на с...
13:51 | 31 Март 2020 г.

Как зодиите борят скуката?

13:51 | 31 Март 2020 г.
Продължителното оставане вкъщи по време на пандемия е предизвикателство за всеки от нас. Представителите на някои зодии обаче борят по-ле...
16:16 | 30 Март 2020 г.

Фетишистки сексшоп дарява престилките си на британ...

16:16 | 30 Март 2020 г.
Британски онлайн сексшоп за продажба на фетишистки стоки, свързани с лекарски фантазии, е дарил наличните си престилки на медицинския еки...
21:41 | 28 Март 2020 г.

Докато хората са вкъщи... животните свободно зажив...

21:41 | 28 Март 2020 г.
Откакто хората останаха по домовете си, се наблюдават много диви животни, които бродят из града, разказва „Пари Мач“. &nb...
15:03 | 28 Март 2020 г.

Койоти изскочиха по пустите улици на Сан Франциско

15:03 | 28 Март 2020 г.
Докато котките и кучетата на семействата се наслаждават на прекарването на дните със собствениците си, работещи от дома по време на спира...
Хиляди християни се стекоха във Витлеем за Рождество Христово
9
14:32 | 27 Март 2020 г.

Християни по цял свят виждат в коронавируса пророч...

14:32 | 27 Март 2020 г.
В светлината на пандемията от коронавируса, набожните християни в социалните медии от цял свят виждат зловеща прилика между текущите съби...