Какво крият колбасите и как да изберем правилния?

Съвети как правилно да изберем качествен и натурален колбас, направен в съответствие със здравните изисквания, и какво означават добавките, включващи буквата "E"

колбас, колбаси
Източник: pixabay.com

Руският институт "Роскачество" дава съвети как правилно да изберем качествен и натурален колбас, направен в съответствие със здравните изисквания, и какво означават добавките, включващи буквата "E".
 
"Когато избирате и купувате варени колбаси, първото нещо, което трябва да направите, е да сравните реалните условия за съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да бъде от 0 до 6 градуса по Целзий. Важно е да запомните, че един продукт, опакован без вакуум, има по-кратък срок на годност", каза директорът на отдела по изследвания Людмила Викулова.
 
 
Вареният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светло розово, а консистенцията не трябва да съдържа бучки и очевидни цветни петна. Етикетът трябва да посочва състава, хранителната стойност, срока на годност, датата на производство, условията на съхранение, както и, в зависимост от условията на опаковката, надписи "опаковани под вакуум" или "опаковани в модифицирана атмосфера".
 
"Вареният колбас, произведена в съответствие с изискванията, трябва да има следните съставки: свинско и/или говеждо, вода, яйца или яйчен меланж, пълно или обезмаслено краве мляко на прах, сол, гранулирана захар, подправки (индийско орехче или кардамон)", - се отбелязва в съобщението на "Роскачество". Пилешкото, растителният протеин, фибрите и нишестето не трябва да бъдат във варен колбас, се добавя в съобщението.
 
Освен това е позволено и използването на редица Е-добавки: разрешен е оцветител (натриев нитрит) Е250, антиоксиданти Е300, например, за да се избегне гранясването - аскорбинова киселина, Е301, Е304, Е306. Регулатори на киселинността като E331 (лимонена киселина), E262, E325, E326, E330 помагат да се предотврати развитието на нежелана микрофлора в продукта. Освен това са разрешени стабилизатори и регулатори на киселинността E339, E451, E450, E452 - хранителни фосфати, които увеличават вискозитета и плътността на каймата, подобрителите на вкуса и аромата E621.
 
 
Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които могат да имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но производителите на колбаси, които не са в съответствие с изискванията, могат да я използват като емулгатор.
Етикети: месо , съвети , колбаси
16:24 | 15 Октомври 2019 г.

Как да познаем, ако ни лъжат?

16:24 | 15 Октомври 2019 г.
Думите може и да ви подведат, но това, което издава дори и най-добрия лъжец, е езикът на тялото му. Има някои незначителни движения,...
Зоуи Кравиц
16:01 | 15 Октомври 2019 г.

Дъщерята на Лени Кравиц влиза в ролята на жената-к...

16:01 | 15 Октомври 2019 г.
Ако 30-годишната Зоуи Кравиц се дегизира като котка за предстоящия Хелоуин, дори не е нужно да сваля костюма си. Зоуи играе рамо до рамо ...
15:29 | 15 Октомври 2019 г.

Няма да повярвате какво може да разкрият за вас дъ...

15:29 | 15 Октомври 2019 г.
Знаете ли, че дължината на пръстите ви, може да разкрие нещо за вашата личност!? Сравнете дължината на показалеца и безименния си пръст и...
Военен се пошегува с близките си от гроба (ВИДЕО)
12:11 | 15 Октомври 2019 г.

Военен се пошегува с близките си от гроба (ВИДЕО)

12:11 | 15 Октомври 2019 г.
Предварително записано съобщение на бивш ирландски войник беше пуснато на погребението му, за да разсее мрачното настроение на опечаленит...
Продават на търг една от най-редките монети в света
08:49 | 15 Октомври 2019 г.

Продават на търг една от най-редките монети в свет...

08:49 | 15 Октомври 2019 г.
Една от най-редките монети в света - златен динар, датиран от 732 г. беше обявена за продажба на търг. Според The ​​Daily Mail първоначал...
13:38 | 14 Октомври 2019 г.

Откриха най-древната форма на живот на Земята

13:38 | 14 Октомври 2019 г.
Учени от Фуцзянския педагогически университет в Китай откриха в Западна Австралия следи от най-древната форма на сложен живот на сушата, ...