Какво крият колбасите и как да изберем правилния?

Съвети как правилно да изберем качествен и натурален колбас, направен в съответствие със здравните изисквания, и какво означават добавките, включващи буквата "E"

колбас, колбаси
Източник: pixabay.com

Руският институт "Роскачество" дава съвети как правилно да изберем качествен и натурален колбас, направен в съответствие със здравните изисквания, и какво означават добавките, включващи буквата "E".
 
"Когато избирате и купувате варени колбаси, първото нещо, което трябва да направите, е да сравните реалните условия за съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да бъде от 0 до 6 градуса по Целзий. Важно е да запомните, че един продукт, опакован без вакуум, има по-кратък срок на годност", каза директорът на отдела по изследвания Людмила Викулова.
 
 
Вареният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светло розово, а консистенцията не трябва да съдържа бучки и очевидни цветни петна. Етикетът трябва да посочва състава, хранителната стойност, срока на годност, датата на производство, условията на съхранение, както и, в зависимост от условията на опаковката, надписи "опаковани под вакуум" или "опаковани в модифицирана атмосфера".
 
"Вареният колбас, произведена в съответствие с изискванията, трябва да има следните съставки: свинско и/или говеждо, вода, яйца или яйчен меланж, пълно или обезмаслено краве мляко на прах, сол, гранулирана захар, подправки (индийско орехче или кардамон)", - се отбелязва в съобщението на "Роскачество". Пилешкото, растителният протеин, фибрите и нишестето не трябва да бъдат във варен колбас, се добавя в съобщението.
 
Освен това е позволено и използването на редица Е-добавки: разрешен е оцветител (натриев нитрит) Е250, антиоксиданти Е300, например, за да се избегне гранясването - аскорбинова киселина, Е301, Е304, Е306. Регулатори на киселинността като E331 (лимонена киселина), E262, E325, E326, E330 помагат да се предотврати развитието на нежелана микрофлора в продукта. Освен това са разрешени стабилизатори и регулатори на киселинността E339, E451, E450, E452 - хранителни фосфати, които увеличават вискозитета и плътността на каймата, подобрителите на вкуса и аромата E621.
 
 
Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които могат да имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но производителите на колбаси, които не са в съответствие с изискванията, могат да я използват като емулгатор.
Етикети: месо , съвети , колбаси
12:47 | 21 Август 2019 г.

Учени спасяват коали от изчезване с фекалии

12:47 | 21 Август 2019 г.
Как да бъдат спасени гладни коали, които са застрашени от изчезването на естествения им хабитат и любимата им храна? Отговорът на този въ...
10:42 | 21 Август 2019 г.

"Няма време за умиране" е заглавието на последния ...

10:42 | 21 Август 2019 г.
Следващият филм за Джеймс Бонд и последният с участието на Даниел Крейг като 007 ще бъде наречен "Няма време за умиране" и ще и...
\
10:29 | 21 Август 2019 г.

"Имало едно време... в Холивуд" счупи зрителския ...

10:29 | 21 Август 2019 г.
Деветият филм на Куентин Тарантино - "Имало едно време... в Холивуд", чиято премиера беше на тазгодишния фестивал в Кан, очаква...
16:39 | 20 Август 2019 г.

Instagram акаунтът на котката на Лагерфелд стана о...

16:39 | 20 Август 2019 г.
Разрази се истинска съдебна битка за контрола над Instagram акаунта на котката на покойния Карл Лагерфелд – Шупет, съобщава "К...
Мелания Тръмп напусна дъждовна Япония в слънчеви цветове
1
16:09 | 20 Август 2019 г.

Доналд Тръмп стана дядо за 10-и път (Снимка)

16:09 | 20 Август 2019 г.
Американският президент Доналд Тръмп стана дядо за 10-и път. Съпругата на сина му Ерик – Лара, роди момиченце. Бебето е кръстено Ка...
15:19 | 20 Август 2019 г.

Първата изява на Свет Радославов в България тази г...

15:19 | 20 Август 2019 г.
Светлин Радославов - Свет е определян от медиите като музикална и интернет сензация. И ако често подобен род суперлативи са изкуствени и ...