Животински хитрости: Как дивите животни използват човека в своя полза (Снимки и Видео)

Някои животни и птици се обръщат към нас за защита и храна, други неусетно крадат

маймуна
Източник: Pixabay

Някои животни и птици са се научили да печелят от съжителството с хората. Едни се обръщат към нас за защита и храна, други неусетно крадат или дори участват в откровен грабеж. За най-находчивите и нахални наши по-малки братя пише РИА Новости.

Хранене за чужда сметка

Морските лъвове, тюлени и пеликани на Галапагоските острови всяка сутрин очакват отварянето на рибен пазар в малкото градче Пуерто Айора на остров Санта Крус. Според законите на Еквадор, собственик на островите и резервата, разположен върху тях, животните дори не могат да бъдат пипани - в противен случай има голяма глоба.

Затова животните и птиците свободно се разхождат между сергиите с риба и, ако продавачът се разсее, със сигурност ще откраднат нещо. Пеликаните са особено пъргави, въпреки че дори гущерите понякога не остават без плячка.

Вярно е, че тази адаптация има и друга страна. Според проучване на британски биолози, при морските лъвове в Галапагос, поради постоянния контакт с човека, или по-скоро поради неговите микроби, имунитетът им е отслабнал. Слоят подкожна мастна тъкан при морските бозайници, които не се страхуват от хората, е много по-тънък от този на по-дивите им събратя. Това означава, че имунната система трябва да се справя с непознати патогени, основният източник на които са хората и домашните любимци. Допълнителна тежест за имунитета би намалила драстично броя им в гладни времена. Но рибният пазар на остров Санта Круз ги спасява от глад.

 

 

В условия на див капитализъм

Дългоопашатите макаци (Macaca fascicularis), живеещи в Бали в близост до индуисткия храм Улувату, не чакат на милостта на човека, а действат. Те ограбват туристите, които идват да видят храма, а след това разменят откраднатите неща за бисквитки и плодове.

Най-често макаците крадат очила (55 процента от случаите), шапки и обувки (около 24%). По правило в действие влизат възрастните и подрастващите екземпляри. Въпреки че понякога в кражбите се включват и женските. Обикновено, крадейки чужда вещ, маймуните седят наблизо и чакат някой да им предложи в замяна лакомство. Неядливите артикули не се приемат за размяна.

Според зоолозите, от четирите групи маймуни, живеещи в околностите на Улувату, най-бандитски са две общности, живеещи в непосредствена близост до хората. Тези макаци ограбват по-често и има повече участници в набезите.

Грижа за мечките

Поради непосредствената близост до хората, при кафявите мечки (Ursus arctos) се наблюдава повишено раждане на потомство. Скандинавските зоолози са забелязали, че през последните десетилетия мечките, заедно с малките, винаги се намират близо до населени места. Както се оказва, те защитават малките от нападения от самци.

При кафявите мечки бащите не участват в отглеждането на потомство. Освен това, често по време на размножителния период мечоците убиват малките, за да се чифтосват с майка им. Това е често срещана практика сред дивите животни. Но фактът, че мечките се заселват близо до човешки жилища - средно на разстояние 783 метра, понякога по-близо - е много необичаен. След сезона на чифтосване майките заедно с малките отново се опитват да стоят далеч от хората.

Четете още любопитни новини от Българи и света!

Така от 2005 до 2012 г. в Швеция са снабдени с GPS нашийници 19 диви женски Ursus arctos. Всички те успешно са отгледали потомство. При 11 женски мечки, живеещи по старомоден начин и заобикаляйки човешките селища, малките са загинали.

Рационални щъркели

Белите щъркели (Ciconia ciconia), които винаги са предпочитали да зимуват близо до човека, скъсяват миграционния маршрут или дори отказват да летят. Причината е проста: животът в близост до хората спестява енергията им и повишава оцеляването им.

Международен екип от учени изследва миграцията на 62 птици от осем популации, живеещи в Армения, Гърция, Полша, Русия, Испания, Германия, Тунис и Узбекистан. Анализ на данните показва, че птиците, които са родени в Полша, Русия и Гърция, са летели най-далеч - към Южна Африка. Гнездящи в Армения щъркели са стигнали до Арабския полуостров, а техните роднини от Испания, Тунис и Германия - до Сахара.

В същото време някои от птиците не са достигнали пустинята, считана за традиционно място за зимуване, предпочитайки да се заселят в Северно Мароко, в кофи за боклук в близост до градове. При тях се наблюдава намалена ежедневна активност, което означава, че изразходват по-малко енергия от останалите.

Но щъркелите, които се заселват в Узбекистан, изобщо не напускат гнездата си или се отдалечават на максимум 130 километра от тях. Те се хранят от близките рибни ферми. При тази популация има най-висок процент на оцеляване.

Етикети: животни
10:59 | 19 Ноември 2019 г.

Храни, които можем да похапваме късно вечер без уг...

10:59 | 19 Ноември 2019 г.
Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря, а малко преди лягане да завършват вечерта с още нещо - пуканки пред телевизора, слад...
08:55 | 19 Ноември 2019 г.

Изненада! Водката с кисели краставички, най-лошата...

08:55 | 19 Ноември 2019 г.
Маринованите краставици в комбинация с алкохол могат да доведат до много негативни последствия за здравето. Гастроентерологът Сергей...
Учени: Човекът е оформил мозъците на кучетата, за да се държат по специфичен начин
20:58 | 18 Ноември 2019 г.

Гениално! Ето как да сметнете "човешката възраст“ ...

20:58 | 18 Ноември 2019 г.
Сравняването на възрастта на кучето с човешката възраст съвсем не е толкова елементарно, както се считаше досега - с умножаването по 7 на...
Ето го големият летен хороскоп - какво вещаят звездите за зодиите през горещите дни
16:44 | 18 Ноември 2019 г.

Вижте кои ще са най-късметлийските зодии през 2020...

16:44 | 18 Ноември 2019 г.
Астролозите са категорични, че през 2020 г. три знака на зодиака ще имат неимоверен късмет , дори те самите да не го очакват, пише Edna.b...
15:05 | 18 Ноември 2019 г.

Откриха над 100 древни рисунки в Перу (ВИДЕО)

15:05 | 18 Ноември 2019 г.
Японски учени от университета на Ямагата откриха в пустинята Наска в Перу повече от 100 неизвестни досега гигантски рисунки, съобщи "...
14:44 | 18 Ноември 2019 г.

Фирма осинови котенцата Дебит и Кредит за отпускан...

14:44 | 18 Ноември 2019 г.
Дебитът и кредитът може да са просто два финансови термина за някои хора, но за тази компания тези думи означават друго нещо, по-малко се...