Какво трябва да правим, за да имаме добро зрение

Прекарвайте повече време на открито, като правите паузи, докато работите на компютър и носете слънчеви очила

зрение, очила, четене
Източник: pixabay.com

Още по темата
12:53 | 02 Декември 2015 г.

Прекарвайте повече време на открито, като правите паузи, докато работите на компютър и носете слънчеви очила - в навечерието на Световния ден на зрението, експертът на СЗО, представител на отдела за превенция на слепота и глухота, Стюарт Кийл разказа пред РИА Новости как да поддържаме добро зрение по-дълго време.

"Обикновено човек до последния момент не знае за признаците, които са довели до зрително увреждане, по-специално глаукома или слепота поради диабет. Затова е важно всички хора да преминават редовен преглед при офталмолог, за да установят проблемите в ранен стадий и да се излекува по правилния начин ", каза Кийл.

Според него няма единен стандарт за това колко често трябва да се прави такъв преглед, но ако сте на възраст над 50 години или когато работите в трудни климатични или други условия, трябва да посещавате офталмолог на всеки две години. И при наличие на диабет - веднъж годишно. Също така трябва да се прави редовен преглед при лекар от тези, които постоянно работят пред компютър.

Още любопитни новини четете тук

"Сухите очи и работата с компютър са взаимно свързани. Обикновено хората, които работят на компютър, не мигат често. Сухотата може да бъде досадна, но с нея лесно могат да се справят с помощта на капки. Но тези хора, независимо дали са по-стари от 50 години трябва да се подлагат на редовен преглед. За предварително идентифициране на признаци на възможни очни заболявания, включително глаукома ", каза експертът.

В същото време няма ясни проучвания дали съвременните деца могат да влошат зрението си поради честото седене пред компютър, използването на мобилни устройства или ученето с електронни дъски. Въпреки това, колкото повече време детето остава извън къщи, на улицата, толкова по-вероятно е да забави загубата на зрението си и да намали скоростта на късогледството.

"Общата препоръка е, че трябва да прекарвате повече време на открито. Ако говорим за късогледство има толкова много състояния, които влияят върху развитието на очните заболявания. Едно от тях е генетика, която не можем да променим. Експертът от СЗО добави, че трябва да се спазва определено разстояние и при четене на хартиени книги или от електронни медии в метрото или друг транспорт.

"Работното разстояние играе роля тук и трябва да се опитате да четете поне на 30 сантиметра от очите. Знам, че някои деца, например, са склонни да приближат книгата до очите си. И те трябва да бъдат насърчавани да спазват дистанция.", каза Кийл.

Етикети: зрение
Потребителки в Туитър се оплакват, че бедрата им изпускат газове
16:05 | 21 Октомври 2019 г.

Потребителки в Туитър се оплакват, че бедрата им и...

16:05 | 21 Октомври 2019 г.
Потребителки масово се оплакват в Туитър, че понякога търкането на бедрата им при сядане издава коварен звук, подобен на изпускане на газ...
Най-бързите мравки в света се движат с 0,855 м/сек
15:34 | 21 Октомври 2019 г.

Най-бързите мравки в света се движат с 0,855 м/сек

15:34 | 21 Октомври 2019 г.
Сребристите мравки от Сахара спечелиха короната за най-бързите в света, като скоростта им може да достигне 0,855 метра в секунда, установ...
10:29 | 21 Октомври 2019 г.

Показват най-старата перла в света

10:29 | 21 Октомври 2019 г.
Най-старата в света „перла на Абу Даби“ ще бъде един от експонатите на изложбата „Десет хиляди години лукс“, коят...
10:01 | 21 Октомври 2019 г.

Хари и Уилям – двама братя, които вървят по различ...

10:01 | 21 Октомври 2019 г.
Принц Хари призна, че той и брат му вървят "по различни пътища" и имат "добри дни" и "лоши дни" в отношения...
НАСА показа впечатляваща снимка на спирална галактика (СНИМКИ)
21:43 | 20 Октомври 2019 г.

НАСА показа впечатляваща снимка на спирална галакт...

21:43 | 20 Октомври 2019 г.
НАСА показа впечатляваща снимка на спиралната галактика NGC 4380, която прилича на "портал към друго измерение", съобщава сайтъ...
Хиляди взеха участие в Зомби поход в Мексико сити
14:13 | 20 Октомври 2019 г.

Хиляди взеха участие в Зомби поход в Мексико сити ...

14:13 | 20 Октомври 2019 г.
Огромно множество от зомбита завладя улиците на Мексико сити, съобщава Ройтерс. Поводът – традиционната Зомби разходка, която се пр...