Забраняват на японките да ходят на работа с очила

Аргументът – с очила служителките изглеждали по-малко женствени и дружелюбни

японка, очила
Източник: Pixabay

Хаштаг "забрана за очила" набра висока популярност тази седмица в Япония. Става въпрос за физическа забрана, която няколко компании са въвели за своите служителки.
 
В социалните мрежи се разгоря дискусия около установената практика, след като телевизия Nippon излъчи филм за това, как в много японски компании работодателите принуждават своите служителки да се откажат от очилата в полза на контактните лещи. Това се случва, дори когато са налице медицински противопоказания за ползването на лещи, съобщава Би Би Си.
 
 
Аргументът – с очила служителките изглеждали по-малко женствени и дружелюбни.
 
Потребителите в социалните мрежи в Япония били възмутени от подобна дискриминация.
 
„Ако носенето на очила на работа представлява реален проблем, тогава те трябва да бъдат забранени както за жените, така и за мъжете”, пише актрисата Юми Исикава, която стана автор на петиция срещу изискването жените да ходят на работа на високи токчета.
 
Според експерти, причините, които се изтъкват срещу носенето на очила от жени, нямат никакъв смисъл и изискването има определено дискриминационен характер.
 
Изискването жените да се появяват на работа с обувки с висок ток, но без очила, е отражение на старото традиционно японско мислене.
 
То няма никаква връзка с качеството на работа. Компаниите искат техните служителки да изглеждат женствено, а в техните разбирания това изключва носенето на очила.
 
От своя страна, привържениците на неформалната забрана твърдят, че очилата не се съчетават с традиционните японски дрехи.
 
В отговор са публикувани снимки на известни хора, облечени в кимоно и носещи очила.
 
През март в японските социални мрежи по подобен начин започна кампания срещу изискването служителките да носят на работа грим. В началото на годината възмущение предизвика искането жените да ходят на работа, обути в обувки с висок ток. Тогава стана популярен хаштагът #KuToo, съставен от думите kutsu (обувка) и kutsuu (болка) – по аналогия с #MeToo.
 
През юни група активисти внесе петиция в правителството с настояване да се забрани на работодателите да карат служителките си да носят високи токове на работа.
 
От Министерството на здравеопазването са заявили за медиите, че не са разглеждани никакви изменения в правилата за облеклото на работното място. 
Етикети: Япония , забрана , очила
10:50 | 22 Февруари 2020 г.

Кучетата имат интелект! Вижте кои от тях са най-ум...

10:50 | 22 Февруари 2020 г.
И кучетата имат интелект - някои са по-неподатливи на команди, а други ги научават веднага. Психологът Стенли Корън, който се занимава с ...
09:39 | 22 Февруари 2020 г.

Учени: Биричка дневно е гаранция за дълголетие

09:39 | 22 Февруари 2020 г.
  Мъжете, които обръщат по една биричка дневно, почти удвояват шанса си да достигнат 90-годишна възраст, показа проучване, цитир...
17:20 | 21 Февруари 2020 г.

Хоакин Финикс спаси крава с теле (Видео)

17:20 | 21 Февруари 2020 г.
Актьорът Хоакин Финикс посети кланица в американския град Пико Ривера в Калифорния. Той спаси крава с новороденото й теленце и видео на с...
14:10 | 21 Февруари 2020 г.

Как се лекува старостта?

14:10 | 21 Февруари 2020 г.
Старостта е като болест, която се лекува с ограничения и стрес. Това смята преподавател по генетика от медицинския факултет в Харвард, ци...
Фитнес
11:58 | 21 Февруари 2020 г.

Митовете, които ни пречат да се освободим от корем...

11:58 | 21 Февруари 2020 г.
В света съществуват многобройни митове на тема фитнес и сваляне на килограми. Някои от тях не почиват на конкретни факти, но въпреки това...
10:51 | 21 Февруари 2020 г.

Хората, които имат сестри са по-щастливи

10:51 | 21 Февруари 2020 г.
Учени от Университета в Де Монфорт и Ълстър направиха проучване сред повече от 570 лица на възраст между 17 и 25 години. Бяха им зададени...