Учени създадоха протеинов лак, предпазващ зъбите от кариес

Зъбният кариес е най-често срещаното незаразно заболяване на планетата

зъби, шоколад
Източник: pixabay.com

Още по темата

Китайски учени съобщиха за създаването на ново защитно покритие на естествена основа - пептиден лак, който предотвратява кариеса и способства за възстановяването на зъбите. Резултатите са публикувани в списанието „ACS Applied Materials and Interfaces“.

По данни на Световната здравна организация зъбният кариес е най-често срещаното незаразно заболяване на планетата. Традиционното лечение на зъбен кариес е да се отстранят увредените зъбни тъкани и да се запълнят получените празнини със специални материали - зъбна амалгама или композитна пластмаса.

Китайски учени, водени от Цюан Ли Ли от Анхуейския медицински университет, решиха да използват механизми, създадени от природата, за да предотвратят кариеса.

Зъбният емайл не се възстановява самостоятелно. А относно разрушението му, то е вследствие на механични или микробни увреждания. Срещу второто еволюцията е създала добър защитен механизъм под формата на антимикробни пептиди, съдържащи се в човешката слюнка. Те покриват зъбите с филм, който предотвратява проникването на вредители. Съвременното хранене с много захар обаче предизвиква твърде бърз растеж на микробите, а естественият филм е твърде слаб пред техния натиск.

Четете още любопитни новини тук

Учените са си поставили задачата да разработят на базата на естествения антимикробен пептид Н5, произведен от слюнчените жлези, нов материал, който ще предотврати колонизацията върху зъбната повърхност на плаки бактерии, ще намали разрушаването на зъбния емайл и в идеалния случай той ще бъде възстановен чрез започване на процеса на реминерализация.

Пептидът H5 е в състояние да бъде абсорбиран от зъбния емайл и да убие широк спектър от бактерии и гъбички. За да стимулират реминерализацията, учените добавят фосфосеринова група в единия край на молекулата му, която според изследователите е в състояние да привлече повече калциеви йони за възстановяване на емайла, отколкото естествения Н5.

Експеримент с човешки кътници показва, че модифицираната версия на пептин се абсорбира по-добре в повърхността на зъба, по-дълго се съпротивлява на микробите и предпазва зъбите от деминерализация. С достатъчен слой на пептидно покритие и редовното му обновяване микробите ще умрат, преди да стигнат до емайла, а самият емайл има време да се възстанови.

Авторите нарекоха новото антикариесно покритие пептиден лак. Той не лекува зъбите и не стяга кариесните кухини, но успешно се бори с техните създатели - бактериите.

Учените смятат, че в близко бъдеще пептидният лак ще стане също толкова задължителен за ежедневната хигиена на зъбите както пастата за зъби.

Етикети: зъби , кариес
15:47 | 28 Февруари 2020 г.

Учени засякоха най-голямата експлозия от “Големия ...

15:47 | 28 Февруари 2020 г.
Учени са засекли най-голямата космическа експлозия в историята, след като забелязали странна празнина в галактическия клъстер “Опик...
13:03 | 28 Февруари 2020 г.

Откриха планета с условия за живот с размерите на ...

13:03 | 28 Февруари 2020 г.
НАСА обяви, че нейният спътник TESS, който търси екзопланети, е открил нова планета с размерите на Земята, която е на обитаемо разстояние...
11:13 | 28 Февруари 2020 г.

Какво ви вещаят звездите за месец март - пълен хор...

11:13 | 28 Февруари 2020 г.
През март хората остро ще усещат отслабването на енергийния си потенциал, което ще доведе до снижаване на работоспособността и обостряне ...
10:53 | 28 Февруари 2020 г.

Учени: Пийте вода, а не газирани напитки и сокове

10:53 | 28 Февруари 2020 г.
Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм, показва проучване, публикув...
10:45 | 28 Февруари 2020 г.

Какво ви вещаят звездите за месец март - пълен хор...

10:45 | 28 Февруари 2020 г.
През март хората остро ще усещат отслабването на енергийния си потенциал, което ще доведе до снижаване на работоспособността и обостряне ...
10:34 | 28 Февруари 2020 г.

TikTok вече е най-популярното приложение

10:34 | 28 Февруари 2020 г.
През януари 2020 WhatsApp престана да бъде най-популярното мобилно приложение в света, отстъпвайки на TikTok. Това съобщи „GizChina...