Как се провалят жените

Защо силният пол се оказва по-пробивен

Още по темата

Грешка №1- постоянните извинения

Жените на работа постоянно си извиняват. Те правят това 4 пъти по-често отколкото мъжете. Жените се извиняват както за своите грешки, така и за чуждите - нещо, от което няма нужда. За дамите този жест е много важен - те обичат да поднасят извинения, дори и на хора, които нямат никакво отношение към случващото се. Дори когато започват разговор или дори когато пишат делово писмо, те започват точно с извинение: "Извинявайте, че така дълго не отговорих…", "Извините, но аз смятам друго яче…".

Това вреди на кариерата. Ако след всичко изброено дотук се разпознавате, престанете да го правите. Психолозите и специалистите по бизнес етикет също ви съветват да намалите честотата на тези думи.

Ако това не може да ви убеди, не забравяйте, че точно извиняващият се човек автоматично започва да изглежда виновен, дори и за неща, за които не носи отговорност, а в деловия свят, това го прави слаб. Огледайте се и анализирайте ситуациите и своите колеги-мъже. Те рядко се извиняват, а някои от тях дори и никога – дори и да са виновни наистина.

И един простичък пример: Закъснялата за среща жена ще влезе и първото, което ще каже е "Извинете ме, но попаднах в голямо задръстване…", след което ще добави и още поне едно-две изречения, от които на всеки ще му стане ясно, че не може да се организира и следователно е неблагонадеждна. В същата ситуация един мъж просто ще каже тихо "задръстване" и ще седне на мястото си без да привлича повече внимание към собствения си провал и да губи повече от времето на останалите.

Грешка№2 - постоянно искане на разрешение

Преди да направят или кажат нещо, жените винаги ще поискат разрешение. За тях е много важно да се уверят, че няма да засегнат нечии чувства, че не са превишили правомощията, които са им дадени или пък че ще минат през главата на шефа си.

"Ако нямате нищо против, бих искала да кажа…", "Разрешите да добавя…", "Надявам се, че ще ми позволите да поспоря…".

Дами, това единствено привлича ненужно внимание върху вас. Най-много да си спечелите личен враг в службата. Никога не забравяйте, че вие и вашите колеги имате еднакви права. Ако желаете да кажете нещо, просто го кажете или ако сте уверени в действията си – направете го. Искането на разрешение излишно ще ви конфронтира, и второ – докато вие искате разрешение за нещо, друг вече мисли как да го направи и да си припише заслугите.

В това отношение мъжете са по-прагматични. Един мъж винаги е уверен в правотата си. Той знае, че има биография, знае как се действа в подобна ситуация и не иска разрешение от никого, просто действа директно. На него не му е нужна въображаема субординация с останалите колеги. Той никога няма да позволи колегите му да си помислят, че могат да го контролират или да му забраняват.

Така че, дами, не искайте разрешения. Много жени са променили историята и са го направили без да искат за това разрешение.

Грешка №3 - дамите чакат да натрупат опит

Дамите винаги първо залагат на натрупването на опит. Казано по-просто, една жена никога няма да претендира за дадено работно място, ако смята, че още й липсват опит, знания или умения. За разлика от теб, мъжете, които не са по-квалифицирани, постоянно кандидатстват за нова работа или за повишение. Разликата е в мисленето - те смят, че знанията и уменията ще си дойдат с времето.

Така докато вие се учите отдолу, изкачваки всяко едно стъпало, мъжете уверено вървят нагоре по професионалната стълбица. Сега учудва ли ви ситуацията, че понякога шефът ви е по-неподготвен от вас? Но това не му пречи да печели два пъти повече от вас, и че дори е станал и милионер. Както казва народната мъзрост - "Цендил-пендил зад плета, Джаста-праста - на хорото"

Грешка №4 - сътрудничество, а не съревнование

Жените често забравят, че колегите са и съперници, представителите на силния пол обаче не. Един мъж, каквито и приятелски отношения да демонстрира с останалите хора в службата, той знае, че всеки ден се конкурира с тях за бъдещото увеличение. Жената обича да се концентрира върху това да бъде част от един екип, с който да работи заедно, за да бъдат и приятели. Но приятелствата са проблем в службата, ето защо, когато дойде време за някой, който трябва да се повиши, шефът казва, не си ти.

Грешка №5 - нежният пол не умее да се продава

Жените, за разлика от мъжете, не възприемат себе си като бранд и тук грешат. Вижте как постъпва вашият колега: Той често говори за професионалните си достойнства, и го прави докато колеги и шефове не свикнат с факта, че той ги притежава, че без него всичко ще рухне. Жената обикновено си свърши работата тихо, но мили дами, вземете пример от обикновените кокошки – в техния свят не е важно какво яйце ще снесе всяка от тях, а колко силно ще кудкудяка когато го измъти.

16:22 | 20 Ноември 2019 г.

Маймуна с човешко лице живее без любов 19 години (...

16:22 | 20 Ноември 2019 г.
Зоопаркът в Тянцзин иска да намери съпруга на примат, който в лицето прилича на изтормозен мъж, съобщи в. "Дейли мейл". &nb...
16:03 | 20 Ноември 2019 г.

Краят на света? Мъж си изчетка зъбите и се изплю п...

16:03 | 20 Ноември 2019 г.
Млад русоляв мъж изми зъбите си с четка докато чакаше метрото в сутрешната навалица, а после най-невъзмутимо се изплю на платформата, кое...
15:36 | 20 Ноември 2019 г.

Хванаха гущер да свири на китара в Индонезия (СНИМ...

15:36 | 20 Ноември 2019 г.
Адитя Пермана, професионален фотограф в Джокякарта, Индонезия, наскоро засне уникална снимка на горски драконов гущер, който изглежда сяк...
14:07 | 20 Ноември 2019 г.

За пищните мадами безплатни питиета. Вижте къде!

14:07 | 20 Ноември 2019 г.
Бар в Дубай привлича клиентки, като им предлага безплатни питиета в зависимост от теглото им - колкото по-пищни са, толкова повече могат ...
13:54 | 20 Ноември 2019 г.

Заснеха уникален бял жираф - вижте го! (СНИМКИ)

13:54 | 20 Ноември 2019 г.
Тези невероятни снимки показват рядък бял жираф, пасящ в африканската джунгла.   Белият жираф Омо е забелязан да се ...
12:32 | 20 Ноември 2019 г.

Вижте Млечния път, отразен в най-голямото огледало...

12:32 | 20 Ноември 2019 г.
НАСА разкри зашеметяваща снимка на Млечния път, отразена над "най-голямото огледало в света".   Красивият образ бе...