КОДЪТ на да Винчи! Какво остана СКРИТО след Шифъра на Леонардо

Какво значат цифрите в очите на Мона Лиза и измама ли е кръвната линия на Исус - разберете ТУК

Източник: therichest.com

Хората обичат историята на Шифъра на Леонардо. Според NBC News филмът е един от най-дълго задържалите се под номер едно в боксофиса на САЩ, а романът на Дан Браун е продаден в над един милион копия. Тази история предизвика небивал дебат и силната реакция на църквата, а много историци оспориха истинността на фактите, изложени в книгата.  

Романът преобърна мисленето на хората за Исус, Библията и Църквата. Дан Браун пък заяви, че не трябва да се вярва дословно на описаното в книгата, а да оставим ума си отворен за други перспективи и да вярваме в това, което искаме. Въпреки това авторът твърди, че всички факти, съдържащи се в романа са верни. Основната идея, с която книгата втрещи представителите на църквата е, че Исус е имал наследник. За това свидетелстват мистериозен пергамент, открит във френска библиотека, съдържащ родословно дърво, както и скрити тайни в картините на Леонардо да Винчи. 
 
Какво е скрито в църквата Рослин? 
Съществува параклис в Шотландия, наречен църквата Рослин. Първоначално той е известен като параклиса на Свети Матей. Сградата може да бъде видяна в една от последните сцени на Шифъра на Леонардо. За църквата Рослин Дан Браун пише: ”Когато реших да напиша Шифърът на Леонардо, знаех, че финалът ще трябва да е в най-загадъчния и магически параклис на земята - Рослин”.
 
Много хора също откриват загадки и мистерии в този параклис и са си създали теории за това. Основната нишка за тази тайнственост е едно писмо от кралицата на Шотландия до Сър Уилям Сейн Клер, в което се казва, че параклисът ще запази една тайна завинаги. Това предизвиква много теории, но доминиращата сред тях е, че Светият Граал е скрит в таен свод на параклиса. 
 
Обитава ли тайно общество параклиса? 
Както се вижда на снимките по-нагоре, параклисът Рослин изглежда доста загадъчно. Вглеждайки се в свода му, не е трудно да си представим, че наистина нещо може да е останало скрито там. В Шифъра на Леонардо се споменава, че църквата е обитавана от тайно общество, което пази тайната на Исус – продължението на неговата кръвна линия. Собствениците на параклиса Рослин обаче отказват да отворят скритите сводове и така спират изследванията и проучванията на всички тези възможности. Като причина за отказа те изтъкват, че освен, че там са погребани предците им, арките са запълнени с кал и това би било риск за целостта на сградата.  
 
Култ ли е католическата организация Опус Дей? 
В романа и филма ”Шифърът на Леонардо” е показана тайна секта или култ в католическата църква. Някой вярват, че Опус Дей е модерен култ, но този идея е подложена на множество опровержения, като основното е, че това е религиозно промиване на мозъци, а хората, които го практикуват се подлагат сами на унижения. Въпреки това обаче членовете на движението са около 87 000 по целия свят. 
 
Това движение не е за монахини, свещеници или монаси, а за такива, които вярват, че всеки мъж или жена трябва да се стреми да бъде светец. То е разделено на две части, едната група са хора от работническата класа, които дава много пари за организацията, а другата част се наричат Numeraries – те водят живот на безбрачие, постят редовно и носят бодлива верига на крака си, която с болката, която им причинява, им напомня за греховете им. Веригата е форма на покаяние и полезен инструмент за съпротива при сексуални и греховни изкушения. 
 
Има ли скрито послание в картината Мона Лиза? 
Може би най-известната картина в света – Мона лиза вече е на над 500 години. Дори да нямате представа кой е Леонардо да Винчи, със сигурност знаете коя е Мона Лиза. Зад картината винаги се е криела някакво интрига.  В филма ”Шифърът на Леонардо” героят на Том Ханк проф Лангдън открива тайно послание, скрито в лицето на дамата от картината.  
Коя всъщност е Мона Лиза не е ясно и до днес, но мистерията зад личността й предизвиква много конспирации. Силвано Винсенти, председател на Националния комитет за културно наследство в Италия казва, че въпреки че не може да се види с невъоръжено око, ако се вгледаме в Мона Лиза с лупа, можем да открием цифри и букви в очите на дамата. Една стара книга, открита в антикварен магазин, също твърди, че има таен код в очите на Мона Лиза. Какво обаче означава този код? 
 
Има ли скрито послание в Мадоната на скалите? 
Според уебсайта на Дан Браун, Леонардо да Винчи е нарисувал няколко картини Мадоната на скалите – едната от тях се съхранява в Милано. Тази теория е трябвало да бъде централен елемент в романа на автора, тъй като има още две картини – една в Лувъра в Париж и една в лондонската национална галерия. Затова и Дан Браун смята, че Леонардо е скрил послания в точно определен ред в изкуството си, който определено не е християнски. Това обаче ще предизвика скандал в църквата и затова авторът се отказва. 
 
Кой седи до Исус в картината ”Тайната вечеря”? 
Тайната вечеря се отличава от всички други произведения на Леонардо да Винчи! Това е първото произведение, в което мъжете на масата нямат ореоли над главите си, включително и Исус. Много от тълкувателите на изкуството му смятат, че така той се е опитал да ги изобрази като обикновени хора. 
 
В Шифърът на Леонардо се твърди, че вместо Йоан до Исус от дясно седи Мария Магдалена. Теорията е подкрепяна от факта, че фигурата изглежда прекалено женствена, ако погледнем останалите мъже на масата. Мария Магдалена е една от последователките на Исус и е логично някои да я търсят край него. Освен това в една древна книга - Евангелието на Мери се твърди, че двамата имат близки отношения.  
 
Трябва ли Евангелието на Мери да бъде включено в Библията? 
Според National Geographic древният текст – Евангелието на Мери, е папирус от пети век, написана на коптски език, който се появява на пазара за антики в Кайро през 1896 година. Той е закупен от един немски учен и е публикуван за първи път през 1955 година. Други части от Евангелието на Мария, които датират от трети век и са написани на гръцки, също са открити в Египет. Самата се, че първите Евангелия на Мария са написани между 125 и 175 година след Христа. За сравнение Евангелията от Новия завет са написани през І век. Въпреки тези факти половината от Евангелието липсва и изложеното в него е в противоречие с други Евангелия от Новия завет на Библията и затова повечето християни отхвърлят тази книга. 
 
Съществува ли Светия Грааал?
Хората обикновено смятат, че Светият Граал е чаша! Чашата, от която Исус е пиел и има чудотворна сила. Много обаче не споделят тази теория и смятат, че Светият Граал е ястие или камък, или пък нещо съвършено различно от чаша. Шифърът на Леонардо пък предполага, че Светият Граал не е материален обект, а е самата Мария Магдалена.
 
Била ли е проститутка Мария Магдалена?
Мария Магдалена е известна и почитана жена от мнозина. Въпреки че не е писано много за нея в Библията, някои хора смятат, че тя седи от дясно до Исус на масата на Тайната вечеря. Фактът , че цяло Евангелие е посветено на нея, говори, че тя е била уважавана от мнозина. Няма писмен източник, които да доказва, че Мария Магдалена е била практикуваща проститутка, но много изследователи са на мнение, че католическите лидери са разпространили тези твърдения, защото са мислели, че по този начин ще ограничат хората да се вслушват в нейните учения. Според National Geographic, в началото на V век католическите лидери започнали да наричат Мария Магдалена проститутка, за да подкопаят способността на жените за лидерство. Има твърдения, че това е атака срещу целия женски пол като цяло. 
 
Къде се е състояла тайната сватба на Исус и Мария Магдалена? 
Имало ли е специална връзка между Мария Магдалена и Исус? В Евангелието на Мария е налице позоваване, че Исус целува Мария Магдалена.Части от текста буквално липсват и ние не можем да знаем как и къде Исус е целунал Мария Магдалена. Целуването като поздрав е стар еврейски обичай. Дори Юда поздравява Исус с целувка преди да го предаде. 
 
Според Карън Кинг, преподавател по история в Богословския факултет на Харвардския университет и един от водещите световни експерти по този въпрос, Мария Магдалена и Исус Христос никога не са били женени. Факт е, че нито един текст не ги идентифицира като съпруг и съпруга. Кинг е категоричен, че няма нито едно доказателство, че такава връзка е съществувала. 
 
Имал ли е Исус дете? 
Теорията, че Исус и Мария Магдалена са били женени отива още по-далече... Всъщност има една стара легенда, че Исус и Мария са имали дете на име Сара и това е една от основните теми в Шифъра на Леонардо. Това помага на автора Дан Браун да заключи, че Мария Магдалена е Светия Граал, както и че кръвната линия на двамата е запазена и до днес. 
 
В свое изследване National Geographic се противопоставя на тази теория, като се позовават на различни учени, които буквално се подиграват на Дан Браун. 
 
Бил ли е Леонардо да Винчи член на тайно общество? 
В романа си Дан Браун развива теория, че Леонардо да Винчи е принадлежал към тайно общество, наречено Ордена на Сион. Тайни документи свидетелствали за принадлежността му към това тайно общество, които са били открити във френска библиотека пред 1970 година. Документите са списък с хора, които пазят тайната на Исус и Мария Магдалена, а членството в Ордена се предава от поколение на поколение. През 1982 години излизат нехудожествените книги ”Светата кръв” и ”Светия Граал”, които твърдят, че истинската тайна на Исус и Мария Магдалена е предавана през много поколения. 
 
Предавало ли се е родословието на Исус и Мария Магдалена през тайно общество? 
Авторите на ”Светата кръв” и ”Светия Граал” се позовават на стари документи, които са намерили във френска библиотека в Рен льо шато в южната част на Франция. В историята се разказва за беден свещеник на име Сониер, който изведнъж натрупва голямо състояние. Според много хора, свещеникът е открил секретни документи с доказателства за кръвната линия на Исус и Мария Магдалена, чрез които изнудвал църквата. 
 
Съществува ли днес Ордена на Сион? 
Авторите на ”Светата кръв” и ”Светия Граал” правят изследване на документите от Рен льо шато, които включват родословие на крале и кралици през линия на Исус и Мария Магдалена. Кръвната линия спира до човек на име Пиер Плантард – французин, които твърди, че е част от ордена на Сион. Те веднага го намират и правят интервю с него, в което тай разказа, че Орденът на Сион съществува и до ден днешен. От думите му става ясно, че членовете на Ордена имат кръвната линия на Меровингите. След интервюто авторите са на мнение, че освен член на Ордена на Сион, Плантард е може би потомък и на самия Исус. 
 
Не е ли това грандиозна измама? 
Бил Путнам е археолог, който заедно с много други твърди, че историята на Плантард е НЕ е истина. Според него секретните документи са направени от въпросния Плантард, които по примера на свещеника Сониер се свързвал с френските кралски особи. Според Путнам Плантард е ексцентричен човек, който вярва, че трябва да бъде крал на Франция. Путнам е категоричен: ”Това е най-голямата измама в моя опит!” 
 
Виждат ли хората това, което им се иска в творчеството на Леонардо да Винчи?
 
Според Дейвид Нолта, специалист по история на изкуството, хората могат да всичко, което поискат в картините на Леонардо да Винчи. Той смята, че фигурата до Исус в Тайната вечеря всъщност е на Свети Йоан, а не на Мария Магдалена, защото повечето хора на изкуството от времето на да Виничи са го изобразявали по същия женствен начин. 
 
Според Нолта документите то френската библиотека са измислица, а кодът зад творбите на Леонардо може да бъде прочетен според възприятията ни.
Кои са най-често срещаните митове за кредитите, които битуват в обществото?
11:36 | 15 Октомври 2018 г.

Кои са капаните на бързите кредити и какви са риск...

11:36 | 15 Октомври 2018 г.
В „Социална мрежа” днес от 15:30 ч. очаквайте:   1. От къде ще ни дойде тези дни ... късметът и каква се очертав...
08:38 | 15 Октомври 2018 г.

България аут от Евровизия 2019 в Израел

08:38 | 15 Октомври 2018 г.
България няма да участва в конкурса "Евровизия", който ще се проведе в Израел следващата година, съобщи БНТ. Това стана ясн...
18:55 | 14 Октомври 2018 г.

Скучна и безцветна дрешка? Я вижте пак

18:55 | 14 Октомври 2018 г.
Снимката на пътуваща в лондонското метро блондинка с рокля в скучно черно и бяло, която разговаря уморено с двама мъже, на пръв поглед не...
12:24 | 14 Октомври 2018 г.

Питонче 1,5 м се стовари върху банкери в Китай (ВИ...

12:24 | 14 Октомври 2018 г.
Персоналът на банка в южния китайски град Нанинг преживя истински шок. Причината – оперативката на служителите бе прекъсната от пит...
18:02 | 12 Октомври 2018 г.

Панаир на суетата на кралската сватба - Кейт, Мега...

18:02 | 12 Октомври 2018 г.
Кралски особи, скъпи гости и куп знаменитости се стекоха в църквата "Сейнт Джордж" в Уиндзор за сватбата на внучката на кралица...
15:26 | 12 Октомври 2018 г.

Кание Уест се обясни в любов на Тръмп в Овалния ка...

15:26 | 12 Октомври 2018 г.
Рапърът Кание Уест, който е женен за американската риалити звезда Ким Кардашиян, се обясни в любов на президента Доналд Тръмп пред цяла А...

гледай на живо

15.10.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини