Френски милиардер купи аукционна къща Сотбис

Драи плаща 3,7 милиарда долара, за да притежава един от най-големите дилъри на изкуство в света

аукционна къща Сотбис
Източник: БГНЕС

Френският милиардер, медиен и телекомуникационен магнат Патрик Драи купи аукционната къща Сотбис.

Драи плаща 3,7 милиарда долара, за да притежава един от най-големите дилъри на изкуство в света, обявиха от основаната във Великобритания Сотбис.

Патрик Драи е един от най-богатите французи и основател конгломерата Алтис, който притежава телекомите SFR, както и няколко популярни медии, сред които новинарския канал BFM и вестник Либерасион.

Четете още новини от България и света!

Драи изкупува акциите на Сотбис по 57 долара всяка и по този начин връща компанията в частни ръце, след като 31 години беше публична собственост, чиито ценни книжа се търгуваха на борсата в Ню Йорк.

"Това изкупуване ще даде възможност на Сотбис, в условията на по-гъвкава, частна собственост, да ускори успешната програма за растеж, прилагана в последните няколко години", написа изпълнителният директор на Сотбис Тад Смит.

Драи, чието състояние се оценява на 9,1 милиарда долара, според списание Форбс, каза, че е поласкан от това, че ръководството на Сотбис е препоръчало на акционерите да приемат отправената от него оферта.

Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и акционерите на Сотбис, преди окончателно да стане факт. Очаква се процедурата да приключи през есента на 2019 г.

Навлизането на Патрик Драи в бизнеса с предмети на изкуството напомня ня подобен ход, който направи друг френски милиардер Франсоа Пино.

През 1998 г. Пино купи основния конкурент на Сотбис в бизнеса - аукционната къща Кристис.

Патрик Драи е роден в Мароко и се мести във Франция на 15-годишна възраст. Родителите му не са богати и той сам е създал струващата милиарди бизнес империя, която притежава.

Драи е френски гражданин, но има още израелски и португалски паспорт.

Той се възползва от исторически ниските лихви, за да вземе големи заеми и да предприеме поредица придобивания на компании през 2014 и 2015 г.

След изкупуването на много медии и телекоми в САЩ, Португалия и други страни, базираната в Холандия Алтис натрупа оперативен дълг от 50 милиарда долара, което доведе до срив в цените на акциите й поради опасения на инвеститорите от нивата на задлъжнялост.

Драи успокои акционерите, обеща да забави темпото на придобиване на компании и през 2018 г. се завърна лично начело на Алтис, за да промени негативната посока на развитие.

Въпреки несигурността около бизнес конгломерата, бизнесът на Сотбис едва ли ще бъде засегнат. Миналият месец аукционната къща продаде картина на Клод Моне за 110,7 милиона долара, което е рекордна сума за художника.

Етикети: изкуство
Военен се пошегува с близките си от гроба (ВИДЕО)
12:11 | 15 Октомври 2019 г.

Военен се пошегува с близките си от гроба (ВИДЕО)

12:11 | 15 Октомври 2019 г.
Предварително записано съобщение на бивш ирландски войник беше пуснато на погребението му, за да разсее мрачното настроение на опечаленит...
Продават на търг една от най-редките монети в света
08:49 | 15 Октомври 2019 г.

Продават на търг една от най-редките монети в свет...

08:49 | 15 Октомври 2019 г.
Една от най-редките монети в света - златен динар, датиран от 732 г. беше обявена за продажба на търг. Според The ​​Daily Mail първоначал...
13:38 | 14 Октомври 2019 г.

Откриха най-древната форма на живот на Земята

13:38 | 14 Октомври 2019 г.
Учени от Фуцзянския педагогически университет в Китай откриха в Западна Австралия следи от най-древната форма на сложен живот на сушата, ...
10:31 | 14 Октомври 2019 г.

Липсата на сън ни кара да ядем нездравословна хран...

10:31 | 14 Октомври 2019 г.
Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване на Чикагския университет. Лишаването от сън увеличава хормони...
Родопска певица с рекорд на \
11:10 | 12 Октомври 2019 г.

Родопска певица с рекорд за "Гинес" - има най-ниск...

11:10 | 12 Октомври 2019 г.
Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата е признат на Марияна Павлова от Смолян. Тя е дъщеря на обичаната родопска народна певица Х...
Вижте как компания се присмя на абсурдните искания за подобрения на рекламата си от клиенти
08:22 | 12 Октомври 2019 г.

Вижте как компания се присмя на абсурдните искания...

08:22 | 12 Октомври 2019 г.
Дизайнерите и клиентите им рядко се разбират. И това не е толкова лошо. Ако сме честни, креативните хора в компаниите имат доста различно...