Френски милиардер купи аукционна къща Сотбис

Драи плаща 3,7 милиарда долара, за да притежава един от най-големите дилъри на изкуство в света

аукционна къща Сотбис
Източник: БГНЕС

Френският милиардер, медиен и телекомуникационен магнат Патрик Драи купи аукционната къща Сотбис.

Драи плаща 3,7 милиарда долара, за да притежава един от най-големите дилъри на изкуство в света, обявиха от основаната във Великобритания Сотбис.

Патрик Драи е един от най-богатите французи и основател конгломерата Алтис, който притежава телекомите SFR, както и няколко популярни медии, сред които новинарския канал BFM и вестник Либерасион.

Четете още новини от България и света!

Драи изкупува акциите на Сотбис по 57 долара всяка и по този начин връща компанията в частни ръце, след като 31 години беше публична собственост, чиито ценни книжа се търгуваха на борсата в Ню Йорк.

"Това изкупуване ще даде възможност на Сотбис, в условията на по-гъвкава, частна собственост, да ускори успешната програма за растеж, прилагана в последните няколко години", написа изпълнителният директор на Сотбис Тад Смит.

Драи, чието състояние се оценява на 9,1 милиарда долара, според списание Форбс, каза, че е поласкан от това, че ръководството на Сотбис е препоръчало на акционерите да приемат отправената от него оферта.

Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и акционерите на Сотбис, преди окончателно да стане факт. Очаква се процедурата да приключи през есента на 2019 г.

Навлизането на Патрик Драи в бизнеса с предмети на изкуството напомня ня подобен ход, който направи друг френски милиардер Франсоа Пино.

През 1998 г. Пино купи основния конкурент на Сотбис в бизнеса - аукционната къща Кристис.

Патрик Драи е роден в Мароко и се мести във Франция на 15-годишна възраст. Родителите му не са богати и той сам е създал струващата милиарди бизнес империя, която притежава.

Драи е френски гражданин, но има още израелски и португалски паспорт.

Той се възползва от исторически ниските лихви, за да вземе големи заеми и да предприеме поредица придобивания на компании през 2014 и 2015 г.

След изкупуването на много медии и телекоми в САЩ, Португалия и други страни, базираната в Холандия Алтис натрупа оперативен дълг от 50 милиарда долара, което доведе до срив в цените на акциите й поради опасения на инвеститорите от нивата на задлъжнялост.

Драи успокои акционерите, обеща да забави темпото на придобиване на компании и през 2018 г. се завърна лично начело на Алтис, за да промени негативната посока на развитие.

Въпреки несигурността около бизнес конгломерата, бизнесът на Сотбис едва ли ще бъде засегнат. Миналият месец аукционната къща продаде картина на Клод Моне за 110,7 милиона долара, което е рекордна сума за художника.

Етикети: изкуство
Саксия превръща растенията в тамагочи (ВИДЕО)
18:35 | 17 Юли 2019 г.

Саксия превръща растенията в тамагочи (ВИДЕО)

18:35 | 17 Юли 2019 г.
Помните ли японските играчки тамагочи, които трябва да бъдат "хранени", "обличани" и т.н.? Сега базираното в Люксембу...
Емоции! Шимпанзета се разнежват когато гледат филми заедно
16:48 | 17 Юли 2019 г.

Емоции! Шимпанзета се разнежват когато гледат филм...

16:48 | 17 Юли 2019 г.
Шимпанзета, гледащи видеоклипове заедно, получават същото чувство на връзка и близост, които хората могат да почувстват от гледането на ф...
Откриха два изчезнали човешки вида в съвременно ДНК
16:23 | 17 Юли 2019 г.

Откриха два изчезнали човешки вида в съвременно ДН...

16:23 | 17 Юли 2019 г.
Когато съвременните хора започнали да се появяват из Африка и да се разпространяват из Евразия, се натъкнали на много места заети от...
12:45 | 17 Юли 2019 г.

На челото ти е написано – диагноза по бръчките

12:45 | 17 Юли 2019 г.
След навършването на 30 г. организмът произвежда все по-малко колаген и еластин, осигуряващи гладкост на кожата. Образоват се първите бръ...
10:22 | 17 Юли 2019 г.

Ако клюкариш на работното място, отиваш в затвора

10:22 | 17 Юли 2019 г.
Южна Корея въведе нов закон против тормоза на работното място, който предвижда дори вкарване в затвора на нарушителите, в някои случаи, с...
Рекорд за Игра на тронове - поличи 32 номинации за Еми
19:24 | 16 Юли 2019 г.

Нов рекорд за Игра на тронове - получи 32 номинаци...

19:24 | 16 Юли 2019 г.
Сериалът "Игра на тронове" получи рекордните 32 номинации за наградите "Еми". Досегашният рекорд прина...