Вижте как ни манипулират домашните любимци

Кучешките очи могат да имитират "бебешки поглед"

куче
Източник: pixable.com

В течение на хиляди години кучетата са развили лицевите си мускули, така че да правят мимики, които да манипулират човешкото поведение.

Ако едно куче има очи, които изглежда да ви "казват нещо" или изискват вашето внимание, това може да бъде начинът, по който еволюцията е развила у домашните кучета, за да манипулират чувствата ви.

Изследователи са открили, че кучетата са развили мускули около очите си, които им позволяват да правят физиономии, които са особено привлекателни за хората, информира Би Би Си.

РАЗКРИХА какво сънуват кучетата: Тази новина ще ви ЗАРАДВА, ако имате домашен любимец

Малкият мускул на лицето позволява на кучешките очи да имитират "бебешки поглед” - израз, който предизвиква "желание за грижа” у хората.

Проучването твърди, че такива "погледи на малки кученца” помагат на домашните кучета да се свържат с хората.

Предишни проучвания показват как подобни кучешки изражения могат да се харесат на хората, а ново изследване, осъществено в Обединеното кралство и САЩ показва, че има анатомична промяна в очната мускулатура на кучетата, която прави възможно това.

Тази промяна позволява на кучетата да направят изражение, което изследователите наричат "повдигнати вежди" и да "създадат илюзията за човешка комуникация".

"Когато кучетата правят движението, изглежда, че то предизвиква силно желание у хората да се грижат за тях", се казва в изследването, чийто съавтор е д-р Джулиан Камински от Университета в Портсмут.

Това мускулно движение позволява на очите на кучетата да "изглеждат по-големи, подобни на бебешки и имитират движение на веждите, което хората правят, когато са тъжни”, допълва тя.

Д-р Камински твърди, че хората биха имали "несъзнателно предпочитание" да защитават и отглеждат кучета с такава привлекателна черта, което е тяхното еволюционно предимство, което се утвърждава и в гените на следващите поколения.

"има убедителни доказателства, че кучетата са развили мускул, за да повдигат вътрешната си вежда, след като са били опитомени от вълците.", казва д-р Камински в изследване, публикуван в доклад на Националната академия на науките на САЩ.

Вижте още любопитни новини и лайфстайл 

Констатациите на британските и американски изследователи по анатомия и сравнителна психология показват, че промяната на кучешките мимики се е развила в продължение на хиляди години от породите кучета, живеещи заедно с хората.

Анатомистът и съавтор в доклада, професор Ан Бъроуз от университета "Duquesne" в САЩ, казва, че в еволюционно отношение промените в лицевите мускули на кучетата са "забележително бързи" и могат да бъдат "пряко свързани с повишеното социално взаимодействие на кучета с хората".

10:30 | 16 Декември 2019 г.

Ветеринари съветват: Не обличайте котките си със с...

10:30 | 16 Декември 2019 г.
Британски ветеринари съветват в никакъв случай да не обличаме със смешни костюми и шапки нашите котки, тъй като ще им причиним ненужен ст...
10:59 | 14 Декември 2019 г.

Носител на Оскар къса с жена си заради изневяра сл...

10:59 | 14 Декември 2019 г.
59-годишният английски актьор Колин Фърт, който има и италианско гражданство, официално се раздели със съпругата си Ливия Джуджоли след 2...
16:26 | 13 Декември 2019 г.

Баба сбъдна най-съкровената си мечта: Поръча си ст...

16:26 | 13 Декември 2019 г.
Британска пенсионерка си поръча стриптийзьор в старчески дом, съобщава „Сън“. Според изданието, институцията разполага с ...
16:08 | 13 Декември 2019 г.

Пиян енот забавлява посетителите на коледен базар ...

16:08 | 13 Декември 2019 г.
Жителите на германския град Ерфурт станаха свидетели на необичайно събитие, при което пиян енот се скита по улиците, опитвайки се да наме...
15:22 | 13 Декември 2019 г.

Безценни съвети за цветята, които зимуват на балко...

15:22 | 13 Декември 2019 г.
Много от любителите на цветя са изправени пред проблем, когато мястото за поставяне на растенията в апартамента стане твърде ограничено. ...
15:21 | 13 Декември 2019 г.

Фермерка облече кравите си в коледни пуловери (СНИ...

15:21 | 13 Декември 2019 г.
Малко преди празниците американската фермерка Беки Хауз от град Сейнт Сейвиър, щата Ню Джърси, издокара пет от своите крави в празнични к...