Вижте как ни манипулират домашните любимци

Кучешките очи могат да имитират "бебешки поглед"

куче
Източник: pixable.com

В течение на хиляди години кучетата са развили лицевите си мускули, така че да правят мимики, които да манипулират човешкото поведение.

Ако едно куче има очи, които изглежда да ви "казват нещо" или изискват вашето внимание, това може да бъде начинът, по който еволюцията е развила у домашните кучета, за да манипулират чувствата ви.

Изследователи са открили, че кучетата са развили мускули около очите си, които им позволяват да правят физиономии, които са особено привлекателни за хората, информира Би Би Си.

РАЗКРИХА какво сънуват кучетата: Тази новина ще ви ЗАРАДВА, ако имате домашен любимец

Малкият мускул на лицето позволява на кучешките очи да имитират "бебешки поглед” - израз, който предизвиква "желание за грижа” у хората.

Проучването твърди, че такива "погледи на малки кученца” помагат на домашните кучета да се свържат с хората.

Предишни проучвания показват как подобни кучешки изражения могат да се харесат на хората, а ново изследване, осъществено в Обединеното кралство и САЩ показва, че има анатомична промяна в очната мускулатура на кучетата, която прави възможно това.

Тази промяна позволява на кучетата да направят изражение, което изследователите наричат "повдигнати вежди" и да "създадат илюзията за човешка комуникация".

"Когато кучетата правят движението, изглежда, че то предизвиква силно желание у хората да се грижат за тях", се казва в изследването, чийто съавтор е д-р Джулиан Камински от Университета в Портсмут.

Това мускулно движение позволява на очите на кучетата да "изглеждат по-големи, подобни на бебешки и имитират движение на веждите, което хората правят, когато са тъжни”, допълва тя.

Д-р Камински твърди, че хората биха имали "несъзнателно предпочитание" да защитават и отглеждат кучета с такава привлекателна черта, което е тяхното еволюционно предимство, което се утвърждава и в гените на следващите поколения.

"има убедителни доказателства, че кучетата са развили мускул, за да повдигат вътрешната си вежда, след като са били опитомени от вълците.", казва д-р Камински в изследване, публикуван в доклад на Националната академия на науките на САЩ.

Вижте още любопитни новини и лайфстайл 

Констатациите на британските и американски изследователи по анатомия и сравнителна психология показват, че промяната на кучешките мимики се е развила в продължение на хиляди години от породите кучета, живеещи заедно с хората.

Анатомистът и съавтор в доклада, професор Ан Бъроуз от университета "Duquesne" в САЩ, казва, че в еволюционно отношение промените в лицевите мускули на кучетата са "забележително бързи" и могат да бъдат "пряко свързани с повишеното социално взаимодействие на кучета с хората".

Продават на търг една от най-редките монети в света
08:49 | 15 Октомври 2019 г.

Продават на търг една от най-редките монети в свет...

08:49 | 15 Октомври 2019 г.
Една от най-редките монети в света - златен динар, датиран от 732 г. беше обявена за продажба на търг. Според The ​​Daily Mail първоначал...
13:38 | 14 Октомври 2019 г.

Откриха най-древната форма на живот на Земята

13:38 | 14 Октомври 2019 г.
Учени от Фуцзянския педагогически университет в Китай откриха в Западна Австралия следи от най-древната форма на сложен живот на сушата, ...
10:31 | 14 Октомври 2019 г.

Липсата на сън ни кара да ядем нездравословна хран...

10:31 | 14 Октомври 2019 г.
Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване на Чикагския университет. Лишаването от сън увеличава хормони...
Родопска певица с рекорд на \
11:10 | 12 Октомври 2019 г.

Родопска певица с рекорд за "Гинес" - има най-ниск...

11:10 | 12 Октомври 2019 г.
Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата е признат на Марияна Павлова от Смолян. Тя е дъщеря на обичаната родопска народна певица Х...
Вижте как компания се присмя на абсурдните искания за подобрения на рекламата си от клиенти
08:22 | 12 Октомври 2019 г.

Вижте как компания се присмя на абсурдните искания...

08:22 | 12 Октомври 2019 г.
Дизайнерите и клиентите им рядко се разбират. И това не е толкова лошо. Ако сме честни, креативните хора в компаниите имат доста различно...
Пицата на бъдещето е с брашно от щурци и водорасли
21:25 | 11 Октомври 2019 г.

Пицата на бъдещето е с брашно от щурци и водорасли

21:25 | 11 Октомври 2019 г.
Организаторите на научен фестивал поръчаха на експерт да направи пица "Маргерита", каквато ще ядат хората през 2039 г., като де...