Вижте как ни манипулират домашните любимци

Кучешките очи могат да имитират "бебешки поглед"

куче
Източник: pixable.com

В течение на хиляди години кучетата са развили лицевите си мускули, така че да правят мимики, които да манипулират човешкото поведение.

Ако едно куче има очи, които изглежда да ви "казват нещо" или изискват вашето внимание, това може да бъде начинът, по който еволюцията е развила у домашните кучета, за да манипулират чувствата ви.

Изследователи са открили, че кучетата са развили мускули около очите си, които им позволяват да правят физиономии, които са особено привлекателни за хората, информира Би Би Си.

РАЗКРИХА какво сънуват кучетата: Тази новина ще ви ЗАРАДВА, ако имате домашен любимец

Малкият мускул на лицето позволява на кучешките очи да имитират "бебешки поглед” - израз, който предизвиква "желание за грижа” у хората.

Проучването твърди, че такива "погледи на малки кученца” помагат на домашните кучета да се свържат с хората.

Предишни проучвания показват как подобни кучешки изражения могат да се харесат на хората, а ново изследване, осъществено в Обединеното кралство и САЩ показва, че има анатомична промяна в очната мускулатура на кучетата, която прави възможно това.

Тази промяна позволява на кучетата да направят изражение, което изследователите наричат "повдигнати вежди" и да "създадат илюзията за човешка комуникация".

"Когато кучетата правят движението, изглежда, че то предизвиква силно желание у хората да се грижат за тях", се казва в изследването, чийто съавтор е д-р Джулиан Камински от Университета в Портсмут.

Това мускулно движение позволява на очите на кучетата да "изглеждат по-големи, подобни на бебешки и имитират движение на веждите, което хората правят, когато са тъжни”, допълва тя.

Д-р Камински твърди, че хората биха имали "несъзнателно предпочитание" да защитават и отглеждат кучета с такава привлекателна черта, което е тяхното еволюционно предимство, което се утвърждава и в гените на следващите поколения.

"има убедителни доказателства, че кучетата са развили мускул, за да повдигат вътрешната си вежда, след като са били опитомени от вълците.", казва д-р Камински в изследване, публикуван в доклад на Националната академия на науките на САЩ.

Вижте още любопитни новини и лайфстайл 

Констатациите на британските и американски изследователи по анатомия и сравнителна психология показват, че промяната на кучешките мимики се е развила в продължение на хиляди години от породите кучета, живеещи заедно с хората.

Анатомистът и съавтор в доклада, професор Ан Бъроуз от университета "Duquesne" в САЩ, казва, че в еволюционно отношение промените в лицевите мускули на кучетата са "забележително бързи" и могат да бъдат "пряко свързани с повишеното социално взаимодействие на кучета с хората".

Саксия превръща растенията в тамагочи (ВИДЕО)
18:35 | 17 Юли 2019 г.

Саксия превръща растенията в тамагочи (ВИДЕО)

18:35 | 17 Юли 2019 г.
Помните ли японските играчки тамагочи, които трябва да бъдат "хранени", "обличани" и т.н.? Сега базираното в Люксембу...
Емоции! Шимпанзета се разнежват когато гледат филми заедно
16:48 | 17 Юли 2019 г.

Емоции! Шимпанзета се разнежват когато гледат филм...

16:48 | 17 Юли 2019 г.
Шимпанзета, гледащи видеоклипове заедно, получават същото чувство на връзка и близост, които хората могат да почувстват от гледането на ф...
Откриха два изчезнали човешки вида в съвременно ДНК
16:23 | 17 Юли 2019 г.

Откриха два изчезнали човешки вида в съвременно ДН...

16:23 | 17 Юли 2019 г.
Когато съвременните хора започнали да се появяват из Африка и да се разпространяват из Евразия, се натъкнали на много места заети от...
12:45 | 17 Юли 2019 г.

На челото ти е написано – диагноза по бръчките

12:45 | 17 Юли 2019 г.
След навършването на 30 г. организмът произвежда все по-малко колаген и еластин, осигуряващи гладкост на кожата. Образоват се първите бръ...
10:22 | 17 Юли 2019 г.

Ако клюкариш на работното място, отиваш в затвора

10:22 | 17 Юли 2019 г.
Южна Корея въведе нов закон против тормоза на работното място, който предвижда дори вкарване в затвора на нарушителите, в някои случаи, с...
Рекорд за Игра на тронове - поличи 32 номинации за Еми
19:24 | 16 Юли 2019 г.

Нов рекорд за Игра на тронове - получи 32 номинаци...

19:24 | 16 Юли 2019 г.
Сериалът "Игра на тронове" получи рекордните 32 номинации за наградите "Еми". Досегашният рекорд прина...