Внимание! Виж към кои храни има пристрастяване

Сирене, шоколад, чипс, сладкиши и сладолед те разболяват

Сиренето също води до пристрастяване

Сиренето също води до пристрастяване

За хората, за разлика от останалите видове, храненето и пиенето са удоволствие, заради това ние сме единствените в природата, които са в състояние да преяждат. 

До известна степен за това сме си виновни самите ние, че не можем да се спрем. Но освен нашият избор, в случая има и други решаващи фактори, при които ключовата дума е "пристрастяване".

Някои храни могат да причинят зависимост у хора, точно както цигарите, алкохолът и наркотиците. Както всяка зависимост, тя е разрушителна за човешкото здраве. До такъв проблем могат да доведат хранителните добавки и овкусителите, които стимулират отделянето на хормоните, каращи ни да чувстваме удоволствие. Навлезли в кръвообращението, хормоните ни карат да повдигнем настроението си, чувство на удовлетворение и дори еуфория, а това вече ни прави неконтролируеми, постоянно искаме още и още. Спрем ли, нивото на хормона веднага пада, а това ни кара да се нахвърляме на храната с настървение.

Какви храни може да доведе до зависимост, как да се отървете от,нея, това е основния въпрос. 

ЧипсЧипс. Няма нужда да ви даваме прием, вие сами си знаете, че като отворите едно пакетче с чипс, отново отивате до шкафа за второто... Защо. Отговорът е прост, в него има мононатриев глутамат. Тази съставка е в основата на сиропите на онези деца, страдащи от липса на апетит. Повече пояснения не са нужни. Избягвайте чипса. Вместо него заложете на обикновените пържени картофи. 

Хамбургер

Фастфуд. В него има твърде много овкусители, които стимулират мозъка да отделя хормони. Всеки знае, че хамбургерите са вредни. По добре изяжте просто една ръжена филийка без нищо друго.

Сладкиши. Мазнини, захар, есенции, всички те способстват за отделянето на енкефалин. Забравете ги, яжте обикновен плодов мармалад. 

 

 

КафеКафе. От личен опит знаете, че без чашата кафе, не успявате да се събудите, причината ви е повече от ясна - пристрастяване.

Не е нужно да се отказвате от него, но поне втората и третата чаша могат да са зелен чай, например. 

Шоколад. И той е пристрастяващ. Проблемът е, че кара мозъка ви да произвежда серотонин. Не спирайте шоколада, но редовно имайте занимания по крос и онова, което се прави в спалнята нощем. 

сиренеСирене. Тук пристрастяването е лека изненада за вас. Но само си спомнете колко пъти в живота ви се е преяждало сирене? Няма да се сетите - просто сте свикнали машинално да посягате към вратата на хладилника и автоматично да си го слагане на масата. Намалете неговата употреба до няколко трошички. Дневната дажба на този продукт е колкото една кибритена кутийка. 

Сладолед. Комбинацията захар с мазнини е пристрастяване. Просто го заменете с кисело мляко.

 Мазнини

Етикети: хранене , храни
Какво да направим преди да се съблечем по бански
10:03 | 04 Април 2019 г.

Диетите скъсяват живота на един от пет души по све...

10:03 | 04 Април 2019 г.
Неправилните диети причиняват ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване. Анализът на Лансет установява...
Край на броенето на калории! Ето как лесно да преценим колко храна ни е нужна
10:57 | 01 Април 2019 г.

Край на броенето на калории! Ето как лесно да прец...

10:57 | 01 Април 2019 г.
Опитвате се да се храните здравословно, избягвате бялата захар и брашно, стремите се да разнообразявате храненията си, но това с което не...
09:41 | 30 Март 2019 г.

Вижте в "Пулс" по Канал 3: Колко вода да пием за о...

09:41 | 30 Март 2019 г.
Минимум 35 мл вода на един килограм телесна маса при по-високи температури препоръча в предаването "Пулс" по Канал 3 професор Д...
Япоките никога не са пълни, но защо?
10:15 | 22 Март 2019 г.

10 причини, поради които японките никога не пълнея...

10:15 | 22 Март 2019 г.
Според статистиката японците имат най-голяма продължителност на живота. Средната възраст на живота там достига 87 години. На фона на този...
Колко калории всъщност съдържа любимото ти питие?
10:09 | 22 Март 2019 г.

Колко калории всъщност съдържа любимото ти питие?

10:09 | 22 Март 2019 г.
На всички ни се е случвало – работната седмица (или работният ден) изглеждат безкрайни и единственото, което искаш да правиш, е да ...
13:17 | 21 Март 2019 г.

Пет разпространени мита за храната

13:17 | 21 Март 2019 г.
В мрежата се въртят какви ли не твърдения относно храната и макар че принципно е добре хората да се интересуват какво ядат, всички тези п...