Внимание! Виж към кои храни има пристрастяване

Сирене, шоколад, чипс, сладкиши и сладолед те разболяват

Сиренето също води до пристрастяване

Сиренето също води до пристрастяване

За хората, за разлика от останалите видове, храненето и пиенето са удоволствие, заради това ние сме единствените в природата, които са в състояние да преяждат. 

До известна степен за това сме си виновни самите ние, че не можем да се спрем. Но освен нашият избор, в случая има и други решаващи фактори, при които ключовата дума е "пристрастяване".

Някои храни могат да причинят зависимост у хора, точно както цигарите, алкохолът и наркотиците. Както всяка зависимост, тя е разрушителна за човешкото здраве. До такъв проблем могат да доведат хранителните добавки и овкусителите, които стимулират отделянето на хормоните, каращи ни да чувстваме удоволствие. Навлезли в кръвообращението, хормоните ни карат да повдигнем настроението си, чувство на удовлетворение и дори еуфория, а това вече ни прави неконтролируеми, постоянно искаме още и още. Спрем ли, нивото на хормона веднага пада, а това ни кара да се нахвърляме на храната с настървение.

Какви храни може да доведе до зависимост, как да се отървете от,нея, това е основния въпрос. 

ЧипсЧипс. Няма нужда да ви даваме прием, вие сами си знаете, че като отворите едно пакетче с чипс, отново отивате до шкафа за второто... Защо. Отговорът е прост, в него има мононатриев глутамат. Тази съставка е в основата на сиропите на онези деца, страдащи от липса на апетит. Повече пояснения не са нужни. Избягвайте чипса. Вместо него заложете на обикновените пържени картофи. 

Хамбургер

Фастфуд. В него има твърде много овкусители, които стимулират мозъка да отделя хормони. Всеки знае, че хамбургерите са вредни. По добре изяжте просто една ръжена филийка без нищо друго.

Сладкиши. Мазнини, захар, есенции, всички те способстват за отделянето на енкефалин. Забравете ги, яжте обикновен плодов мармалад. 

 

 

КафеКафе. От личен опит знаете, че без чашата кафе, не успявате да се събудите, причината ви е повече от ясна - пристрастяване.

Не е нужно да се отказвате от него, но поне втората и третата чаша могат да са зелен чай, например. 

Шоколад. И той е пристрастяващ. Проблемът е, че кара мозъка ви да произвежда серотонин. Не спирайте шоколада, но редовно имайте занимания по крос и онова, което се прави в спалнята нощем. 

сиренеСирене. Тук пристрастяването е лека изненада за вас. Но само си спомнете колко пъти в живота ви се е преяждало сирене? Няма да се сетите - просто сте свикнали машинално да посягате към вратата на хладилника и автоматично да си го слагане на масата. Намалете неговата употреба до няколко трошички. Дневната дажба на този продукт е колкото една кибритена кутийка. 

Сладолед. Комбинацията захар с мазнини е пристрастяване. Просто го заменете с кисело мляко.

 Мазнини

Етикети: хранене , храни
13:45 | 12 Януари 2019 г.

Мрачно: България с най-висока смъртност в ЕС от не...

13:45 | 12 Януари 2019 г.
България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включ...
16:54 | 01 Януари 2019 г.

ЧНГ във Велика Британия: Запой, бой и повръщане ка...

16:54 | 01 Януари 2019 г.
Британците и особено британките наблегнаха на алкохола в новогодишната нощ, сякаш идва краят на сухия режим, и това разнообрази пейзажа п...
12:28 | 30 Декември 2018 г.

Учените: Вкусното причинява лакомия

12:28 | 30 Декември 2018 г.
Немски учени от Института за изследване на метаболизма "Макс Планк“ обясниха причината за лакомията. Резултатите от изследвани...
Започват коледните пости (Видео)
10:07 | 15 Ноември 2018 г.

Започнаха Коледните пости - от днес чак до Бъдни в...

10:07 | 15 Ноември 2018 г.
От днес, 15 ноември, започват 40-дневните Коледни пости. До 25 декември християните се хранят само с растителна храна, като се въздържат ...
08:13 | 14 Ноември 2018 г.

Чашка чай дневно пази сърцето от инсулт

08:13 | 14 Ноември 2018 г.
Консумацията на една чаша чай всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, установиха учени от Университета на Западна Австра...
10:49 | 07 Ноември 2018 г.

Ашколсун! 40-килограмова туркиня излапа 315 шиш-ке...

10:49 | 07 Ноември 2018 г.
21-годишна туркиня постави нов рекорд като изяде 315 шиш-кебапа за 46 минути в ресторант в Анталия. Черен Йълмаз, която е студентка и теж...

гледай на живо

21.02.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини