Вкусен следобед със Здравка Кокалова от I love Our Dream

Създателката на кулинарния блог I Love Our Dream с интервю за Канал 3

Шоколадови изкушения
Източник: https://iloveourdreams.wordpress.com

Шоколадови изкушения

Още по темата

Представяме ви движещата сила зад един от най-успешните български блогове I Love Our Dream: Здравка Кокалова е на 25 г. от Пловдив. Тя е фотограф и графичен дизайнер. Възпитаник на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.



Въпреки че основно се занимава с фотография, кулинарията заема основна част от свободното й време. Блогът I Love Our Dream има богат каталог от вегетариански, вегански, суровоядски и традиционни рецепти.

Здравка отказва да се нарече "истински готвач", но не така смятат многото й последователи в Интернет - рецептите, които споделя са описани завладяващо, а снимките на кулинарните й специалитети са истинско произведение на изкуството.

За себе си младият фотограф и кулинар казва:

"Израснала съм в дом, в който три пъти на ден се храниш на масата със семейството си, а храната почти никога не е била купена готова. Важното е, че топлият кекс, палачинките, пържените филийки ми ухаят на сутрин, на следобедна закуска, на детско по телевизията, на чая на баба, от липата на село. Че курабийките с какао миришат на дъждовен следобед, на запотени прозорци и есен, а Немският сладкиш - на празник. Спомените ми са обрисувани с ароматите откъм печката, с бързащата ми майка и много брашно!"

Зададохме на автора на I Love Our Dream няколко въпроса за историята на нейния блог, за храненето и  чарът на домашно приготвените ястия:

Какво те вдъхнови да стартираш кулинарен блог?

Първо бе желанието да споделям подобен род снимки, без те да се намесват в артистичните ми албуми. Второ и доста важно - забравях веднага това, което съм сготвила, защото постоянно експериментирах и дори нещо да е страшно вкусно...не помнех как съм го приготвила. В началото мислех, че е блог само за мен, за да си записвам някъде, където да могат да го виждат и приятелите ми, защото постоянно се налагаше да обяснявам на някого какво и как да си го приготви.

Честно казано, не приемах блога много насериозно през първата година и дори не мислех, че някой го посещава. След време се оказа, че доста го следят. Запознах се с интересни хора и реших, че мога да обърна повече внимание на тази дейност. В последната половин година се занимавам доста по-сериозно с него и резултатите определено се виждат. На 14 Април става на 3 години.



Имаш ли любими ястия, аромати и вкусове?

Обичам храната като цяло и намирам наслада във всичко. Любимото ястие се мени според сезона, времето. Например в края на това лято преоткрих патладжана и зеления фасул и нямам търпение да се появят отново, за да приготвя какво ли не с тях.

Обожавам рукола, ароматът й ме привлича съвсем неудържимо. Смесиците от подправки като къри и гарам масала присъстват много често в рецептите ми. Обичам пикантните ястия и почти всичко, което приготвяме вкъщи, е доста люто.

За мен е важна консистенцията на храната. Различните текстури, важно е на езика да му е интересно, а не да превърта еднообразна материя. Имам огромна склонност към Изтока и една от любимите ми комбинации е розов аромат и шамфъстък, може с бял шоколад, сметана или грис-халва. Това е една красива комбинация, нежна визуално и вкусово.



Има ли подправка, която смяташ за недооценена, която хората пропускат да включат в рецептите си?

В ежедневната кухня има много пропуски. Хората масово са забравили природата и се ограничават до най-познатите неща. Но мисля, че покрай интернет и блогове като моя, както и благодарение на съвременната кулинарна телевизия все повече се обръща внимание на "скритите звезди". Салвията, например, е нещо вълшебно по редица причини и много хора дори не я познават. Лично аз обичам да използвам хрян и го намирам много трудно по пазари, ако не е есен, защото тогава го слагат в туршиите. Но хората масово не готвят с подобни съставки.

Препоръчвам на всички да погледнат чудесата в градините си и тези, които растат из родината ни, преди да се насочат към скъпите и непознати храни от далечни континенти. Митът за суперхраните е ужасно глупав и е жалко, че толкова прекрасни тукашни растения тънат в сянка, поради липса на маркетингов интерес.

Какво би казала на онези, които смятат готвенето за досадно занимание?

Всяко занимание е досадно, ако не разбираш защо го правиш и нямаш желание да го правиш. Може би хората минаха през един етап на бързото хранене, на лесния избор, но мисля, че има пробуждане. Факт е, че все повече млади хора не само следят и четат блога ми, но и готвят. Получавам прекрасни мейли, в които ми споделят как са се научили да готвят, как им е станало интересно и колко обичат да го правят. Това е много вдъхновяващо и винаги ми действа ободряващо на желанието да поддържам блога, въпреки малкото ми свободно време.

Лесните и прости рецепти, са нещо много важно за да накараш някого да започне да готви. Вече веднъж опитал собственото си творение и разбрал, че не е никак трудно, а дори по-лесно и евтино, се връщаш все по-често към готвенето, а един ден това се превръща ежедневие.
 

У нас е разпространено мнението, че здравословната храна е "диетична" и не особено вкусна. Какво смяташ по този въпрос?
 

Смятам, че това въобще не е така, но разбира се, има много лоши рецепти, които развалят мнението на хората. Някои просто не полагат усилието да разберат идеята зад дадена рецепта. Причината за съществуването й в дадена комбинация. Според мен е важно отношението към храната, това да изкараш най-доброто от даден продукт. Разбирането на продуктите също е от значение и тук идва момент, в който поглеждаме зад гърба си и познаваме земята си.

Какво би променила в отношението на българина към храната и приготвянето й?

По мои наблюдения, бих казала, че претупването на рецептите. Останала съм с впечатлението, че по- често променяме  и не спазваме рецепти, което ни лишава от възможността да опитаме нещо завършено. Аз също се опитвам да избягам от този навик.

Коя е най-сложната рецепта, която си приготвяла до този момент

В началото всичко изглежда сложно. После се оказва, че са последователни логични действия и не е нищо особено. Може би, ако съдим по времетраене на приготвяне и различни етапи, това би бил щолена. Не че е сложен, но много се тюхкаш над него.



Има ли храна, която никога не би опитала?


От любопитство навярно бих опитала много неща. Обичам да обогатявам вкусовия си каталог. Резервирана съм към зле миришещите деликатеси. Не, не говоря за сирена, тях ги обожавам.

Какъв съвет би дала на онези, които тепърва навлизат в света на кулинарията и готвенето!

Преди всичко да не се шашкат. Кухнята е най-обикновена стая...с изключително необикновени възможности. Също да не се оправдават с липстата на уреди или средства. Може да се направи чудесна манджа дори само от лук и стар хляб. Все пак нека не забравяме, че най-емблематичните кухни и ястия идват именно от най- бедните райони и общества. Хранете се просто и локално!

Какво мислиш за нашумелите готварски риалити проекти като “Кошмари в кухнята”, “Мастър шеф България”. Би ли участвала в подобно шоу със състезателен характер?

Преди време се запалих да гледам "Мастър шеф Америка", защото беше страхотно предаване. Привличаше ме липсата на драма и колко нормален е  Рамзи (водещият) и как повишава тон, само за да каже: "Спри да правиш шоу и започни да готвиш, веднага!" Обичам колко неангажирано с характерите на участниците бе предаването. Обективни преценки - който се провали, го гонят,  без драма, без заобиколки. Наистина трудно и зависещо единствено от уменията състезание. За жалост, в последните си един-два сезона и там се разводниха нещата.

Много се зарадвах, когато разбрах за българския вариант, но съм малко разочарована. Стана каквото си мислех, че ще стане. Както гласи един техен билборд "Хляб и драма". Липса на живот в диалозите и монолозите, все едно всички са втренчени в аутокюто, и пак драма, драма. Понякога си го пускам от чист интерес, но опредлено ме изгубиха като зрител, за жалост и още доста от мислещите хора, а можеше да е страхотно предаване! Бих участвала с голямо удоволствие, но не и в българско риалити.

Снимките в блога ти вдъхновяват и събуждат глада на хиляди твои почитатели, сама ли снимаш кулинарните си произведения или имаш помощници?

Сникмите са част от доста дългият процес на една рецепта, в който участвам само аз. Понякога ми идва в повече.



Измислянето на рецепта, приготвянето, снимки измежду готвенето, после чистене и измисляне на оригинален начин да бъде заснето приготвеното...а после и самото снимане. Ако имам две неща за един ден просто капвам!

Сега имам и ново начинание обвързано с видео, в което аз само готвя, а зад камерата е изцяло Ангел Щерев. Досега сме заснели две видео рецепти и се надяваме да има още много.

Препоръчай рецепта на нашите читатели!

За вечеря препоръчвам Доматено къри с веге кюфтенца, което е много просто, вкусно и същевременно впечатляващо ястие. Комплексно, подходящо за гости, богато на вкусове и текстури.

За десерт е Шоколадовият крем с  малиново вино. Един превъзходен десерт, много гъвкав като съдържание, може да се приготви и с краве мляко, разбира се и с обикновено вино, като сира, но магията от малиновото е просто несравнима. Насърчавам всеки, който може да го опита в оригиналният му вариант. Плътен вкус и богат плодов аромат обгърнат в тъмен шоколад. Какво повече!

Съветвам всеки любител на халва да пробва да си направи домашна. Много е лесна, става с всякакъв вид тахан. Гаранция за качество си е само домашното и занаятчийското, но вече все по-рядко се намира чиста халва без глюкоза и палмови мазнини.
 

 

09:10 | 03 Август 2019 г.

Светът слави динята - няма такава наслада!

09:10 | 03 Август 2019 г.
Световният ден на динята се чества на 3 август. Празникът е популярен най-вече в САЩ. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора и с...
Цветът на езика разкрива здравословното ви състояние
15:00 | 30 Юли 2019 г.

Цветът на езика разкрива здравословното ви състоян...

15:00 | 30 Юли 2019 г.
Цветът, текстурата и влажността на езика ви могат да бъдат ключови в определянето на цялостното ви здравословно състояние. Той се състои ...
Какво да направим преди да се съблечем по бански
10:03 | 04 Април 2019 г.

Диетите скъсяват живота на един от пет души по све...

10:03 | 04 Април 2019 г.
Неправилните диети причиняват ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване. Анализът на Лансет установява...
Край на броенето на калории! Ето как лесно да преценим колко храна ни е нужна
10:57 | 01 Април 2019 г.

Край на броенето на калории! Ето как лесно да прец...

10:57 | 01 Април 2019 г.
Опитвате се да се храните здравословно, избягвате бялата захар и брашно, стремите се да разнообразявате храненията си, но това с което не...
09:41 | 30 Март 2019 г.

Вижте в "Пулс" по Канал 3: Колко вода да пием за о...

09:41 | 30 Март 2019 г.
Минимум 35 мл вода на един килограм телесна маса при по-високи температури препоръча в предаването "Пулс" по Канал 3 професор Д...
Япоките никога не са пълни, но защо?
10:15 | 22 Март 2019 г.

10 причини, поради които японките никога не пълнея...

10:15 | 22 Март 2019 г.
Според статистиката японците имат най-голяма продължителност на живота. Средната възраст на живота там достига 87 години. На фона на този...