Вкусно и здравословно! Салата с печена тиква

Тиквата е царицата на есента - само със 17 калории на 100 грама

салата с печена тиква
Източник: Фейсбук

С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Тиквата е царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии. 

Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата. 

Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото. 

Ето и нашата рецепта за вкусна и здравословна салата с ПЕЧЕНА ТИКВА!

Съставки: 

Рецептата е за две порции, а приготвянето и отнема около 40 минути

• 400 грам тиква, нарязана на парчета

• 150 грама тиквени семки, препечени

• 1 чаена лъжичка сусамово семе

• 1 чаена лъжичка кимион

• 1 супена лъжица семена от кориандър, препечен и грубо натрошени

• ½ чаена лъжичка лют червен пипер

• 1 чаена лъжичка червен пипер

• 1 глава червен лук

• Винен оцет

• 1 супена лъжица смрадлика

• щипка захар

• 150 грама бяло българско сирене (може да се замени с гръцко или фета)

• Шепа шам фъстък

• 1 малък нар

• 60 мл зехтин

• 350гр зелена салата

Начин на приготвяне

1.Загрейте фурната до 180 градуса

2. Сложете посолената тиква в масло да се пече за около 30 мин. ;

3. Докато тиквата се пече, тиквените и сусамените семена са счукват и смесват с кимиона, кориандъра, лютия червен пипер и обикновения червен пипер. Оставяма сместта настрана.

4. Нарязваме на тънки шайби червения лук и го смесваме със смрадликата и зехтина

5. Смесваме винения оцет със смрадлика, захар и щипка сол. За да се получи маринатата се оставя да престои за 30 минути като от време на време се разбърква.

6. Когато тиквата е вече готова се поръсва с микса от семена и се пече още 5 минути. Извадете и оставете да се охлади.

7. Разбъркайте салата с лука и зехтина и смрадликата

8. Сложете сиренето, зрънца от нар и шам фъстак

 

10:37 | 26 Май 2018 г.

Морската храна стимулира секса и повишава плодовит...

10:37 | 26 Май 2018 г.
Добавяйки повече морска храна към диетата си много двойки може да подобрят сексуалния си живот и дори да повишат плодовитостта си, показв...
Как да подмладим сърцето и кръвоносните съдове
12:20 | 21 Април 2018 г.

Как да подмладим сърцето и кръвоносните съдове

12:20 | 21 Април 2018 г.
Приемът на антиоксиданти съдейства за подмладяването на кръвоносните съдове, установи група учени под ръководството на специалисти от Кол...
България ще бъде домакин на 40-тия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство
14:34 | 13 Април 2018 г.

Учени: 10 чаши вино на седмица съкращават живота с...

14:34 | 13 Април 2018 г.
Продължителното консумиране на 10 чаши вино на седмица съкращава живота с две години, твърдят учени от Кеймбриджкия университет. Спор...
Пролетта дойде в новата кухня на Звездев (Снимки)
15:22 | 21 Март 2018 г.

Пролетта дойде в новата кухня на Звездев (Снимки)

15:22 | 21 Март 2018 г.
Дългогодишни партньори, журналисти и любители на кулинарните преживявания присъстваха на откриването на най-новата и модерна кухня в ...
Кой е чудният витамин, с който да преборим умората? (ВИДЕО)
08:19 | 07 Февруари 2018 г.

Кой е чудният витамин, с който да преборим умората...

08:19 | 07 Февруари 2018 г.
212 000 тона е количеството месо на трапезата на българите през 2017 г., сочи изследване, с над 2 пъти повече от количеството плодове - 1...
Тост с печени сливи, маскарпоне и лимон
10:18 | 30 Януари 2018 г.

Тост с печени сливи, маскарпоне и лимон

10:18 | 30 Януари 2018 г.
Тази рецепта за печене на печени сливи върху препечен хляб с маскарпоне е уникално свежо предложение. Тя е по-интересна от традиционния к...

гледай на живо

27.05.2018
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 20:30
    „Холивуд” с Ивелина Кунчева
  • 21:00
    Спорт в обектива
  • 22:00
    Новини