Вкусно и здравословно! Салата с печена тиква

Тиквата е царицата на есента - само със 17 калории на 100 грама

салата с печена тиква
Източник: Фейсбук

С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Тиквата е царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии. 

Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата. 

Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото. 

Ето и нашата рецепта за вкусна и здравословна салата с ПЕЧЕНА ТИКВА!

Съставки: 

Рецептата е за две порции, а приготвянето и отнема около 40 минути

• 400 грам тиква, нарязана на парчета

• 150 грама тиквени семки, препечени

• 1 чаена лъжичка сусамово семе

• 1 чаена лъжичка кимион

• 1 супена лъжица семена от кориандър, препечен и грубо натрошени

• ½ чаена лъжичка лют червен пипер

• 1 чаена лъжичка червен пипер

• 1 глава червен лук

• Винен оцет

• 1 супена лъжица смрадлика

• щипка захар

• 150 грама бяло българско сирене (може да се замени с гръцко или фета)

• Шепа шам фъстък

• 1 малък нар

• 60 мл зехтин

• 350гр зелена салата

Начин на приготвяне

1.Загрейте фурната до 180 градуса

2. Сложете посолената тиква в масло да се пече за около 30 мин. ;

3. Докато тиквата се пече, тиквените и сусамените семена са счукват и смесват с кимиона, кориандъра, лютия червен пипер и обикновения червен пипер. Оставяма сместта настрана.

4. Нарязваме на тънки шайби червения лук и го смесваме със смрадликата и зехтина

5. Смесваме винения оцет със смрадлика, захар и щипка сол. За да се получи маринатата се оставя да престои за 30 минути като от време на време се разбърква.

6. Когато тиквата е вече готова се поръсва с микса от семена и се пече още 5 минути. Извадете и оставете да се охлади.

7. Разбъркайте салата с лука и зехтина и смрадликата

8. Сложете сиренето, зрънца от нар и шам фъстак

 

Защо трябва да консумираме антиоксиданти?
13:10 | 14 Януари 2018 г.

Защо трябва да консумираме антиоксиданти?

13:10 | 14 Януари 2018 г.
Антиоксидантите ни защитават от вредното въздействие на околната среда и по тази причина широко се използват в козметиката и медицината. ...
11:05 | 08 Януари 2018 г.

ТОП диета с ананас - как да кажем "сбогом" на изли...

11:05 | 08 Януари 2018 г.
Подлагате се на диети и искате да отслабнете? Когато се налага да изпаднем в състояние на глад от три до пет дни, ползите рядко превъзхож...
Уникално мезе за новогодишната трапеза! Овчарска разядка
17:14 | 29 Декември 2017 г.

Уникално мезе за новогодишната трапеза! Овчарска р...

17:14 | 29 Декември 2017 г.
Ако ви е омръзнало да приготвяте едно и също или пък се чудите какво да поднесете на гостите си в новогодишната нощ, опитайте тази вк...
Пригответе джинджифилова вода, излекувайте главоболието и други болки
10:20 | 03 Декември 2017 г.

Пригответе джинджифилова вода, излекувайте главобо...

10:20 | 03 Декември 2017 г.
Как може да се лекува главоболие и други болки с джинджифил? Джинджифилова вода , ще Ви помогне да решите някои здравословни проблеми! ...
Ето защо за заливаме салатата си с повече зехтин или олио
21:50 | 15 Октомври 2017 г.

Ето защо заливаме салатата си с повече зехтин или ...

21:50 | 15 Октомври 2017 г.
Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре, съобщи “Интернешънъл бизн...
12 топ храни за есента - вижте кои са те
21:30 | 15 Октомври 2017 г.

12 топ храни за есента - вижте кои са те

21:30 | 15 Октомври 2017 г.
За никого не е тайна, че здравословното хранене изисква съобразяване със сезоните. Важно е да се знае и да се помни, че храните са пълноц...

гледай на живо

16.01.2018
  • в момента
    Новини
  • 13:15
    Пулс
  • 13:45
    Телемаркет
  • 14:00
    Новини