Вкусно и здравословно! Салата с печена тиква

Тиквата е царицата на есента - само със 17 калории на 100 грама

салата с печена тиква
Източник: Фейсбук

С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Тиквата е царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии. 

Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата. 

Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото. 

Ето и нашата рецепта за вкусна и здравословна салата с ПЕЧЕНА ТИКВА!

Съставки: 

Рецептата е за две порции, а приготвянето и отнема около 40 минути

• 400 грам тиква, нарязана на парчета

• 150 грама тиквени семки, препечени

• 1 чаена лъжичка сусамово семе

• 1 чаена лъжичка кимион

• 1 супена лъжица семена от кориандър, препечен и грубо натрошени

• ½ чаена лъжичка лют червен пипер

• 1 чаена лъжичка червен пипер

• 1 глава червен лук

• Винен оцет

• 1 супена лъжица смрадлика

• щипка захар

• 150 грама бяло българско сирене (може да се замени с гръцко или фета)

• Шепа шам фъстък

• 1 малък нар

• 60 мл зехтин

• 350гр зелена салата

Начин на приготвяне

1.Загрейте фурната до 180 градуса

2. Сложете посолената тиква в масло да се пече за около 30 мин. ;

3. Докато тиквата се пече, тиквените и сусамените семена са счукват и смесват с кимиона, кориандъра, лютия червен пипер и обикновения червен пипер. Оставяма сместта настрана.

4. Нарязваме на тънки шайби червения лук и го смесваме със смрадликата и зехтина

5. Смесваме винения оцет със смрадлика, захар и щипка сол. За да се получи маринатата се оставя да престои за 30 минути като от време на време се разбърква.

6. Когато тиквата е вече готова се поръсва с микса от семена и се пече още 5 минути. Извадете и оставете да се охлади.

7. Разбъркайте салата с лука и зехтина и смрадликата

8. Сложете сиренето, зрънца от нар и шам фъстак

 

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

15:26 | 20 Март 2017 г.

ПРОЛЕТНО ИЗКУШЕНИЕ! Персийска ФРИТАТА с билки и пр...

15:26 | 20 Март 2017 г.
Това е една вкусна и здравословна рецепта за пролетните дни. За приготовлението й може да използвате най-разнообразна зеленина от гра...
17:37 | 06 Февруари 2017 г.

Пригответе ЕЛИКСИР на ЛЮБОВТА за Свети Валентин

17:37 | 06 Февруари 2017 г.
Жената е родена, за да получава удоволствие. Тя е центърът на Вселената. От столетия жените са предавали – от уста на уста, от ...
Без брашно и угризения! Шоко бисквитки само с 3 съставки
09:10 | 27 Август 2016 г.

Без угризения и брашно! Шоко бисквитки само с 3 съ...

09:10 | 27 Август 2016 г.
Ако сте от хората, които избягват брашното и бялата захар, но едновременно с това сте от хората, които не могат да си представят ежедневи...
През 2050 година коледният обяд ще е отчайващо здравословеn
14:09 | 25 Декември 2016 г.

През 2050 година коледният обяд ще е отчайващо здр...

14:09 | 25 Декември 2016 г.
Учени прогнозират, че в средата на века коледната трапеза няма да има нищо общо със сегашната, защото дотогава хората ще са обсебени от з...
09:08 | 05 Декември 2016 г.

Лесно и вкусно! Рибник за Никулден

09:08 | 05 Декември 2016 г.
Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избави...
Ето така изглежда въпросната лека пържолка
12:52 | 20 Ноември 2016 г.

Еврика! Хапваме месце и не пълнеем

12:52 | 20 Ноември 2016 г.
Любителите на месцето, които се въздържат от похапването му, за да не навредят на фигурата си, със сигурност ще се зарадват да научат, че...

гледай на живо

23.03.2017
  • в момента
    Спорт в обектива
  • 02:45
    Повторения
  • 06:30
    Кухнята на Звездев
  • 07:00
    Новини