Вкусно и здравословно! Салата с печена тиква

Тиквата е царицата на есента - само със 17 калории на 100 грама

салата с печена тиква
Източник: Фейсбук

С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Тиквата е царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии. 

Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата. 

Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото. 

Ето и нашата рецепта за вкусна и здравословна салата с ПЕЧЕНА ТИКВА!

Съставки: 

Рецептата е за две порции, а приготвянето и отнема около 40 минути

• 400 грам тиква, нарязана на парчета

• 150 грама тиквени семки, препечени

• 1 чаена лъжичка сусамово семе

• 1 чаена лъжичка кимион

• 1 супена лъжица семена от кориандър, препечен и грубо натрошени

• ½ чаена лъжичка лют червен пипер

• 1 чаена лъжичка червен пипер

• 1 глава червен лук

• Винен оцет

• 1 супена лъжица смрадлика

• щипка захар

• 150 грама бяло българско сирене (може да се замени с гръцко или фета)

• Шепа шам фъстък

• 1 малък нар

• 60 мл зехтин

• 350гр зелена салата

Начин на приготвяне

1.Загрейте фурната до 180 градуса

2. Сложете посолената тиква в масло да се пече за около 30 мин. ;

3. Докато тиквата се пече, тиквените и сусамените семена са счукват и смесват с кимиона, кориандъра, лютия червен пипер и обикновения червен пипер. Оставяма сместта настрана.

4. Нарязваме на тънки шайби червения лук и го смесваме със смрадликата и зехтина

5. Смесваме винения оцет със смрадлика, захар и щипка сол. За да се получи маринатата се оставя да престои за 30 минути като от време на време се разбърква.

6. Когато тиквата е вече готова се поръсва с микса от семена и се пече още 5 минути. Извадете и оставете да се охлади.

7. Разбъркайте салата с лука и зехтина и смрадликата

8. Сложете сиренето, зрънца от нар и шам фъстак

 

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Пакистанец ПАСЕ ЛИСТА И КЛОНИ от 25 г., здрав е (ВИДЕО)
20:05 | 23 Април 2017 г.

Пакистанец ПАСЕ ЛИСТА И КЛОНИ от 25 г., здрав е (В...

20:05 | 23 Април 2017 г.
Пакистанец яде листа и клони от дърветата вече 25 години и никога оттогава не е боледувал, съобщи „Ню Йорк Поуст“. Във в...
19:46 | 10 Април 2017 г.

Учените: Слагайте сол в кафето, а не захар

19:46 | 10 Април 2017 г.
Учените: Слагайте сол в кафето, а не захар Натриевите йони потискат горчивия вкус и на виното   Няма нищо по-хубаво от е...
15:02 | 10 Април 2017 г.

Невероятно откритие! Екстракт от този плод убива Р...

15:02 | 10 Април 2017 г.
Изследване, проведено в института в QIMR в Куинсланд, Австралия направи пробив, който може би е началото на края на битката с рака. ...
В сезона на алергиите: Кои храни помагат за облекчаване на симптомите
14:07 | 30 Март 2017 г.

В сезона на алергиите: Кои храни помагат за облекч...

14:07 | 30 Март 2017 г.
За много хора най-ведрият и шарен сезон – пролетта, се превръща в истински ад заради досадните алергии. Разбира се, има десетки...
15:26 | 20 Март 2017 г.

ПРОЛЕТНО ИЗКУШЕНИЕ! Персийска ФРИТАТА с билки и пр...

15:26 | 20 Март 2017 г.
Това е една вкусна и здравословна рецепта за пролетните дни. За приготовлението й може да използвате най-разнообразна зеленина от гра...
17:37 | 06 Февруари 2017 г.

Пригответе ЕЛИКСИР на ЛЮБОВТА за Свети Валентин

17:37 | 06 Февруари 2017 г.
Жената е родена, за да получава удоволствие. Тя е центърът на Вселената. От столетия жените са предавали – от уста на уста, от ...

гледай на живо

25.05.2017
  • в момента
    Повторения
  • 06:30
    Кухнята на Звездев
  • 07:00
    Всяка сутрин
  • 09:00
    Новини