Вкусно и здравословно! Салата с печена тиква

Тиквата е царицата на есента - само със 17 калории на 100 грама

салата с печена тиква
Източник: Фейсбук

С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Тиквата е царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии. 

Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата. 

Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото. 

Ето и нашата рецепта за вкусна и здравословна салата с ПЕЧЕНА ТИКВА!

Съставки: 

Рецептата е за две порции, а приготвянето и отнема около 40 минути

• 400 грам тиква, нарязана на парчета

• 150 грама тиквени семки, препечени

• 1 чаена лъжичка сусамово семе

• 1 чаена лъжичка кимион

• 1 супена лъжица семена от кориандър, препечен и грубо натрошени

• ½ чаена лъжичка лют червен пипер

• 1 чаена лъжичка червен пипер

• 1 глава червен лук

• Винен оцет

• 1 супена лъжица смрадлика

• щипка захар

• 150 грама бяло българско сирене (може да се замени с гръцко или фета)

• Шепа шам фъстък

• 1 малък нар

• 60 мл зехтин

• 350гр зелена салата

Начин на приготвяне

1.Загрейте фурната до 180 градуса

2. Сложете посолената тиква в масло да се пече за около 30 мин. ;

3. Докато тиквата се пече, тиквените и сусамените семена са счукват и смесват с кимиона, кориандъра, лютия червен пипер и обикновения червен пипер. Оставяма сместта настрана.

4. Нарязваме на тънки шайби червения лук и го смесваме със смрадликата и зехтина

5. Смесваме винения оцет със смрадлика, захар и щипка сол. За да се получи маринатата се оставя да престои за 30 минути като от време на време се разбърква.

6. Когато тиквата е вече готова се поръсва с микса от семена и се пече още 5 минути. Извадете и оставете да се охлади.

7. Разбъркайте салата с лука и зехтина и смрадликата

8. Сложете сиренето, зрънца от нар и шам фъстак

 

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

ЗА ОТСЛАБВАНЕТО: Важно е КОГА се храниш, а не С КАКВО И КОЛКО
08:55 | 26 Юли 2017 г.

ЗА ОТСЛАБВАНЕТО: Важно е КОГА се храниш, а не С КА...

08:55 | 26 Юли 2017 г.
  Последното изследване на американски учени доказва, че ключът към свалянето на килограми не е количеството на консумираните ка...
Нина Добрев разкри ТАЙНАТА на перфектното си тяло - ВИЖТЕ
17:44 | 25 Юли 2017 г.

Нина Добрев разкри ТАЙНАТА на перфектното си тяло ...

17:44 | 25 Юли 2017 г.
Нина Добрев сподели пред shape.com своите тайни за перфектна фигура.   Актрисата призна, че успешната й кариера в Холивуд в ...
Доматите ограничават до 50% риска от развитие на рак на кожата
14:55 | 15 Юли 2017 г.

Доматите ограничават до 50% риска от развитие на р...

14:55 | 15 Юли 2017 г.
Ежедневният прием на домати може да ограничи наполовина развитието на кожен рак при някои хора, показва проучване на американски учени. ...
Лятото е за сладолед! Веган изкушение, в което ще се влюбиш
09:47 | 04 Юли 2017 г.

Жега е! Сладоледен сандвич без захар, в който ще с...

09:47 | 04 Юли 2017 г.
Kой е ако не сезонът на горещите дълги морски дни е по-подходящ за разхлаждащо изкушение? Кога ако не сега да зарадваме сетивата си с вку...
Добър апетит! Златен БУРГЕР ЗА 2300 ЕВРО приготви холандски майстор
15:41 | 16 Юни 2017 г.

Добър апетит! Златен БУРГЕР ЗА 2300 ЕВРО приготви ...

15:41 | 16 Юни 2017 г.
За най-изтънчените кулинари холандският майстор-готвач Диего Буик създаде най-скъпия хамбургер в света, оценен на 2300 евро. Той си п...
13:29 | 14 Юни 2017 г.

Започна СЕЗОНЪТ НА ДИЕТИТЕ! Как да отслабнем ефект...

13:29 | 14 Юни 2017 г.
Във "Всеки следобед с Криси" очаквайте: Представете си процедура, с чиято помощ премахвате следите на времето от лицето си ...

гледай на живо

23.08.2017
  • в момента
    Повторения
  • 06:20
    Кухнята на Звездев
  • 07:00
    Имате думата
  • 07:30
    Патарински LIVE