Доматите ограничават до 50% риска от развитие на рак на кожата

Каротеноидите им предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи

Доматите ограничават до 50% риска от развитие на рак на кожата
Източник: google

Доматите ограничават до 50% риска от развитие на рак на кожата

Ежедневният прием на домати може да ограничи наполовина развитието на кожен рак при някои хора, показва проучване на американски учени.

Според изследването, което цели да установи как хранителният режим се отразява на кожния рак, доматите намаляват със средно 50% раковите тумори при мъжки мишки. В същото време обаче не се наблюдава промяна при туморните образования на женските животни.

За да проведат експеримента, учените са давали на мишките сушени домати на прах в размер на 10% от дневния им прием на храна в продължение на 35 седмици, след което те са били излагани на ултравиолетова светлина, пише научното издание „Сайънс алърт”.

Причината, поради която най-вероятно доматите помагат, е, че каротеноидите – пигментиращите съставки, които дават на доматите техния цвят, предпазват от вредното въздействие на UV-лъчите, смята съавторката на проучването Джесика Купърстоун от Колежа по храни, земеделие и околна среда на Охайо.

Според предишни изследвания мъжките мишки развиват по-бързо рак на кожата и при тях той е с повече тумори, които са и по-агресивни.

„Това проучване показва, че трябва да вземем предвид пола, когато изследване различни превантивни стратегии”, посочва един от другите автори проф. Татяна Оберишин. „Това, което работи при мъжете, може да не работи също толкова добре при жените и обратното”, допълни тя.

Предишни изследвания върху хора са установили, че консумацията на доматена паста за определен период от време може да облекчи кожни изгаряния, като се предполага, че това отново се дължи на каротеноидите, посочва Купърстоун. По думите й ликопенът, който е основният каротеноид в доматите, е най-ефективният антиоксидант сред този вид пигменти.

„Въпреки това, сравнявайки ликопен, предаден от естествени храни (като домата), или като синтезирана добавка, доматите изглеждат по-ефективни при превенцията на почервеняване след излагане на UV-лъчи, което подсказва, че и други съставки в тях може да са от значение”, каза Купърстоун. 

Етикети: домати
Какво да направим преди да се съблечем по бански
10:03 | 04 Април 2019 г.

Диетите скъсяват живота на един от пет души по све...

10:03 | 04 Април 2019 г.
Неправилните диети причиняват ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване. Анализът на Лансет установява...
Край на броенето на калории! Ето как лесно да преценим колко храна ни е нужна
10:57 | 01 Април 2019 г.

Край на броенето на калории! Ето как лесно да прец...

10:57 | 01 Април 2019 г.
Опитвате се да се храните здравословно, избягвате бялата захар и брашно, стремите се да разнообразявате храненията си, но това с което не...
09:41 | 30 Март 2019 г.

Вижте в "Пулс" по Канал 3: Колко вода да пием за о...

09:41 | 30 Март 2019 г.
Минимум 35 мл вода на един килограм телесна маса при по-високи температури препоръча в предаването "Пулс" по Канал 3 професор Д...
Япоките никога не са пълни, но защо?
10:15 | 22 Март 2019 г.

10 причини, поради които японките никога не пълнея...

10:15 | 22 Март 2019 г.
Според статистиката японците имат най-голяма продължителност на живота. Средната възраст на живота там достига 87 години. На фона на този...
Колко калории всъщност съдържа любимото ти питие?
10:09 | 22 Март 2019 г.

Колко калории всъщност съдържа любимото ти питие?

10:09 | 22 Март 2019 г.
На всички ни се е случвало – работната седмица (или работният ден) изглеждат безкрайни и единственото, което искаш да правиш, е да ...
13:17 | 21 Март 2019 г.

Пет разпространени мита за храната

13:17 | 21 Март 2019 г.
В мрежата се въртят какви ли не твърдения относно храната и макар че принципно е добре хората да се интересуват какво ядат, всички тези п...