12 топ храни за есента - вижте кои са те

Храните са пълноценни тогава, когато са в най-естествения си вид, появили са се в натурални условия и при чиста природа

12 топ храни за есента - вижте кои са те
Източник: pixabay.com

12 топ храни за есента - вижте кои са те

За никого не е тайна, че здравословното хранене изисква съобразяване със сезоните. Важно е да се знае и да се помни, че храните са пълноценни тогава, когато са в най-естествения си вид, появили са се в натурални условия и при чиста природа.

Ето кои са топ храните за есенния сезон:

1. Ябълки

Полезни са най-вече с кората, защото там се съдържат изключително ценните флавоноиди. Може да ги ядете сурови, да ги приемате под формата на смути, а защо не да си направите и ябълков сладкиш от диетични брашна и естествени подсладители като фурми или мед. Ябълките са богати на много антиоксиданти и много фибри.

2. Брюкселско зеле

Все по-често се среща по нашите пазари и все повече български производители го отглеждат, заради ценните му хранителни качества. Приготвянето му е специфично, защото не трябва да е нито твърдо, нито прекалено сварено. Веднъж научили се как да го приготвяте, този вид зеле ще завладее кухнята ви. 
• ½ чаша съдържа повече от необходимата ви дневна доза витамин K 
• Богат източник на фолиева киселина или B9  
• Добър източник на желязо 
Реколтата се събира от септември до март. 

3. Пащърнак 

Прилича външно на морков, но вкусът е различен, както и цветът. Поради силно наситения си вкус, се използва за ароматизиране и подправяне на ориз и картофи, както и под формата на пюрета в супи и сосове. Здравните ползи от консумацията на пащърнак са: 
• Подпомага отделянето на излишна вода, заради богатото съдържание на калий; 
• Много богат на фибри
Реколтата започва от октомври и продължава до април.

4. Круши 

Какво е есента без миризмата и вкуса на печена круша във фурната? Гурме ресторантите предлагат изискани десерти именно с пуширана круша, а французите хапват сурови круши със сирене за десерт. 
При всички положения, не се лишавайте от нея и в суров вид. Тя е богата на:
• Прекрасен източник на витамин C и мед; 
• Богата на фибри, точно колкото ябълката 
Реколтата от круши започва август и продължава до февруари 

Вижте още новини за здравословно хранене 

5. Жълта ряпа (брюква)

Брюквата е кореноплоден зеленчук, получен чрез кръстосване на зеле и бяла ряпа. Листата ѝ могат да се консумират като листен зеленчук. Този зеленчук е популярен у нас, особено в суров вид и настърган в салати. Шведите са едни от най-големите почитатели на брюквата. 
• Добър източник на фибри;
• Богат на витамин C 
Реколтата се събира от октомври до април. 

6. Карфиол 

В България е особено популярен консервиран в буркани със сол и оцет. Полезен е, ако се направи като суров ферментирал зеленчук, заради полезните бактерии, които се образуват при ферментацията. 

Също така, той е особено полезен на пара, а вече има и много рецепти, в които се ползва карфиол за основа на солени печива и дори пици, след като се смели в робот и се разстели в тава, добави му се яйце и мазнина. Крем супи с карфиол също са много полезни и вкусни, и подходящи в студеното време.

Карфиолът е от групата на кръстоцветните, което означава, че:
• Съдържа съединения и съставки за превенция срещу рак;
• Фитонутриентите му намаляват холестерола'
• Източник на витамин C 
Реколтата започва от септември и продължава до юни. 

7. Кръгла тиква

Разликата между лятната тиква и зимната е, че втората има по-мека текстура и по-сладък вкус. Има твърда кора и това позволява да се съхранява с месеци. Ако добавите към нея джинджифил или канела, вкусът е неповторим. 
• Съдържа омега 3 мастни киселини ;
• Отличен източник на витамин А 
Реколтата се събира от октомври до февруари 

8. Продълговата тиква (тип „цигулка“)

Този вид зимен сорт може да се ползва за пайове, кремове и сладкиши. Прекрасен прясноизцеден сок от тиква „цигулка“,  ябълки и стръкове мента ще ви помогнат да се заредите позитивно за деня и да предотвратите задържането на вода, защото в този вид тиква има много:
• Калий;
• Много фибри ;
• Добър източник на витамините от групата Б 
Реколтата започва октомври и продължава до февруари.

9. Сладки картофи 

Популярни са вече и у нас, и са различни както на вкус, така и по качества от обикновените картофи. 
• Отличен източник на витамин A;
• Прекрасен източник на желязо;
• Противовъзпалителни ползи 
Събират се от септември до декември.

10. Нар

Той е истинска банка за антиоксиданти. 
• Последните проучвания сочат, че сокът от нар има повече антиоксиданти от червеното вино;
• Добър източник на витамин C и В9  
Реколтата се събира от август до декември

11. Фурми 

Вкусни и полезни, може да ги ползвате в десерти или да ги хапвате отделно. Те са богати на много микроелементи и съдържат:
• Бързи въглехидрати и нямат мазнини;
• Богати са на фибри;
• Много калий 

12. Киви

В този зелен и много вкусен плод има много повече витамин С отколкото има в портокалите и е супер източник на калий и мед. 
Най-пресен е от септември до март.

Етикети: храни , есен
Естествени антибиотици - ползи и начин на употреба
22:52 | 03 Юли 2018 г.

Естествени антибиотици - ползи и начин на употреба

22:52 | 03 Юли 2018 г.
На наше разположение има естествени антибиотици, които могат да бъдат използвани за укрепване на имунната ни защита. Ето някои от тях! ...
12:45 | 05 Юни 2018 г.

Eто я пицата, която бори тумори и сърдечни болести

12:45 | 05 Юни 2018 г.
Италиански учени и изтъкнати готвачи се похвалиха със създаването на специална пица, която предотвратява сърдечни и ракови заболявания. З...
10:37 | 26 Май 2018 г.

Морската храна стимулира секса и повишава плодовит...

10:37 | 26 Май 2018 г.
Добавяйки повече морска храна към диетата си много двойки може да подобрят сексуалния си живот и дори да повишат плодовитостта си, показв...
Как да подмладим сърцето и кръвоносните съдове
12:20 | 21 Април 2018 г.

Как да подмладим сърцето и кръвоносните съдове

12:20 | 21 Април 2018 г.
Приемът на антиоксиданти съдейства за подмладяването на кръвоносните съдове, установи група учени под ръководството на специалисти от Кол...
България ще бъде домакин на 40-тия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство
14:34 | 13 Април 2018 г.

Учени: 10 чаши вино на седмица съкращават живота с...

14:34 | 13 Април 2018 г.
Продължителното консумиране на 10 чаши вино на седмица съкращава живота с две години, твърдят учени от Кеймбриджкия университет. Спор...
Пролетта дойде в новата кухня на Звездев (Снимки)
15:22 | 21 Март 2018 г.

Пролетта дойде в новата кухня на Звездев (Снимки)

15:22 | 21 Март 2018 г.
Дългогодишни партньори, журналисти и любители на кулинарните преживявания присъстваха на откриването на най-новата и модерна кухня в ...

гледай на живо

18.07.2018
  • в момента
    Новини
  • 20:00
    Денят на живо
  • 21:00
    Спорт в обектива
  • 22:00
    Новини