12 топ храни за есента - вижте кои са те

Храните са пълноценни тогава, когато са в най-естествения си вид, появили са се в натурални условия и при чиста природа

12 топ храни за есента - вижте кои са те
Източник: pixabay.com

12 топ храни за есента - вижте кои са те

За никого не е тайна, че здравословното хранене изисква съобразяване със сезоните. Важно е да се знае и да се помни, че храните са пълноценни тогава, когато са в най-естествения си вид, появили са се в натурални условия и при чиста природа.

Ето кои са топ храните за есенния сезон:

1. Ябълки

Полезни са най-вече с кората, защото там се съдържат изключително ценните флавоноиди. Може да ги ядете сурови, да ги приемате под формата на смути, а защо не да си направите и ябълков сладкиш от диетични брашна и естествени подсладители като фурми или мед. Ябълките са богати на много антиоксиданти и много фибри.

2. Брюкселско зеле

Все по-често се среща по нашите пазари и все повече български производители го отглеждат, заради ценните му хранителни качества. Приготвянето му е специфично, защото не трябва да е нито твърдо, нито прекалено сварено. Веднъж научили се как да го приготвяте, този вид зеле ще завладее кухнята ви. 
• ½ чаша съдържа повече от необходимата ви дневна доза витамин K 
• Богат източник на фолиева киселина или B9  
• Добър източник на желязо 
Реколтата се събира от септември до март. 

3. Пащърнак 

Прилича външно на морков, но вкусът е различен, както и цветът. Поради силно наситения си вкус, се използва за ароматизиране и подправяне на ориз и картофи, както и под формата на пюрета в супи и сосове. Здравните ползи от консумацията на пащърнак са: 
• Подпомага отделянето на излишна вода, заради богатото съдържание на калий; 
• Много богат на фибри
Реколтата започва от октомври и продължава до април.

4. Круши 

Какво е есента без миризмата и вкуса на печена круша във фурната? Гурме ресторантите предлагат изискани десерти именно с пуширана круша, а французите хапват сурови круши със сирене за десерт. 
При всички положения, не се лишавайте от нея и в суров вид. Тя е богата на:
• Прекрасен източник на витамин C и мед; 
• Богата на фибри, точно колкото ябълката 
Реколтата от круши започва август и продължава до февруари 

Вижте още новини за здравословно хранене 

5. Жълта ряпа (брюква)

Брюквата е кореноплоден зеленчук, получен чрез кръстосване на зеле и бяла ряпа. Листата ѝ могат да се консумират като листен зеленчук. Този зеленчук е популярен у нас, особено в суров вид и настърган в салати. Шведите са едни от най-големите почитатели на брюквата. 
• Добър източник на фибри;
• Богат на витамин C 
Реколтата се събира от октомври до април. 

6. Карфиол 

В България е особено популярен консервиран в буркани със сол и оцет. Полезен е, ако се направи като суров ферментирал зеленчук, заради полезните бактерии, които се образуват при ферментацията. 

Също така, той е особено полезен на пара, а вече има и много рецепти, в които се ползва карфиол за основа на солени печива и дори пици, след като се смели в робот и се разстели в тава, добави му се яйце и мазнина. Крем супи с карфиол също са много полезни и вкусни, и подходящи в студеното време.

Карфиолът е от групата на кръстоцветните, което означава, че:
• Съдържа съединения и съставки за превенция срещу рак;
• Фитонутриентите му намаляват холестерола'
• Източник на витамин C 
Реколтата започва от септември и продължава до юни. 

7. Кръгла тиква

Разликата между лятната тиква и зимната е, че втората има по-мека текстура и по-сладък вкус. Има твърда кора и това позволява да се съхранява с месеци. Ако добавите към нея джинджифил или канела, вкусът е неповторим. 
• Съдържа омега 3 мастни киселини ;
• Отличен източник на витамин А 
Реколтата се събира от октомври до февруари 

8. Продълговата тиква (тип „цигулка“)

Този вид зимен сорт може да се ползва за пайове, кремове и сладкиши. Прекрасен прясноизцеден сок от тиква „цигулка“,  ябълки и стръкове мента ще ви помогнат да се заредите позитивно за деня и да предотвратите задържането на вода, защото в този вид тиква има много:
• Калий;
• Много фибри ;
• Добър източник на витамините от групата Б 
Реколтата започва октомври и продължава до февруари.

9. Сладки картофи 

Популярни са вече и у нас, и са различни както на вкус, така и по качества от обикновените картофи. 
• Отличен източник на витамин A;
• Прекрасен източник на желязо;
• Противовъзпалителни ползи 
Събират се от септември до декември.

10. Нар

Той е истинска банка за антиоксиданти. 
• Последните проучвания сочат, че сокът от нар има повече антиоксиданти от червеното вино;
• Добър източник на витамин C и В9  
Реколтата се събира от август до декември

11. Фурми 

Вкусни и полезни, може да ги ползвате в десерти или да ги хапвате отделно. Те са богати на много микроелементи и съдържат:
• Бързи въглехидрати и нямат мазнини;
• Богати са на фибри;
• Много калий 

12. Киви

В този зелен и много вкусен плод има много повече витамин С отколкото има в портокалите и е супер източник на калий и мед. 
Най-пресен е от септември до март.

Етикети: храни , есен
09:10 | 03 Август 2019 г.

Светът слави динята - няма такава наслада!

09:10 | 03 Август 2019 г.
Световният ден на динята се чества на 3 август. Празникът е популярен най-вече в САЩ. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора и с...
Цветът на езика разкрива здравословното ви състояние
15:00 | 30 Юли 2019 г.

Цветът на езика разкрива здравословното ви състоян...

15:00 | 30 Юли 2019 г.
Цветът, текстурата и влажността на езика ви могат да бъдат ключови в определянето на цялостното ви здравословно състояние. Той се състои ...
Какво да направим преди да се съблечем по бански
10:03 | 04 Април 2019 г.

Диетите скъсяват живота на един от пет души по све...

10:03 | 04 Април 2019 г.
Неправилните диети причиняват ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване. Анализът на Лансет установява...
Край на броенето на калории! Ето как лесно да преценим колко храна ни е нужна
10:57 | 01 Април 2019 г.

Край на броенето на калории! Ето как лесно да прец...

10:57 | 01 Април 2019 г.
Опитвате се да се храните здравословно, избягвате бялата захар и брашно, стремите се да разнообразявате храненията си, но това с което не...
09:41 | 30 Март 2019 г.

Вижте в "Пулс" по Канал 3: Колко вода да пием за о...

09:41 | 30 Март 2019 г.
Минимум 35 мл вода на един килограм телесна маса при по-високи температури препоръча в предаването "Пулс" по Канал 3 професор Д...
Япоките никога не са пълни, но защо?
10:15 | 22 Март 2019 г.

10 причини, поради които японките никога не пълнея...

10:15 | 22 Март 2019 г.
Според статистиката японците имат най-голяма продължителност на живота. Средната възраст на живота там достига 87 години. На фона на този...