Пет разпространени мита за храната

Всички тези публикации водят до страхове, които често са напълно неоправдани

микровълнова
Източник: skepticink.com

В мрежата се въртят какви ли не твърдения относно храната и макар че принципно е добре хората да се интересуват какво ядат, всички тези публикации водят до страхове, които често са напълно неоправдани.

Ето пет от най-разпространените митове:

Микровълновата унищожава питателността на храната

Всъщност няма никаква причина да не използвате микровълнова и са неоснователни страховете, че тя отнема всички полезни свойства от храната и дори по-лошо – употребата й ви излага на радиация, причиняваща рак.

Още любопитни новини ще намерите тук

Микровълновите използват нискочестотна радиация, която не уврежда вашето ДНК и не прави храната радиоактивна. А относно полезните вещества в храната – според проучвания обработката всъщност може да запази ястието ми много по-добре от други методи за готвене, като варенето например.

Яйцата вредят на сърцето

Яйцата действително съдържат голямо количество холестерол, а той от своя страна допринася за запушването на артериите, което води до инфаркт. Но определянето на яйцата като вредни за сърцето е силно преувеличено. Всъщност изследвания показват, че един здрав човек може спокойно да изяжда по едно на ден и това по никакъв начин няма да му навреди. За повечето от нас приемането на холестерол с храната няма кой знае какъв ефект, тъй като тялото компенсира, произвеждайки по малко количество холестерол. Все пак е препоръчително дневно да не се поема повече от 300 мг от веществото.

Рапичното олио е токсично

Рапичното олио действително преминава през рафиниране и се обработва с разтворител, наречен хексан. Това се прави, за да се извлече повече от олиото от самото растение, и той се изпарява по време на процеса. В продукта остава толкова малко количество от веществото, че трябва да изпиеш непосилни количества, за да има негативен ефект.

Суровото мляко е по-полезно

Суровото мляко не е пастьоризирано, което го превръща в една от най-рисковите храни. Без тази обработка, течността може да съдържа множество опасни бактерии, като например салмонела, E. coli, листерия, които причиняват редица заболявания, особено при хора със слаба имунна система, бременни, възрастни хора и деца. 

Етикети: храна , митове
Какво да направим преди да се съблечем по бански
10:03 | 04 Април 2019 г.

Диетите скъсяват живота на един от пет души по све...

10:03 | 04 Април 2019 г.
Неправилните диети причиняват ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване. Анализът на Лансет установява...
Край на броенето на калории! Ето как лесно да преценим колко храна ни е нужна
10:57 | 01 Април 2019 г.

Край на броенето на калории! Ето как лесно да прец...

10:57 | 01 Април 2019 г.
Опитвате се да се храните здравословно, избягвате бялата захар и брашно, стремите се да разнообразявате храненията си, но това с което не...
09:41 | 30 Март 2019 г.

Вижте в "Пулс" по Канал 3: Колко вода да пием за о...

09:41 | 30 Март 2019 г.
Минимум 35 мл вода на един килограм телесна маса при по-високи температури препоръча в предаването "Пулс" по Канал 3 професор Д...
Япоките никога не са пълни, но защо?
10:15 | 22 Март 2019 г.

10 причини, поради които японките никога не пълнея...

10:15 | 22 Март 2019 г.
Според статистиката японците имат най-голяма продължителност на живота. Средната възраст на живота там достига 87 години. На фона на този...
Колко калории всъщност съдържа любимото ти питие?
10:09 | 22 Март 2019 г.

Колко калории всъщност съдържа любимото ти питие?

10:09 | 22 Март 2019 г.
На всички ни се е случвало – работната седмица (или работният ден) изглеждат безкрайни и единственото, което искаш да правиш, е да ...
Червено цвекло
13:11 | 21 Март 2019 г.

Червено цвекло цери високото кръвно

13:11 | 21 Март 2019 г.
Червеното цвекло е подходящо не само за вкусни ястия и салати. Под формата на сок то се превръща в ефикасно средство срещу високото к...