Защо трябва да консумираме антиоксиданти?

С тях е свързана надеждата за намаляване на смъртността от инфаркти и инсулти

Защо трябва да консумираме антиоксиданти?
Източник: Фейсбук

Защо трябва да консумираме антиоксиданти?

Антиоксидантите ни защитават от вредното въздействие на околната среда и по тази причина широко се използват в козметиката и медицината. С тях е свързана надеждата за намаляване на смъртността от инфаркти и инсулти – заболяванията, които отнемат най-много човешки животи.

През 70-те години на ХХ век химикът Лайнус Полинг заяви, че големите дози витамин С оказват добро въздействие върху организма, помагат срещу простуда и много други недъзи, включително рак.

Въпросът е в това, че аскорбиновата киселина е силен антиоксидант, т.е. вещество, което се противопоставя на опасните последици от утилизацията на кислорода от клетките на нашия организъм.

Въпреки че не всички твърдения на Полинг се потвърдиха, интересът към антиоксидантите рязко се увеличи. Сега те се изучават в цял свят, търсят ги в природата, опитват се да ги синтезират и на тяхна основа да произведат лекарства.

Антиоксидантите вътре в нас

"Преди милиарди години, когато в атмосферата на Земята се е появил кислородът, живите организми са се възползвали от това за по-ефективното получаване на енергия от органични субстракти", заяви пред РИА "Новости“ докторът на биологическите науки Юрий Користов, завеждащ лабораторията в Института за теоретична и експериментална биофизика на РАН (Руска академия на науките). 

"Но кислородът не само окислява органите с отделянето на голямо количество енергия, но и поврежда ключовите молекули на клетките. Освен това от него, при определени условия, например в присъствието на метали с преходна валентност, се образуват далеч по-силни окислители, активни форми на кислорода: водороден пероксид, супероксиден анион и хидроксилен радикал. Това е цената за повишеното използване на енергия“.

Кислородът се използва от особени органи на клетките – митохондриите. Те произвеждат от него молекули аденозинтрифосфат, които са източник на енергия за организма. Там в митохондриите се образуват като страничен продукт – активните форми на кислорода (АФК).

Те имат свободен електрон, по тази причина търсят агресивно с кого да влязат в реакция. Излишъкът от АФК е способен буквално да убие клетката (учените наричат това окислителен стрес). АФК помага за стареенето, развитието на атеросклерозата и свързаните с тях сърдечно-съдови заболявания, ревматоиден артрит, катаракта, някои видове онкологични заболявания.

За да не влязат в окислителен стрес, организмът в процеса на еволюция е изобретил антиоксидантната защита, неутрализираща АФК.

Освен това, кислородните радикали задействани в борбата с чуждите инфекции, нападащи организма, работят като посредници в междуклетъчните и вътрешноклетъчните комуникации, помагат да се избавим от различните продукти на метаболизма и ксенобиотиците.

"Антиоксидантната защита е образувана от нискомолекулярни съединения, реагиращи с АФК както във водната фаза на клетките, така и в мембраните.

За главен нискомолякулярен антиоксидант се смята глутатионът. Освен него, това са витамините от група Е (токофероли), витамините от група А (ретиноли) и провитамините от група А (α-, β-, γ-каротини), витамините от група D (калцифероли), К (филохинони и менахинон), липоевата киселина, някои стероидни хормони, мелатонин“, заяви Користов.

Как да свалим окислителния стрес

По принцип здравите клетки не са заплашени при нормалните условия на окислителния стрес. Рискът нараства, ако човекът е болен, например, от диабет. Или е подложен на облъчване, дори ултравиолетово, когато прави тен на слънце. Или когато е дишал замърсен въздух. Антиоксидантната защита на организма може да не се справи и да се нуждае от външна помощ.

"Напълно резонно е да приемаме антиоксиданти, тъй като често се оказваме в стресови ситуации и боледуваме. Те се съдържат в много храни, като соковете, плодовете и зеленчуците.

Много добре е изучено антиоксидантното въздействие на витамините от групата Е и D”, разказва кандидатът на химическите науки Максим Абакумов, който завежда лаборатория, разработваща ефективни способи за доставката на антиоксиданти до болния участък от организма.

Ние консумираме растителна храна, продукти, богати на цинк и селен, или поглъщаме таблетка витамин, и антиоксидантите се транспортират по целия организъм с помощта на кръвта. Това е напълно достатъчно за здравия човек.

Друг въпрос е, когато организмът е болен. Тогава кръвният поток е нарушен, появява се кислороден глад, а излишъкът от АФК унищожава клетките. За да се справи с кислородните радикали организмът се нуждае незабавно от антиоксиданти, които да бъдат доставени до патологичното огнище, което, като правило, се намира в мускулите, сърцето, мозъка, дробовете или бъбреците, т.е. там където е повишен метаболизмът.

"Възниква въпросът: как? За синтетичните оксиданти пътят през хранопровода често е неизползваем. Тогава те се вкарват чрез системи или инжекции. Начинът на доставка зависи много от химичната структура на веществата.

Но антиоксидантите в този случай имат ролята на спомагателна терапия в арсенала с бърза помощ. Те само намаляват тежестта на последствията от окислителния стрес“, заключава Абакумов.

16:36 | 19 Август 2018 г.

Коктейл алкохол+енергийни напитки е много вреден, ...

16:36 | 19 Август 2018 г.
Биолози от САЩ, Великобритания и Бразилия разясниха отрицателното въздействие върху човешкия организъм от едновременната употреба на алко...
14:01 | 06 Август 2018 г.

Добър апетит! Хрупането на щурци е балсам за черва...

14:01 | 06 Август 2018 г.
Те може да не изглеждат най-апетитното блюдо като в реклама на "Макдоналдс" или KFC, но консумирането на щурци доставя полезни ...
Прохлада от Карибско море! Студен чай с хибискус и мента
10:41 | 06 Август 2018 г.

Прохлада от Карибско море! Студен чай с хибискус и...

10:41 | 06 Август 2018 г.
Предлагаме Ви една здравословна лятна напитка, с която можете да се охладите през летните горещини, и да се подсладите с мед В горещи...
09:51 | 03 Август 2018 г.

Руснаците бързо настигат американците - по затлъст...

09:51 | 03 Август 2018 г.
Само през последните пет години броят на руснаците с наднормено тегло се е увеличил с 30%, предава РИА "Новости“. Актуалните н...
Свалете 3 кг само за ден с тази диета с краставици
16:51 | 29 Юли 2018 г.

Свалете 3 кг само за ден с тази диета с краставици

16:51 | 29 Юли 2018 г.
Сега е сезонът на краставиците – това е чудесен момент да се погрижите за здравето. Тази вкусна диета с овесена каша и крастав...
3 рецепти! В сезона на доматите - вкусна супичка
21:58 | 22 Юли 2018 г.

В сезона на доматите! Три рецепти за вкусна супичк...

21:58 | 22 Юли 2018 г.
В разгара на лятото пазарът е богат на различни зеленчуци и плодове. Това е времето, когато трябва да наблегнем на зеленчуците, защото та...

гледай на живо

21.08.2018
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 09:00
  Денят на живо
 • 10:00
  Спорт в обектива
 • 11:00
  Имате думата