Учените: Соленото води до слабоумие и инфаркт

Солената храна блокира производството на молекула, жизненоважна за мозъка и сърцето

Учените: Соленото води до слабоумие и инфаркт
Източник: google

Учените: Соленото води до слабоумие и инфаркт

Злоупотребата със сол води до слабоумие и предизвиква инфаркт, съобщава списание Nature Neuroscience. Причината е, че солената храна стимулира размножаването на имунни клетки, блокиращи производството на азотен оксид, жизненоважна молекула за здравето на мозъка и сърцето.

"Получените данни показват каква голяма роля играе храносмилателната система за работата на мозъка. Намерихме поредния пример за това как храната влияе на нашето поведение и здраве. Той показва как лошите хранителни навици влияят негативно на микросъдовете на мозъка и съдействат за развитието на слабоумие“, заяви Джузепе Фарако от Корнелския университет.

През последните години много медици и биолози започнаха да обръщат внимание на това, че консумацията на големи количества сол значително повишава вероятността от сърдечно-съдови болести, а също така от деменция и други форми на слабоумие при младите и възрастни хора, принадлежащи към най-различни социални слоеве.

В това, както отбелязват Фарако и неговите колеги, почти никой не се съмнява, но самият механизъм, по който солта действа на мозъка и кръвоносната система е останал загадка за учените. Допълнителният проблем е, че човек не може да се откаже от солта, защото съдържащи се в нея натрий и хлор са жизнено необходими за работата на нервните клетки и храносмилането.

Фарако и колегите му са опитали да установят защо употребата на прекалено големи количества кол не помага, а вреди на организма. Те са експериментирали с мишки, които са получили "конска“ доза сол в диетата си, надхвърляща нормалната от 8 до 16 пъти.

Няколко седмици по-късно в техния организъм са настъпили резки промени – притокът на кръв в техния мозък рязко е намалял, кръвното налягане се е покачило, а паметта им започнала да отслабва. При това биолозите не са намерили никакви следи от възпаления и други нарушения на кръвоносната система на мозъка, които обикновено водят до подобни последици.

Опитвайки се да разберат с какво може би е свързан този факт, изследователите са сравнили състава на микрофлората на тези мишки с тази на други гризачи, които са спазвали нормална диета.

Оказало се, че солта принуждава определени типове имунни тела да се размножават активно в тънкото черво на мишките. Те на свой ред са произвеждали интерлейкин-17, сигнал за възпаление. Когато той попада в клетката на червото, той потиска производството на важната сигнална молекула, азотен монооксид /NO/.

Това вещество ръководи голям брой най-различни процеси в нашия организъм, включително разширяването и стесняването на съдовете и стареенето. Вкарването в организма на голям брой вещества, съдържащи нитрати и други съединения на азота, дори може да забави стареенето и да увеличи продължителността на живота.

Съответно понижаването на концентрацията на NO предизвиква маса негативни ефекти, които могат да се ликвидират само по два начина – намаляването на количеството на сол в храната или добавянето в нея на аргинин, от молекулите на който се произвежда NO. 

Етикети: сол
Започват коледните пости (Видео)
10:07 | 15 Ноември 2018 г.

Започнаха Коледните пости - от днес чак до Бъдни в...

10:07 | 15 Ноември 2018 г.
От днес, 15 ноември, започват 40-дневните Коледни пости. До 25 декември християните се хранят само с растителна храна, като се въздържат ...
08:13 | 14 Ноември 2018 г.

Чашка чай дневно пази сърцето от инсулт

08:13 | 14 Ноември 2018 г.
Консумацията на една чаша чай всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, установиха учени от Университета на Западна Австра...
10:49 | 07 Ноември 2018 г.

Ашколсун! 40-килограмова туркиня излапа 315 шиш-ке...

10:49 | 07 Ноември 2018 г.
21-годишна туркиня постави нов рекорд като изяде 315 шиш-кебапа за 46 минути в ресторант в Анталия. Черен Йълмаз, която е студентка и теж...
В сезона на тиквата! Вкусни и полезни рецепти за напитка, супа, основно ястие и десерт
15:28 | 06 Ноември 2018 г.

В сезона на тиквата! Вкусни и полезни рецепти за н...

15:28 | 06 Ноември 2018 г.
Тиквата е изключително засищаща и с нея може да сътвориш чудеса в кухнята! Тя се вписва идеално навсякъде. Богата на витамини и мине...
17:07 | 05 Ноември 2018 г.

Сексът гори много калории? Пълна заблуда

17:07 | 05 Ноември 2018 г.
Защо сексът не може да замести един хубав крос, ако искате да отслабнете, и защо пълното отричане от въглехидратите дава обратен ефект - ...
Специалисти предупреждават: Бананът няма място в закуската ни
13:48 | 17 Октомври 2018 г.

Специалисти предупреждават: Бананът няма място в з...

13:48 | 17 Октомври 2018 г.
Няма съмнение, че бананите са една от най-здравословните храни, съдържащи в голямо количество калий, магнезий и фибри. Експертите обаче н...

гледай на живо

19.11.2018
  • в момента
    Новини
  • 22:15
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо