Учените: Соленото води до слабоумие и инфаркт

Солената храна блокира производството на молекула, жизненоважна за мозъка и сърцето

Учените: Соленото води до слабоумие и инфаркт
Източник: google

Учените: Соленото води до слабоумие и инфаркт

Злоупотребата със сол води до слабоумие и предизвиква инфаркт, съобщава списание Nature Neuroscience. Причината е, че солената храна стимулира размножаването на имунни клетки, блокиращи производството на азотен оксид, жизненоважна молекула за здравето на мозъка и сърцето.

"Получените данни показват каква голяма роля играе храносмилателната система за работата на мозъка. Намерихме поредния пример за това как храната влияе на нашето поведение и здраве. Той показва как лошите хранителни навици влияят негативно на микросъдовете на мозъка и съдействат за развитието на слабоумие“, заяви Джузепе Фарако от Корнелския университет.

През последните години много медици и биолози започнаха да обръщат внимание на това, че консумацията на големи количества сол значително повишава вероятността от сърдечно-съдови болести, а също така от деменция и други форми на слабоумие при младите и възрастни хора, принадлежащи към най-различни социални слоеве.

В това, както отбелязват Фарако и неговите колеги, почти никой не се съмнява, но самият механизъм, по който солта действа на мозъка и кръвоносната система е останал загадка за учените. Допълнителният проблем е, че човек не може да се откаже от солта, защото съдържащи се в нея натрий и хлор са жизнено необходими за работата на нервните клетки и храносмилането.

Фарако и колегите му са опитали да установят защо употребата на прекалено големи количества кол не помага, а вреди на организма. Те са експериментирали с мишки, които са получили "конска“ доза сол в диетата си, надхвърляща нормалната от 8 до 16 пъти.

Няколко седмици по-късно в техния организъм са настъпили резки промени – притокът на кръв в техния мозък рязко е намалял, кръвното налягане се е покачило, а паметта им започнала да отслабва. При това биолозите не са намерили никакви следи от възпаления и други нарушения на кръвоносната система на мозъка, които обикновено водят до подобни последици.

Опитвайки се да разберат с какво може би е свързан този факт, изследователите са сравнили състава на микрофлората на тези мишки с тази на други гризачи, които са спазвали нормална диета.

Оказало се, че солта принуждава определени типове имунни тела да се размножават активно в тънкото черво на мишките. Те на свой ред са произвеждали интерлейкин-17, сигнал за възпаление. Когато той попада в клетката на червото, той потиска производството на важната сигнална молекула, азотен монооксид /NO/.

Това вещество ръководи голям брой най-различни процеси в нашия организъм, включително разширяването и стесняването на съдовете и стареенето. Вкарването в организма на голям брой вещества, съдържащи нитрати и други съединения на азота, дори може да забави стареенето и да увеличи продължителността на живота.

Съответно понижаването на концентрацията на NO предизвиква маса негативни ефекти, които могат да се ликвидират само по два начина – намаляването на количеството на сол в храната или добавянето в нея на аргинин, от молекулите на който се произвежда NO. 

Етикети: сол
10:37 | 26 Май 2018 г.

Морската храна стимулира секса и повишава плодовит...

10:37 | 26 Май 2018 г.
Добавяйки повече морска храна към диетата си много двойки може да подобрят сексуалния си живот и дори да повишат плодовитостта си, показв...
Как да подмладим сърцето и кръвоносните съдове
12:20 | 21 Април 2018 г.

Как да подмладим сърцето и кръвоносните съдове

12:20 | 21 Април 2018 г.
Приемът на антиоксиданти съдейства за подмладяването на кръвоносните съдове, установи група учени под ръководството на специалисти от Кол...
България ще бъде домакин на 40-тия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство
14:34 | 13 Април 2018 г.

Учени: 10 чаши вино на седмица съкращават живота с...

14:34 | 13 Април 2018 г.
Продължителното консумиране на 10 чаши вино на седмица съкращава живота с две години, твърдят учени от Кеймбриджкия университет. Спор...
Пролетта дойде в новата кухня на Звездев (Снимки)
15:22 | 21 Март 2018 г.

Пролетта дойде в новата кухня на Звездев (Снимки)

15:22 | 21 Март 2018 г.
Дългогодишни партньори, журналисти и любители на кулинарните преживявания присъстваха на откриването на най-новата и модерна кухня в ...
Кой е чудният витамин, с който да преборим умората? (ВИДЕО)
08:19 | 07 Февруари 2018 г.

Кой е чудният витамин, с който да преборим умората...

08:19 | 07 Февруари 2018 г.
212 000 тона е количеството месо на трапезата на българите през 2017 г., сочи изследване, с над 2 пъти повече от количеството плодове - 1...
Тост с печени сливи, маскарпоне и лимон
10:18 | 30 Януари 2018 г.

Тост с печени сливи, маскарпоне и лимон

10:18 | 30 Януари 2018 г.
Тази рецепта за печене на печени сливи върху препечен хляб с маскарпоне е уникално свежо предложение. Тя е по-интересна от традиционния к...

гледай на живо

27.05.2018
  • в момента
    Конкурс "Царица роза"
  • 17:00
    Беновска пита
  • 19:00
    Новини
  • 19:30
    Интервю с Наделина Анева