В сезона на доматите! Три рецепти за вкусна супичка

Сега е времето, когато трябва да наблегнем на зеленчуците и да заредим организма за есента и зимата

3 рецепти! В сезона на доматите - вкусна супичка
Източник: Facebook

3 рецепти! В сезона на доматите - вкусна супичка

В разгара на лятото пазарът е богат на различни зеленчуци и плодове. Това е времето, когато трябва да наблегнем на зеленчуците, защото така организмът ни се “зарежда с енергия” преди настъпването на есенните и зимни месеци.

В сезона на доматите можем да заложим на вкусни супички. Ето и три от най-вкусните рецепти. 

Доматена крем супа

Продукти:  

1 килограм домати (може и от консерва)

1 с.л чисто масло или зехтин

1 малка глава лук

1-2 скилидки чесън

1 ч.л. сушен босилек (може и пресен)

щипка черен пипер (за препоръчване е бял пипер)

2 с.л. захар (ако доматите са кисели може и 2 1/2 лъжици)

вода, около 1л

сметана по желание

магданоз и пресен босилек за украса

Начин на приготвяне

В тенджера се стопява маслото, прибавя се нарязаният лук и разрязаните на 2 скилидки чесън. Задушават се около 2 минути под капак.

Маха се чесънът и се прибавят нарязаните домати, вода, босилекът (ако е пресен се оставят няколко листенца за украса) черният пипер, солта и захарта.

Ври 35-40 минути, до готовност. Пасира се или се прецежда през по едро сито или ситен гевгир.

Прибавя се сметаната, разбърква се и се дърпа от огъня. Сервира се украсена със сметана или листенце босилек

Друг вариант за доматена супа в топлите летни месеци е този: 

Продукти:

2 с.л. зехтин

2 големи глави лук, нарязани на ситно

1-2 скилидки чесън, ситно нарязани или счукани

1,5 кг добре узрели домати, нарязани на тънки кръгчета, на кубчета или настъргани с ренде (последното се препоръчва, ако желаете да отстраните ципите)

бял пипер на вкус

захар – ако желаете да придадете сладък вкус

при сервиране можете да поръсите със ситно нарязан босилек или магданоз

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина до средна температура. Добавете лука и оставете 10 минути на среден огън. Сложете чесъна и оставете още 1-2 минути. Сложете доматите, няколко щипки магданоз/копър, затворете тенджерата и оставете на умерен огън 30 мин. Свалете от огъня и разбийте съдържанието с миксер или кухненски робот.
Добавете сол и черен пипер на вкус. Ако доматите са по-кисели, добавете малко захар.

Доматена супа с фиде

Продукти:

1 кг домати или 1 буркан домати

1 чаша фиде

1 и 1/2 литра зеленчуков бульон

1 -2 скилидки чесън

1 средна глава лук

1 -2 с.л. зехтин (олио)

магданоз

Начин на приготвяне 

 

Олиото се загрява в тенджера. Фидето се запържва до златист цвят. Разрежда се с бульона и се кипва.

Доматите се настръргват на ренде и се добавят и се вари около 30 мин или бурканът с домати се пасира заедно с лукът и чесъна. Прибавят се към фидето. Супата се вари 15 мин.

Накрая се поръсва с нарязан на ситно магданоз и се сервира.

Добър апетит!

13:45 | 12 Януари 2019 г.

Мрачно: България с най-висока смъртност в ЕС от не...

13:45 | 12 Януари 2019 г.
България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включ...
16:54 | 01 Януари 2019 г.

ЧНГ във Велика Британия: Запой, бой и повръщане ка...

16:54 | 01 Януари 2019 г.
Британците и особено британките наблегнаха на алкохола в новогодишната нощ, сякаш идва краят на сухия режим, и това разнообрази пейзажа п...
12:28 | 30 Декември 2018 г.

Учените: Вкусното причинява лакомия

12:28 | 30 Декември 2018 г.
Немски учени от Института за изследване на метаболизма "Макс Планк“ обясниха причината за лакомията. Резултатите от изследвани...
Започват коледните пости (Видео)
10:07 | 15 Ноември 2018 г.

Започнаха Коледните пости - от днес чак до Бъдни в...

10:07 | 15 Ноември 2018 г.
От днес, 15 ноември, започват 40-дневните Коледни пости. До 25 декември християните се хранят само с растителна храна, като се въздържат ...
08:13 | 14 Ноември 2018 г.

Чашка чай дневно пази сърцето от инсулт

08:13 | 14 Ноември 2018 г.
Консумацията на една чаша чай всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, установиха учени от Университета на Западна Австра...
10:49 | 07 Ноември 2018 г.

Ашколсун! 40-килограмова туркиня излапа 315 шиш-ке...

10:49 | 07 Ноември 2018 г.
21-годишна туркиня постави нов рекорд като изяде 315 шиш-кебапа за 46 минути в ресторант в Анталия. Черен Йълмаз, която е студентка и теж...

гледай на живо

18.02.2019
  • в момента
    Спорт в обектива
  • 01:00
    Повторения
  • 06:15
    Денят на живо
  • 07:00
    Всяка сутрин