В сезона на тиквата! Вкусни и полезни рецепти за напитка, супа, основно ястие и десерт

Тиквата е изключително засищаща и с нея може да сътвориш чудеса в кухнята - вписва идеално навсякъде

В сезона на тиквата! Вкусни и полезни рецепти за напитка, супа, основно ястие и десерт
Източник: pixabay.com

В сезона на тиквата! Вкусни и полезни рецепти за напитка, супа, основно ястие и десерт

Тиквата е изключително засищаща и с нея може да сътвориш чудеса в кухнята! Тя се вписва идеално навсякъде. Богата на витамини и минерали, тиквата регулира и подпомага нормалната обмяна на веществата и е изключително полезна и за бременни жени.

Ако кашлицата и хремата нямат място в плановете ти, тази напитка е точно за вас. Най-доброто решение за здрава имунна система е сезонната растителна храна в лицето на тиквата.

Може да консумирате тиквата под формата на напитка, а ето я и рецептата:

Продукти:

200 гр. сурова тиква

3 броя мандарини

Резенче джнджифил, голямо колкото монета

Канела на прах

Начин на приготвяне: 

Изтискайте сока на тиквата и джиндифила в сокоизтисквачка, а сока от мандарините изтискайте с цитрус преса. Смесете двата сока и добавете щипка канела.

Консумирайте сутрин, за да имате енергия и да сте тонизирани през целия ден.   

Тиквата има характерно определение за своя произход. Тя не е плод, не е зеленчук, а казват, че е плодов зеленчук. Тиквата присъства традиционно на българската трапеза, а и не само у нас. Тя се използва в кухнята на Франция, където се използва като зеленчук основно за ястия. В Южна и Централна Америка тиквата се смята за плод и с нея се приготвят изключително десерти. У нас тиквата намира място на празничната трапеза на всички есенни и зимни празници.

Вкусна и полезна, супата от тиква е със специфичен вкус и страхотен аромат. Пробвайте я още днес!

Продукти

1/2 ч.л. Куркума

1 ч.л. Черен пипер

1 ч.л. Хималайска сол
1 с.л. Зехтин
300 мл Прясно мляко
300 мл Пилешки бульон
1 ч.л. Настърган джинджифил
1/2 стрък Целина
1 глава Лук
2 бр. Картофи
300 г Тиква

Почистете тиквата от семките и кората. Нарежете я на не много едри парчета. Обелете картофите. Всичко сложете в подсолена вода и сварете до пълно омекване. Почистете лука и го нарежете на дребно. Сотирайте го в малко зехтин. 

След като лука омекне, добавете и сварените парчета тиква и картофи. Запържете ги за 2 минути. Така ще станат по-ароматни. .Пасирайте, като добавяте на тънка постепенно пилешкия бульон и млякото.  Овкусете с пипер, джинджифил и куркума. 

Преди да сервирате, декорирайте супата с тънки резенчета пармезан и зрънца нар. Ако искате хрупкавост, може да добавите печени тиквени семки.

С тиква може да приготвите ефектно основно ястие, с което ще направите изключително впечатление на вашите гости – месо с гъби в тиква.

Необходими продукти:

тиква около 3 килограма,

1 килограм картофи,

половин килограм свинско месо,

2 глави лук, 2 моркова,

200 грама печурки,

сол на вкус,

магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Тиквата трябва да е кръгла, леко сплескана, за да влезе лесно във фурната. Срязва се капачето, с лъжица се изважда меката част, като се оставят стени с дебелина три сантиметра. Тази тенджера от тиква, както и капачето, се пекат на фурна около 40 минути.

В това време се почистват и леко се запържват картофите, нарязани на едро, запържва се и нарязаното на едри парчета месо. То се поръсва със сол, добавят се ситно нарязаните глави лук и настърганите моркови.

Гъбите се запържват отделно. В картофите се добавя половин литър вода, оставя се да кипнат и се добавя месото. Задушава се десет минути. В тиквата се слагат картофите с месото и лука, след това гъбите, долива се вряла вода, ако е необходимо, и при нужда – още сол.

Тиквата се покрива с капака и се пече половин час. Сервира се в голяма чиния, като в нея се слага цялата тиква. Преди сервиране супата се поръсва с нарязан магданоз.

Сладкишите с тиква са класика за есенно-зимните студени дни. Ароматът на тиква внася неповторим уют във всеки дом и замества и най-добрите ароматизатори. Десертите с тиква са деликатес и бижу за всяко меню – делнично и празнично.

С тиква се приготвя нежен тиквен чийзкейк. 

Необходими продукти:

една чаша захар, щипка канела,

1 супена лъжица уиски,

150 грама масло, щипка сол,

2 чаши натрошени бисквити,

250 грама печена тиква без кората,

2 яйца,

половин чаена лъжичка ванилова захар,

1 супена лъжица сметана,

щипка индийско орехче,

100 грама извара,

половин чаша орехи,

200 грама маскарпоне или крема сирене.

Орехите се смилат и се смесват с натрошените бисквити, захарта и маслото. Полученото тесто се слага във форма, предварително намазана с масло, като се издигат стени отстрани и тестото се изравнява с намокрени във вода ръце. Оставя се за 1 час в хладилника.

Фурната се нагрява до 170 градуса. Печената тиква се намачка на пюре, добавят се яйцата, сметаната, половината захар, уискито и ваниловата захар.

Останалата захар се смесва с канелата, индийското орехче и солта. Добавят се изварата и маскарпонето. Разбива се с миксер, докато не стане пухкава.

Разбиването продължава и се добавя тиквеното пюре. Тестото се изважда от хладилник, залива се с тиквената смес и се пече 50 минути. След изключването на фурната чийзкейкът се оставя на отворена вратичка, докато изстине. Чийзкейкът се оставя за четири часа в хладилника.

 

Какво да направим преди да се съблечем по бански
10:03 | 04 Април 2019 г.

Диетите скъсяват живота на един от пет души по све...

10:03 | 04 Април 2019 г.
Неправилните диети причиняват ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване. Анализът на Лансет установява...
Край на броенето на калории! Ето как лесно да преценим колко храна ни е нужна
10:57 | 01 Април 2019 г.

Край на броенето на калории! Ето как лесно да прец...

10:57 | 01 Април 2019 г.
Опитвате се да се храните здравословно, избягвате бялата захар и брашно, стремите се да разнообразявате храненията си, но това с което не...
09:41 | 30 Март 2019 г.

Вижте в "Пулс" по Канал 3: Колко вода да пием за о...

09:41 | 30 Март 2019 г.
Минимум 35 мл вода на един килограм телесна маса при по-високи температури препоръча в предаването "Пулс" по Канал 3 професор Д...
Япоките никога не са пълни, но защо?
10:15 | 22 Март 2019 г.

10 причини, поради които японките никога не пълнея...

10:15 | 22 Март 2019 г.
Според статистиката японците имат най-голяма продължителност на живота. Средната възраст на живота там достига 87 години. На фона на този...
Колко калории всъщност съдържа любимото ти питие?
10:09 | 22 Март 2019 г.

Колко калории всъщност съдържа любимото ти питие?

10:09 | 22 Март 2019 г.
На всички ни се е случвало – работната седмица (или работният ден) изглеждат безкрайни и единственото, което искаш да правиш, е да ...
13:17 | 21 Март 2019 г.

Пет разпространени мита за храната

13:17 | 21 Март 2019 г.
В мрежата се въртят какви ли не твърдения относно храната и макар че принципно е добре хората да се интересуват какво ядат, всички тези п...

гледай на живо

24.04.2019
  • в момента
    "Всичко коз" – политическо токшоу
  • 18:00
    НОВИНИ - Централна емисия
  • 20:15
    Патарински LIVE
  • 21:00
    Новини