В сезона на тиквата! Вкусни и полезни рецепти за напитка, супа, основно ястие и десерт

Тиквата е изключително засищаща и с нея може да сътвориш чудеса в кухнята - вписва идеално навсякъде

В сезона на тиквата! Вкусни и полезни рецепти за напитка, супа, основно ястие и десерт
Източник: pixabay.com

В сезона на тиквата! Вкусни и полезни рецепти за напитка, супа, основно ястие и десерт

Тиквата е изключително засищаща и с нея може да сътвориш чудеса в кухнята! Тя се вписва идеално навсякъде. Богата на витамини и минерали, тиквата регулира и подпомага нормалната обмяна на веществата и е изключително полезна и за бременни жени.

Ако кашлицата и хремата нямат място в плановете ти, тази напитка е точно за вас. Най-доброто решение за здрава имунна система е сезонната растителна храна в лицето на тиквата.

Може да консумирате тиквата под формата на напитка, а ето я и рецептата:

Продукти:

200 гр. сурова тиква

3 броя мандарини

Резенче джнджифил, голямо колкото монета

Канела на прах

Начин на приготвяне: 

Изтискайте сока на тиквата и джиндифила в сокоизтисквачка, а сока от мандарините изтискайте с цитрус преса. Смесете двата сока и добавете щипка канела.

Консумирайте сутрин, за да имате енергия и да сте тонизирани през целия ден.   

Тиквата има характерно определение за своя произход. Тя не е плод, не е зеленчук, а казват, че е плодов зеленчук. Тиквата присъства традиционно на българската трапеза, а и не само у нас. Тя се използва в кухнята на Франция, където се използва като зеленчук основно за ястия. В Южна и Централна Америка тиквата се смята за плод и с нея се приготвят изключително десерти. У нас тиквата намира място на празничната трапеза на всички есенни и зимни празници.

Вкусна и полезна, супата от тиква е със специфичен вкус и страхотен аромат. Пробвайте я още днес!

Продукти

1/2 ч.л. Куркума

1 ч.л. Черен пипер

1 ч.л. Хималайска сол
1 с.л. Зехтин
300 мл Прясно мляко
300 мл Пилешки бульон
1 ч.л. Настърган джинджифил
1/2 стрък Целина
1 глава Лук
2 бр. Картофи
300 г Тиква

Почистете тиквата от семките и кората. Нарежете я на не много едри парчета. Обелете картофите. Всичко сложете в подсолена вода и сварете до пълно омекване. Почистете лука и го нарежете на дребно. Сотирайте го в малко зехтин. 

След като лука омекне, добавете и сварените парчета тиква и картофи. Запържете ги за 2 минути. Така ще станат по-ароматни. .Пасирайте, като добавяте на тънка постепенно пилешкия бульон и млякото.  Овкусете с пипер, джинджифил и куркума. 

Преди да сервирате, декорирайте супата с тънки резенчета пармезан и зрънца нар. Ако искате хрупкавост, може да добавите печени тиквени семки.

С тиква може да приготвите ефектно основно ястие, с което ще направите изключително впечатление на вашите гости – месо с гъби в тиква.

Необходими продукти:

тиква около 3 килограма,

1 килограм картофи,

половин килограм свинско месо,

2 глави лук, 2 моркова,

200 грама печурки,

сол на вкус,

магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Тиквата трябва да е кръгла, леко сплескана, за да влезе лесно във фурната. Срязва се капачето, с лъжица се изважда меката част, като се оставят стени с дебелина три сантиметра. Тази тенджера от тиква, както и капачето, се пекат на фурна около 40 минути.

В това време се почистват и леко се запържват картофите, нарязани на едро, запържва се и нарязаното на едри парчета месо. То се поръсва със сол, добавят се ситно нарязаните глави лук и настърганите моркови.

Гъбите се запържват отделно. В картофите се добавя половин литър вода, оставя се да кипнат и се добавя месото. Задушава се десет минути. В тиквата се слагат картофите с месото и лука, след това гъбите, долива се вряла вода, ако е необходимо, и при нужда – още сол.

Тиквата се покрива с капака и се пече половин час. Сервира се в голяма чиния, като в нея се слага цялата тиква. Преди сервиране супата се поръсва с нарязан магданоз.

Сладкишите с тиква са класика за есенно-зимните студени дни. Ароматът на тиква внася неповторим уют във всеки дом и замества и най-добрите ароматизатори. Десертите с тиква са деликатес и бижу за всяко меню – делнично и празнично.

С тиква се приготвя нежен тиквен чийзкейк. 

Необходими продукти:

една чаша захар, щипка канела,

1 супена лъжица уиски,

150 грама масло, щипка сол,

2 чаши натрошени бисквити,

250 грама печена тиква без кората,

2 яйца,

половин чаена лъжичка ванилова захар,

1 супена лъжица сметана,

щипка индийско орехче,

100 грама извара,

половин чаша орехи,

200 грама маскарпоне или крема сирене.

Орехите се смилат и се смесват с натрошените бисквити, захарта и маслото. Полученото тесто се слага във форма, предварително намазана с масло, като се издигат стени отстрани и тестото се изравнява с намокрени във вода ръце. Оставя се за 1 час в хладилника.

Фурната се нагрява до 170 градуса. Печената тиква се намачка на пюре, добавят се яйцата, сметаната, половината захар, уискито и ваниловата захар.

Останалата захар се смесва с канелата, индийското орехче и солта. Добавят се изварата и маскарпонето. Разбива се с миксер, докато не стане пухкава.

Разбиването продължава и се добавя тиквеното пюре. Тестото се изважда от хладилник, залива се с тиквената смес и се пече 50 минути. След изключването на фурната чийзкейкът се оставя на отворена вратичка, докато изстине. Чийзкейкът се оставя за четири часа в хладилника.

 

13:45 | 12 Януари 2019 г.

Мрачно: България с най-висока смъртност в ЕС от не...

13:45 | 12 Януари 2019 г.
България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включ...
16:54 | 01 Януари 2019 г.

ЧНГ във Велика Британия: Запой, бой и повръщане ка...

16:54 | 01 Януари 2019 г.
Британците и особено британките наблегнаха на алкохола в новогодишната нощ, сякаш идва краят на сухия режим, и това разнообрази пейзажа п...
12:28 | 30 Декември 2018 г.

Учените: Вкусното причинява лакомия

12:28 | 30 Декември 2018 г.
Немски учени от Института за изследване на метаболизма "Макс Планк“ обясниха причината за лакомията. Резултатите от изследвани...
Започват коледните пости (Видео)
10:07 | 15 Ноември 2018 г.

Започнаха Коледните пости - от днес чак до Бъдни в...

10:07 | 15 Ноември 2018 г.
От днес, 15 ноември, започват 40-дневните Коледни пости. До 25 декември християните се хранят само с растителна храна, като се въздържат ...
08:13 | 14 Ноември 2018 г.

Чашка чай дневно пази сърцето от инсулт

08:13 | 14 Ноември 2018 г.
Консумацията на една чаша чай всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, установиха учени от Университета на Западна Австра...
10:49 | 07 Ноември 2018 г.

Ашколсун! 40-килограмова туркиня излапа 315 шиш-ке...

10:49 | 07 Ноември 2018 г.
21-годишна туркиня постави нов рекорд като изяде 315 шиш-кебапа за 46 минути в ресторант в Анталия. Черен Йълмаз, която е студентка и теж...

гледай на живо

24.01.2019
  • в момента
    Повторения
  • 06:15
    Денят на живо
  • 07:00
    Всяка сутрин
  • 09:00
    Новини