Откриха ефективно лечение за Ебола

Новите лекарства са много ефективни само когато лечението започне в ранна фаза на болестта

Няма нови случаи на антракс в Еленово
Източник: БГНЕС

Няма нови случаи на антракс в Еленово

След тестове в Демократична република Конго (ДРК) беше открито ефективно лечение на хеморагичната треска Ебола, пише вестник Гардиън.

Учени казват, че ебола вече не може да се определя като нелечимо заболяване, след като резултатите от лечението са много обнадеждаващи.

Считаните досега за най-ефективни препарати за борба със заболяването ЗиМап и Ремдесивир вече не се използват, след като третирането са два вида моноклонални антитела показали много по-добри резултати.

Процентът на оцелели пациенти се повишил значително и всички екипи, борещи се с ебола в Африка вече са снабдени с новите лекарства.

"Вече не може да се каже, че ебола е нелечима. Напредъкът ще спаси хиляди животи.", каза професор Жан-Жак Миембе от Националният биомедицински изследователски институт на ДРК.

Според експертите, най-голямата пречка пред лечението на ебола вече е нежеланието на заболелите да се подложат на терапията.

То се натрупало, след като години наред семействата на болните виждали, че роднините им отиват в медицинските центрове и никога не се връщат.

"Сега 90 процента от хората ще излизат от центровете напълно излекувани. Това ще започна да гради доверието в нас.", казва професор Миембе.

Учените предупреждават, че новите лекарства са много ефективни само когато лечението започне в ранна фаза на болестта.

Четете още новини от България и света

Тогава лечение с моноклоналните антитела в препарата 114 на компанията Риджбек давало смъртност от 11 процента, а лечението с подобен препарат, изработен от Регенерон, давало смъртност от едва 6 процента.

Когато лечението започнело в по-късна фаза, обаче, тези проценти скачали значително, съответно до 29% за продукта на Регенерон и 34% за препарата 114.

Етикети: ебола , лекарство
Дневник от Тел Авив: Да, Израел е дълбоко корумпиран
01:00 | 22 Ноември 2019 г.

Премиерът на Израел с обвинения за подкуп, измама ...

01:00 | 22 Ноември 2019 г.
Обвинения за подкуп, измама и злоупотреба с доверие бяха повдигнати срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху в 3 отделни дела за корупци...
20:09 | 21 Ноември 2019 г.

Учени: Животът на Земята се е зародил в Космоса

20:09 | 21 Ноември 2019 г.
Хората от векове се опитват да покорят Космоса. Напоследък учените обаче си задават въпроса дали животът не се е зародил извън планетата ...
Мария Габриел на изслушване за еврокомисар в Европейския парламент
15:32 | 21 Ноември 2019 г.

Избраха Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП

15:32 | 21 Ноември 2019 г.
Еврокомисарят Мария Габриел e избрана за зам.-председател на ЕНП. В сряда вечерта за председател бе избран Доналд Туск. Габриел...
14:29 | 21 Ноември 2019 г.

Човек с увреждания слезе от инвалидна количка, за ...

14:29 | 21 Ноември 2019 г.
Човек с увреждания се измъква от инвалидната си количка, за да спаси заклещеното в канализацията коте, рискувайки собствения си живот. ...
12:50 | 21 Ноември 2019 г.

Българин закла баба си в Испания

12:50 | 21 Ноември 2019 г.
69-годишна българка е починала в дома си, след като е била убита с нож във врата от 30-годишния й внук, съобщи "Ел Паис". Женат...
12:09 | 21 Ноември 2019 г.

Дете моли Бог: Подарявам ти моя Спайдърмен, само и...

12:09 | 21 Ноември 2019 г.
"Боже, подарявам ти моя Спайдърмен, само излекувай дядо от рак". Бележка с това послание и любимата си играчка остави на олтар ...