Едуард Сноудън: Тръмп просто иска да го харесват

Завръщането му в САЩ няма да бъде възможно, ако обвиненията срещу него не бъдат свалени

Едуард Сноудън: Тръмп просто иска да го харесват
Източник: Reuters

Едуард Сноудън: Тръмп просто иска да го харесват

В дълго интервю за американската телевизионна мрежа MSNBC, Сноудън говори за работата му за Националната служба за сигурност на САЩ и ексклузивните разкрития за шпионската програма на правителството. Това се случва преди излизането на неговите мемоари, информира "Спутник".
 
Едуард Сноудън направи невероятен психологически портрет на Доналд Тръмп. Според него американският президент търси постоянно потвърждение на способностите му от другите хора.
 
Още новини от света и България четете тук!
 
"Мисля, че той всъщност е доста прост за разбиране", каза Сноудън в продължително интервю на живо от Москва за Брайън Уилямс от MSNBC.
 
"Доналд Тръмп прави впечатление на нещо не толкова значимо, като човек, който всъщност никога не е познавал любов, за която не е трябвало да плаща."
 
"И това, което всъщност иска, е просто хората да го харесват. За съжаление, това води до много негативни ефекти", каза Сноудън.
 
Бившият служител на Агенцията за национална сигурност заяви, че идеята за национална сигурност е изкривена до степен, в която тя вече не защитава хората, а защитава самата "система".
 
"Мисля, че сме свидетели на огромна вреда, нанасяна на гражданските свободи в Съединените щати, все повече след 11 септември", заяви Сноудън.
 
През 2013 г. тогавашният служител на АСН оповести класифицирана информация за правителствена програма за масово наблюдение на журналисти и оттогава се намира в Русия, намирайки временно убежище. Той бе принуден да направи това, опасявайки се от наказателно преследване по обвинения в шпионаж съгласно Закона за шпионаж, - същият закон, съгласно който бяха повдигнати обвинения срещу Челси Манинг и Джулиан Асанж. Сноудън смята, че законодателството в сегашната му форма е несправедливо и е „изрично създадено, за да забрани застрашаваща защита в съда“, тъй като не прави разлика между разкриването на национална тайна на журналисти - какъвто беше случаят с него - и на чуждестранни правителства.
 
Сноудън каза: "За съжаление не е имало никакво движение по разговора от времето на администрацията на Обама, в който казах на правителството, че всичко, което трябва да направят, е да ми дадат право на това, което наричаме "защита в обществен интерес".
 
"Тогава генералният прокурор Ерик Холдър каза: "Не можем да обещаем това. Ще обещаем да не ви измъчваме." "За съжаление, бих казал, това не е достатъчно", допълни Сноудън.
 
"Извадих неща на светло не за да унищожавам АСН. Направих го, за да я реформирам, за да й помогна да се върне към идеалите, които всички ние трябва да споделяме", поясни той.
 
Сноудън се надява, че един ден може да се върне в Съединените щати и е готов да помогне на правителството да засили националната сигурност, но завръщането няма да бъде възможно, ако обвиненията срещу него не бъдат свалени.
 
Миналата седмица той поднови искането си за политическо убежище във Франция, което за първи път направи през 2013 г., след като избяга от САЩ. Министърката на правосъдието на Франция заяви, че подкрепя идеята, но правителството на Еманюел Макрон се дистанцира от нейните коментари.
23:16 | 22 Октомври 2019 г.

Бундесбанк: Пенсия чак на 69-годишна възраст от на...

23:16 | 22 Октомври 2019 г.
Германската федерална банка (Бундесбанк) предложи да се увеличи възрастта за пенсиониране в страната до 69,3 години, но само гражданите, ...
22:33 | 22 Октомври 2019 г.

От 10 до 12 г. затвор за трима българи в Русия за ...

22:33 | 22 Октомври 2019 г.
Петроградският районен съд в руския мегаполис Санкт Петербург осъди трима български граждани на лишаване от свобода от 10 до 12 годи...
21:41 | 22 Октомври 2019 г.

Манфред Вебер: Още добри новини за ЕНП и България ...

21:41 | 22 Октомври 2019 г.
Още добри новини днес за групата на Европейската народна партия, написа в профила си в Туитър Манфред Вебер, председателят на групата на ...
21:09 | 22 Октомври 2019 г.

Над 6 часа Путин и Ердоган разпределят Сирия

21:09 | 22 Октомври 2019 г.
След края на повече от шестчасовите преговори в Сочи между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, стана яс...
16:51 | 22 Октомври 2019 г.

С домати и клетви кюрдите изпратиха изтеглящите се...

16:51 | 22 Октомври 2019 г.
Кюрдски цивилни атакуваха американски военен конвой с домати, застанали пред бронетехниката и крещящи "не, не!", информира порт...
16:39 | 22 Октомври 2019 г.

Бандит с пушка открадна линейка и я блъсна в хора ...

16:39 | 22 Октомври 2019 г.
Въоръжен открадна линейка и я подкара към група граждани в столицата на Норвегия Осло днес следобед, съобщи местната полиция. Мъжът е аре...